De beste boter van Spanje volgens de Consumentenorganisatie OCU

De beste boter van Spanje volgens de Consumentenorganisatie OCU
Beeld: via canva.com

De beste boter van Spanje volgens de Consumentenorganisatie OCU

In Europa is er een tweedeling als het gaat om wat mensen op hun brood doen of waarmee ze bakken. Aan de ene kant heb je de landen die voornamelijk boter gebruiken, zoals Nederland en België, en aan de andere kant heb je de olijfoliegebruikers, zoals Spanje en Italië. In Spanje wordt echter ook vaak boter gebruikt, die in verschillende soorten, maten en merken in de winkels te vinden is. Maar wat is nu de beste boter van Spanje? De Consumentenorganisatie OCU heeft dit onderzocht.

De OCU heeft verschillende soorten boter getest op basis van criteria zoals smaak, textuur en prijs-kwaliteitverhouding. Op basis van hun onderzoek hebben ze een lijst samengesteld met de beste botermerken in Spanje.

Boter wordt geproduceerd door het karnen van room, een proces waarbij de vetdeeltjes in de melk samenklonteren en zich scheiden van de karnemelk. Dit relatief eenvoudige proces kan zelfs thuis worden uitgevoerd. Om als boter te worden verkocht, moet het product minimaal 80% vet bevatten. De exacte samenstelling kan echter variëren, wat leidt tot verschillende soorten boter.

Na uitgebreid onderzoek heeft de OCU slechts één botermerk als ‘acceptabele keuze’ bestempeld. Deze beoordeling is gebaseerd op verschillende factoren die de algehele kwaliteit en gezondheidsimpact van de boter bepalen.

Únicla, geproduceerd door het Galicische coöperatieve bedrijf Feiraco, onderscheidt zich van andere botermerken door zijn unieke samenstelling en productieproces.

Wat maakt Únicla boter zo uniek? Allereerst heeft het een lager gehalte aan verzadigde vetten in vergelijking met standaard boter. Daarnaast bevat deze boter hogere concentraties omega-3 vetzuren (1,31g versus 0,33g in andere merken) en heeft het een verhoogd gehalte aan geconjugeerd linolzuur (1,64g versus 0,57g in andere merken). Bovendien zijn er geen toegevoegde ingrediënten of additieven in deze boter. Dit maakt Únicla boter een gezondere keuze voor jouw dagelijkse behoeften.

Er zijn ook andere merken die op de lijst van beste boter staan, zoals verschillende varianten van Arias, Bayernland, Bocage Doux, Carrefour, Alipende en het Nederlandse Breda, zowel met als zonder zout. Deze merken bieden allemaal hoogwaardige boterproducten die gewaardeerd worden om hun kwaliteit en smaak. Het is dus de moeite waard om deze merken te overwegen wanneer je op zoek bent naar goede boter voor in de keuken of op brood.

Ga naar de inhoud