Geen hittegolf maar mogelijk wel hoogste temperaturen ooit in Spanje dit weekend

Geen hittegolof maar mogelijk wel hoogste temperaturen ooit in Spanje dit weekend
Beeld: 123rf

Geen hittegolf maar mogelijk wel hoogste temperaturen ooit in Spanje dit weekend

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er verschijnen veel krantenberichten over de enorme hitte waar delen van Spanje dit weekend mee te maken krijgen. Het gaat volgens de weerexperts om een zogenaamde ‘hittekoepel’ die ook al de Verenigde Staten en Canada in de greep had. Men verwacht dat in het zuiden van Spanje op zaterdag of zondag de hoogst gemeten temperatuur ooit in Spanje geëvenaard of voorbijgestreefd gaat worden maar de Spaanse weerdienst Aemet spreekt niet over een hittegolf.

Als je in Andalusië, Extremadura, Castilla-la Mancha, Madrid regio en het zuiden van Aragón woont of op bezoek bent, let dan op dit weekend met de extreem hoge temperaturen die men verwacht. Er wordt gesproken over een mogelijk nieuw hitterecord want het oude stamt alweer uit 2017.

Om concreet te zijn spreekt men over temperaturen tussen de 47 en 49 graden in Córdoba, Sevilla of Mérida waarbij niet wordt uitgesloten dat het absolute hitterecord van Spanje van 47,3 graden (Montoro 13 juli 2017) verbroken zal worden. Verder wordt verwacht dat ook het Portugese hitterecord van 47,4 graden verbroken zal worden en ook het Europese hitterecord van 48 graden dat in Griekenland in 1977 werd geregistreerd verbroken kan worden in Spanje of Portugal.

De Spaanse weerdienst Aemet spreekt echter niet over een hittegolf omdat de periode van deze abnormale hoge temperaturen te kort is. Het zal echter niet alleen overdag extreem warm gaan worden want ook ‘s nachts zal de temperatuur op veel plaatsen niet onder de grens van een tropennacht komen.

Op de bovenstaande kaart is te zien dat de regio’s Andalusië, Extremadura, Castilla-la Mancha, Madrid regio en het zuiden van Aragón oranje gekleurd zijn omdat het daar het warmste zal gaan worden. Langs de Middellandse Zeekust, op de Balearen en Canarische Eilanden wordt gesproken van normale temperaturen voor de tijd van het jaar al kunnen deze op sommige plaatsen iets hoger zijn dan normaal, daarom moet er onderscheid gemaakt worden in gebieden met de kleur geel en die met de kleur groen.

Ga naar de inhoud