Search
menu
Search

De vijf duurste tolwegen van Spanje deze zomervakantie

De vijf duurste tolwegen van Spanje deze zomervakantie
Beeld: via canva.com

De vijf duurste tolwegen van Spanje deze zomervakantie

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Met de aanvang van de zomer begint ook het seizoen van massale verplaatsingen op de Spaanse wegen, waarbij veel reizigers hun auto als vervoermiddel kiezen om hun vakantiebestemming te bereiken. Afgezien van het essentiële onderhoud van de auto, is er een ander kenmerkend aspect van dergelijke reizen – de tolheffingen die te vinden zijn op de nationale snelwegen in Spanje waar elke gebruiker, zowel de Spaanse als de Nederlandse en Belgische, voor moet betalen.

Het ministerie van Transport geeft aan dat het nationale wegennet een totale lengte van 26.478 kilometer beslaat, met 2.600 kilometer aan snelwegen. Van deze snelwegen is er een gedeelte van 1.435 kilometer, verdeeld over 13 routes, dat tol vereist. Het is dus zeer waarschijnlijk dat als je van plan bent om naar een kustgebied op vakantie te gaan, je onderweg een tolweg tegenkomt.

Vanwege inflatie is de prijs van tolwegen met 4% gestegen vergeleken met vorig jaar, wat betekent dat, afhankelijk van het gebied waar je doorheen rijdt, de totale kosten van de reis aanzienlijk hoger kunnen uitvallen dan oorspronkelijk begroot. Dit zijn de vijf duurste in Spanje:

  • AP-68: De autoweg die Bilbao en Zaragoza met elkaar verbindt, heeft een totale lengte van 297 kilometer. Wanneer je de volledige route aflegt, kunnen de kosten oplopen tot 35,60 euro, wat het tot de duurste tolweg in heel Spanje maakt.
  • AP-66: Voor de snelle verbinding van 86,8 kilometer tussen Campomanes en León, betaal je 14,30 euro als je de volledige afstand aflegt.
  • AP-6: De route die Villalba, Villacastín en Adanero met elkaar verbindt, kost je in totaal 13,90 euro, mits je de volledige 62 kilometer van de snelweg aflegt.
  • AP-7: Voor de bijna 90 kilometer tussen Málaga en Estepona aan de Costa del Sol, moeten bestuurders 13,70 euro betalen.
  • AP-9: De tolweg die Ferrol met de grens van Portugal verbindt, is niet buitensporig duur. Echter, er is een traject dat wel duur is: voor het stuk tussen La Coruña en Santiago de Compostela betaal je 10,70 euro.

Dit zijn de hoogste tolheffingen op Spaanse snelwegen. Echter, er zijn andere waarbij de prijs fluctueert afhankelijk van het moment van de dag waarop je ze passeert. Een voorbeeld hiervan is het stuk tussen León en Astorga op de AP-71, waarbij de prijs tijdens daglicht driemaal zo hoog is als in de nachtelijke uren.

tolwegen
Beeld: Ministerio de Transportes

Tolvrije wegen

Een van de meest gebruikte snelwegen in Spanje door vakantiegangers die de Spaanse Costa’s bezoeken, is de AP7 (E15) of de ‘Autopista del Mediterráneo’. Deze begint bij de Frans/Spaanse grens bij La Jonquera in de Catalaanse provincie Girona en eindigt in het Andalusische Algeciras. Deze snelweg werd echter voor het grootste deel in augustus 2021 tolvrij, vanaf de grensovergang tot ten zuiden van Alicante.

Op 31 augustus wordt ook de AP-2 tussen Zaragoza en El Vendrell aan de Catalaanse kust tolvrij. In 2020 werd de AP-7 tussen Tarragona (vanaf Salou) tot Alicante tolvrij (dat werd in september 2021 dus verlengd) en hoef je ook geen tol meer te betalen op de AP-4 tussen Sevilla en Cádiz. Het jaar daarvoor in 2018 werd de AP-1 tussen Burgos en Armiñón in het noorden van Spanje al tolvrij

Ga naar de inhoud