Spanje viert geen Hemelvaart en Pinksteren

Spanje viert geen Hemelvaart en Pinksteren
Beeld: AI-beeld / redactie

Spanje viert geen Hemelvaart en Pinksteren

Op donderdag 9 mei (2024) viert men in Nederland en België Hemelvaart, wat in Spanje geen vrije werkdag en feestdag is. Datzelfde geldt ook voor Pinksteren op zondag 19 en maandag 20 mei (2024) wat ook niet gevierd wordt in Spanje. Maar waarom worden deze katholieke dagen niet gevierd in heel Spanje en slechts op enkele plaatsen?

Net zoals Hemelvaartsdag zijn ook de twee Pinksterdagen geen vrije of feestdagen in Spanje. En dat is best vreemd want Spanje is ook een katholiek land. Hoe katholiek Spanje dan ook mag zijn en hoe heftig het Pasen tijdens de Semana Santa dan ook gevierd mag worden, Hemelvaartsdag (Día de la Ascensión) en Pinksteren (Pentecostés) kunnen de inwoners van Spanje blijkbaar niets interesseren. Deze twee feesten binnen het christendom zijn geen vrije dagen in Spanje. De vraag is alleen, waarom niet?

Een direct antwoord is moeilijk te achterhalen, maar men zegt dat de hemelvaart van Christus een veel mindere theologische betekenis heeft dan die van bijvoorbeeld Maria. In veel katholieke kerken in Spanje is de verering van Maria aanzienlijk sterker dan die van Christus. Voor het roomse Spanje met een volle heiligenkalender zijn de Hemelvaartsdag en Pinksteren, of de uitzending van de apostelen, kleinere herdenkingsmomenten.

Hemelvaart

Hemelvaartsdag, de dag dat Jezus Christus is opgevaren naar God, zijn vader in de hemel, valt altijd op een donderdag, precies tien dagen vóór Pinksteren en 39 dagen na zijn opstanding uit de dood, Pasen dus. Tijdens het pinksterfeest wordt dus herdacht dat de Heilige Geest neerdaalde uit de hemel op de apostelen en op andere aanwezige gelovigen.

Pinksteren

De eerste Pinksterdag valt altijd op de tiende dag na Hemelvaart en de zevende zondag of negenenveertigste dag na Pasen. Op die dag wordt het neerdalen van de Heilige Geest over de apostelen en het ontstaan van de christelijke kerk herdacht.

En Spanje dan

Spanje viert dus geen Hemelvaart en Pinksteren, maar wel op 15 augustus de Asunción de María of Asunción de la Virgen, de Maria-Terhemelopneming of Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart. Dit is een katholieke feestdag waarop de opneming van Maria in de hemel “met lichaam en ziel” wordt herdacht.

Dit is voor de Spanjaarden dan wel een vrije dag, maar aangezien deze dag vaak in de vakantie valt van de Spanjaarden wordt deze dag niet gezien als vrije dag (voor diegene die dan normaal gesproken wel moeten werken uiteraard wel).

Op eerste Pinksterdag zijn er in Spanje wel op verschillende plaatsen lokale of regionale feesten en festiviteiten zoals in Barcelona en Girona (Catalonië), Ciudad Real (Castilla-La Mancha), Santander (Cantabrië), Zamora (Castilië en León) en in de provincie Guadalajara.

In Almonte (Huelva) vindt in 2024 tussen 17 en 20 mei de bedevaart El Rocío plaats, met de belangrijkste dag op de maandag na Domingo de Pentecostés.

Ga naar de inhoud