Beruchte bruine beer Goiat is dood verklaard in de Pyreneeën

Beruchte bruine beer Goiat is dood verklaard in de Pyreneeën
Beeld: Generalitat de Catalunya / web

Beruchte bruine beer Goiat is dood verklaard in de Pyreneeën

De berenpopulatie in de autonome regio Aragón wordt al jaren met argusogen gevolgd. In het rapport van vorig jaar wordt de bruine beer Goiat dood verklaard. Toch gaat de populatie er op vooruit.

In 2018 werd Goiat nog het laatst gevangen om de batterijen in de GPS aan zijn hals te vervangen. Hij zou de halsband van Red Oso Pardo later echter verliezen in de streek Ribagorza in de provincie Huesca. 

Goiat was de laatste tijd het meest gevreesde exemplaar van de bruine berenpopulatie in Aragón. Hij viel namelijk meermaals vee aan in de streken Sobrarbe en Ribagorza. Zo erg dat de veehouders zelfs in opstand kwamen tegen de beer.  Conflicten tussen wolven, beren en veehouders zijn schering en inslag in Spanje.

In het rapport van 2023 wordt Goiat nu aangegeven als één van de 7 gestorven exemplaren. Sinds 25 april 2022 werd namelijk noch in Frankrijk noch in Spanje een teken van leven van het mannetje gezien. “Een groot mannetjesexemplaar als Goiat kan moeilijk veel meer dan een jaar niet gezien worden”, klinkt het in het rapport. Pas na twee jaar zonder teken van leven wordt een beer officieel dood verklaard.

Gelukkig zijn er nog veel andere bruine beren. In de hele Pyreneeën is de populatie gestegen tot 83 exemplaren. Het gaat om 26 vrouwtjes, 17 mannetjes, 17 jonge mannetjes, 7 jonge vrouwtjes en 16 welpen. Ze bevinden zich over een oppervlakte van 71.000 vierkante kilometer, 1700 meer dan in 2022.

beer 1
Hoe reageer je wanneer je oog in oog komt te staan met een beer in Spanje?
Stel je komt in Spanje oog in oog te staan met een beer (oso) wat moet je dan doen om problemen, verwondingen of erger te voorkomen? We geven uitleg.
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud