Een kwart van alle nieuwe banen in Spanje was in de toeristische sector

Een kwart van alle nieuwe banen in Spanje was in de toeristische sector
Beeld: AI-beeld / redactie

Een kwart van alle nieuwe banen in Spanje was in de toeristische sector

In het afgelopen jaar is het aantal werknemers in de toeristische sector met bijna 8% gestegen tot meer dan 3,17 miljoen. De minister van Toerisme, Jordi Hereu, heeft aangegeven dat de toeristische sector in het eerste kwartaal van 2024 goed was voor bijna 25% van de werkgelegenheid in Spanje. Dit laat zien hoe belangrijk en bloeiend de toerismesector in het land is geworden. Het is duidelijk dat toerisme een essentiële bijdrage levert aan de economie en werkgelegenheid in Spanje.

De toeristische sector in Spanje heeft de afgelopen jaren een sterke groei doorgemaakt. In de eerste drie maanden van 2024 is het aantal werknemers met 197.630 toegenomen vergeleken met dezelfde periode in 2023. Dit komt neer op een kwart van alle nieuwe banen die in deze periode in de Spaanse economie zijn gecreëerd.

Deze opmerkelijke groei heeft geleid tot een totaal van 3.171.827 actieve werknemers in de toeristische sector in het eerste kwartaal van 2024, een stijging van 6,6% vergeleken met dezelfde periode in 2023. Bovendien is het percentage werklozen in de toeristische sector gedaald tot 13%, lager dan in hetzelfde kwartaal van het voorgaande jaar en het derde opeenvolgende kwartaal met een daling op jaarbasis.

Naast de toename van het aantal banen, heeft de Spaanse toeristische sector ook vooruitgang geboekt op het gebied van arbeidsomstandigheden. Er zijn meer vaste contracten en voltijdse banen, wat bijdraagt aan een betere sociale duurzaamheid in de sector.

Hoewel de groei van het toerisme in Spanje overal zichtbaar is, zijn er regionale verschillen merkbaar. In Extremadura steeg het aantal werknemers in de toeristische sector met 12% in het eerste kwartaal van 2024, terwijl Catalonië een toename van 10% zag.  Andere populaire toeristische bestemmingen, zoals de Balearen en de Canarische Eilanden, bleven ook groeien, maar met een lager tempo dan het nationale gemiddelde.

Ondanks de positieve ontwikkelingen, blijven er uitdagingen voor de Spaanse toeristische sector. De seizoensgebondenheid van het toerisme blijft een probleem, evenals de ongelijke verdeling van toeristen over het land.

Ga naar de inhoud