Extra salaris voor het fietsen naar je Spaanse werkplek zoals in België

Extra salaris voor het fietsen naar je Spaanse werkplek zoals in België
Beeld: via canva.com

Extra salaris voor het fietsen naar je Spaanse werkplek zoals in België

Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Werknemers in België die met de fiets naar hun werk gaan, krijgen een vergoeding van maximaal 27 cent per kilometer. Dit betekent dat ze mogelijk meer dan 1.000 euro per jaar kunnen ontvangen als ze regelmatig met de fiets naar het werk gaan. Maar kent Spanje ook een soortgelijke maatregel en welke bedrijven hebben dit al ingevoerd in Spanje?

Werknemers in België die met de fiets naar de werkplek gaan, krijgen nu een verplichte maandelijkse vergoeding. Deze vergoeding is beschikbaar voor iedereen die met een fiets naar het werk gaat, ongeacht het type fiets. In België wordt de vergoeding berekend op basis van het aantal kilometers dat wordt afgelegd, tegen een tarief van 27 cent per kilometer, wat kan oplopen tot meer dan 1.000 euro per jaar. In Frankrijk worden bonussen gegeven als forfaits tot 800 euro per jaar, maar is dat niet zoals in België verplicht.

Hoewel het nog steeds vrijwillig is zoals in Frankrijk, is de mogelijkheid van een vergoeding in Spanje niet onbekend. Hoewel het gebruik van de fiets als dagelijks vervoermiddel nog steeds minder gebruikelijk is in Spanje (sommige studies tonen aan dat slechts 3,5% van de bevolking de fiets gebruikt om naar het werk te gaan), wordt deze economische stimulans wel toegepast in bepaalde bedrijven.

Spaanse bedrijven

Een van de eerste bedrijven die deze maatregel toepast, is Liberty, een verzekeringsmaatschappij die deze maatregel al sinds 2016 implementeert. Ze betalen hun werknemers 37 cent voor elke kilometer die ze afleggen om op het werk te komen met de fiets. Deze vergoeding is vergelijkbaar met de kilometervergoeding die wordt gegeven voor het gebruik van auto’s, maar heeft als voordeel dat er op de fiets geen geld wordt uitgegeven aan brandstof, waardoor de gebruiker altijd wint.

In hetzelfde jaar begon het bedrijf Ingeteam Service voor hernieuwbare energie ook met het toepassen van deze maatregel en betaalden ze elke werknemer die met de fiets naar het werk kwam 1 euro per dag.

Regeringsplan

Net als de rest van Europa heeft de Spaanse regering in maart 2022 een plan bedacht om het gebruik van de fiets te stimuleren en privévoertuigen te vervangen. De campagne genaamd ‘Fietsend naar het werk’ stelt maatregelen voor zoals economische stimulansen en het verstrekken van fietsen door werkgevers aan hun werknemers. Hoewel geen van deze maatregelen verplicht is, zijn bedrijven met meer dan 500 werknemers wettelijk verplicht om plannen voor duurzame mobiliteit naar het werk te ontwikkelen.

Ga naar de inhoud