Wat is de Spaanse drank ‘orujo’ en kun je dat ook zelf maken?

Wat is de Spaanse drank ‘orujo’ en kun je dat ook zelf maken?
Beeld: Canva

Wat is de Spaanse drank ‘orujo’ en kun je dat ook zelf maken?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Orujo is een traditionele Spaanse gedistilleerde alcoholische drank die voornamelijk wordt geproduceerd in de regio Galicië in het noordwesten van Spanje, maar ook wordt geproduceerd en gedronken in Asturië, Cantabrië en Castilië en León. Het wordt gemaakt van de restanten van de druiven na de wijnproductie en wordt beschouwd als een van de authentiekste en karakteristieke dranken van Galicië.

De oorsprong van orujo gaat terug tot de middeleeuwen, toen monniken begonnen met het distilleren van de overblijfselen van de druiven om de levensduur van de wijn te verlengen. In de 16e eeuw werd orujo een populaire drank onder de Galicische bevolking, en tegenwoordig is het een van de meest iconische dranken van deze autonome regio.

De ingrediënten van orujo zijn simpel: de schillen, pitten en stengels van de druiven die worden gebruikt om wijn te maken, samen met water. Na de wijnproductie worden de overblijfselen van de druiven verzameld en in een ketel geplaatst, waar ze worden gedestilleerd om de alcohol eruit te halen. De resulterende orujo heeft meestal een alcoholgehalte van rond de 40-45 procent.

Orujo wordt voornamelijk gedronken in Galicië, maar het is ook populair in andere delen van Spanje en in sommige delen van Portugal. Het wordt meestal geserveerd als aperitief of digestief, vaak in kleine glazen en op kamertemperatuur.

Wat orujo zo bijzonder maakt, is de complexe en intense smaak die het heeft. Het heeft een sterke, scherpe smaak die soms doet denken aan anijs of venkel, en het heeft vaak een licht zoete ondertoon. Orujo heeft ook een zeer aromatische geur en wordt beschouwd als een van de karakteristiekste dranken van Galicië.

Er zijn verschillende varianten van orujo, waaronder witte, rode en kruidige orujo. Witte orujo wordt gemaakt van de schillen van witte druiven, terwijl rode orujo wordt gemaakt van de schillen van rode druiven. Kruidige orujo wordt gemaakt door de orujo te laten trekken met kruiden zoals kaneel of koffiebonen, waardoor het een extra smaak en geur krijgt.

Kortom, orujo is een traditionele Spaanse drank met een lange geschiedenis en een complexe smaak. Het is een van de karakteristiekste dranken van Galicië en wordt beschouwd als een must-try voor iedereen die de regio bezoekt.

Verschil orujo (Spanje) en grappa (italië)

Hoewel orujo en grappa beide sterke dranken zijn die worden geproduceerd door het distilleren van druivenresten, zijn er wel degelijk verschillen tussen beide dranken. Ten eerste wordt orujo alleen geproduceerd in Spanje, vooral in de regio Galicië, terwijl grappa wordt geproduceerd in Italië, voornamelijk in de noordelijke regio’s van Piemonte, Veneto en Friuli-Venezia Giulia.

Ten tweede wordt orujo traditioneel geproduceerd met alleen de resten van druiven na het maken van wijn, terwijl grappa ook kan worden gemaakt met de hele druif, inclusief de zaden en stengels. Ten derde hebben orujo en grappa een andere smaak. Orujo heeft vaak een scherpe smaak die doet denken aan anijs of venkel, terwijl grappa vaak een meer fruitige smaak heeft en soms wordt verrijkt met verschillende kruiden en specerijen.

Zelf maken

Kun je echter niet wachten op je bezoek aan Spanje om orujo te proberen, dan kun je ook proberen het zelf thuis te maken met onderstaande ingrediënten en recept.

Ingrediënten:

 • 1 liter schillen en restanten van druiven
 • 1 liter water
 • 500 gram suiker
 • 1 kaneelstokje
 • Schil van 1 citroen
 • 1 liter orujo (als basis)

Bereiding:

 1. Verzamel de schillen en restanten van druiven nadat je wijn hebt gemaakt. Zorg ervoor dat ze schoon zijn en geen resten van pesticiden of andere chemicaliën bevatten.
 2. Doe de druivenresten in een grote ketel en voeg water toe. Breng het aan de kook en laat het 20-30 minuten zachtjes koken.
 3. Laat het mengsel afkoelen en filter het door een kaasdoek of koffiefilter om de vaste stoffen te verwijderen.
 4. Voeg suiker, kaneelstokje en citroenschil toe aan het gefilterde mengsel en breng het aan de kook. Roer af en toe om de suiker op te lossen.
 5. Laat het mengsel afkoelen en voeg de liter orujo toe. Roer goed door elkaar.
 6. Giet de orujo in flessen en laat het minstens een week rijpen voordat je het drinkt. Het kan worden bewaard op een koele en donkere plaats voor maximaal zes maanden.

Dit recept maakt ongeveer 2 liter orujo en kan worden aangepast aan persoonlijke smaakvoorkeuren door bijvoorbeeld andere kruiden toe te voegen, of de hoeveelheid suiker aan te passen. Geniet ervan als aperitief of digestief, geserveerd in kleine glazen op kamertemperatuur.

Ga naar de inhoud