UPDATE 1 natuur- en bosbrand Costa del Sol: 2.000 evacuees, 3 gewonden en 2.150 hectare natuur verwoest

UPDATE 2 natuur- en bosbrand Costa del Sol: 3.000 evacuees, 3 gewonden en 2.150 hectare natuur verwoest
Beeld: @Vctor10405594 / twitter

UPDATE 1 natuur- en bosbrand Costa del Sol: 2.000 evacuees, 3 gewonden en 2.150 hectare natuur verwoest

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – Vanwege de natuur- en bosbrand in de Sierra Bermeja aan de Costa del Sol heeft de politie circa 2.000 inwoners van Benahavís moeten evacueren. De brand ontstond woensdagmiddag rond 15.20 uur en sindsdien is, mede vanwege de slechte weersomstandigheden met hoge temperaturen, droogte, lage luchtvochtigheid en harde windvlagen, inmiddels alweer meer dan 2.150 hectare natuur verwoest. In september 2021 werd in hetzelfde natuurgebied ook al 10.000 hectare natuur verwoest. Toen werden ook 3.000 inwoners geëvacueerd.

UPDATE 2: Natuur- en bosbrand Costa del Sol is onder controle en de meeste geëvacueerde bewoners van de getroffen gebieden kunnen terugkeren naar huis. KLIK HIER voor meer informatie (aangepast op vrijdag 10 juni om 13 uur)

Het is nog niet bekend hoe deze nieuwe allesvernietigende natuur- en bosbrand is ontstaan maar dat het opnieuw een ramp is mag duidelijk zijn. Volgens de brandweer zijn er twee brandhaarden die beiden op een terrein van de in 2011 gedode Libische-leider Gaddafi toebehoorde en waar ooit een groot toeristisch complex gepland stond. De brandweer schat dat alweer meer dan 2.150 hectare natuur is verwoest en het einde is nog niet in zicht. Drie gemeenten, te weten Pujerra, Benahavís en Júzcar, hebben direct te maken met de gevolgen van deze natuur- en bosbrand.

In Benahavís heeft de politie in de nacht van woensdag op donderdag ruim 2.000 inwoners moeten evacueren. Op woensdag was er alleen nog sprake van de evacuatie van 60 inwoners van de wijk Monte Mayor maar daar kwamen later duizenden evacuees uit het centrum van Benahavís bij. Inwoners van andere wijken hoeven voorlopig hun woning nog niet te verlaten. De gemeente heeft taxi’s en bussen ingezet om mensen zonder eigen vervoer te evacueren. Het is nog niet bekend wanneer de bewoners terug kunnen keren naar hun woningen.

Er zijn inmiddels meer dan 1.000 brandweerlieden werkzaam op de grond om verdere verspreiding van de vlammenzee te voorkomen. Er zijn ook circa 80 militairen van de UME-eenheid naar het gebied gegaan. In totaal worden 17 blushelikopters en -vliegtuigen ingezet die overdag, totdat het donker wordt, meehelpen met het bestrijden van het vuur.  

Er zijn drie brandweerlieden gewond geraakt. Deze moesten naar het ziekenhuis worden gebracht maar twee van hen mochten op donderdag het ziekenhuis weer verlaten. De derde brandweerman moet nog in de intensive care blijven vanwege zijn verwondingen.

Ga naar de inhoud