‘Bijtende vis’ gevangen voor de kust van Elche

‘Bijtende vis’ gevangen voor de kust van Elche
Beeld: 123rf

ALICANTE – De afgelopen dagen/weken zijn er drie personen geweest die gebeten zijn door een vis voor de kust van Elche. Het gaat om een 40-jarige vrouw die deze week bij het El Rebollo strand in La Marina gebeten werd en naar het ziekenhuis moest en half juli om twee jongens die bij het El Pinet en El Rebollo gebeten werden en behandeld moesten worden aan hun verwondingen. Men tastte echter in het duister als het ging om de dader van deze beten.

In eerste instantie dacht men aan beten van de zadelzeebrasem (obladas) vissen, zeeanemonen (anémonas) en grote pieterman (pez araña) vissen maar nu heeft men een andere theorie. Het gaat waarschijnlijk om beten van een (of meerdere) ‘golfar pomatorus saltarix’ ofwel blauwbaars vis.

Strandwachten wisten de dag na de laatste beet van de vrouw een blauwbaars (ook wel in het Spaans golfar genoemd) te vangen bij het Playa del Rebollo in Elche. Het gaat om een vis die dichtbij de kust op zoek gaat naar kleine prooien.

‘Bijtende vis’ gevangen voor de kust van Elche
WikiMedia

Deze zeer agressieve in scholen jagende vissen vallen hun prooi, die qua grootte niet veel verschilt, van achteren aan. Het zijn kannibalen die zelfs hun eigen kroost niet ontzien. Soms doodt hij meer dan dat hij opeet. Er zijn gevallen bekend, waarbij ze mensen hebben aangevallen en gebeten al gebeurt dat niet zoveel.

De blauwbaars is een tussen de 60 en 120 cm lange en tussen de 8 en 14 kg zware primitieve, roofzuchtige vis met sterke kaken, messcherpe tanden en een krachtige staart. Het lichaam is blauwgrijs met een geelachtige buikzijde.

Diario Información
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

7
Reageer op dit artikel

5 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Anoniem

Het is GriekS en Latijn maar zeker geen LatijnS, als we toch over 1 letter vallen.

Mimie

Hola. Het been van die mevrouw zag er heel erg toegetakeld uit…zou die vis de schuldige zijn?! Daarom ben ik het eens met Jean…

Henk

De Spaanse naam voor de vis is golfar en de Latijnse naam is niet pomatoRUS saltarix maar PomatoMUS Saltarix. Het is wel frappant dat als het fout in de media komt de rest het klakkeloos overneemt zonder iets te verifiëren. Golfar wat de Spanjaarden er voor hebben geplakt komt helemaal niet uit het Latijn. Als er in de originele berichtgeving had gestaan dat deze Blauwbaars, het woordje vis wat er aan toe is gevoegd kan worden weggelaten, een Olifant in een hap kan verorberen dan was dat ook over genomen.

Anton

Beste Henk, wat geweldig knap dat jij dat ontdekt hebt, ipv een M , een R geschreven in de Latijnse benaming. Niet dat het mij een ruk kan schelen en met mij 99,9% van de lezers.
Ik irriteer mij mateloos aan gasten zoals jij, die maar niet willen begrijpen dat het slechts vertaalde stukjes uit een Spaanse krant zijn. Mijn advies aan jou is dan ook een Spaanstalige krant te lezen maar ik verwacht dat je dan niet ver komt, anders zat je hier niet.

Henk

Anton, je reactie is echt nergens op gebaseerd. Of het artikel nou uit een Spaanse, Russische of waar dan ook vandaan krant komt, Latijns is overal het zelfde. Het gaat mij er om dat de media tegenwoordig niets meer controleert en alles zo maar klakkeloos overneemt.

nieselops@hotmail.com

Mijn zoon werkt als lifeguard op het strand van mazarron en hebben er reeds enkele dood op het strand gevonden van 60 tot 70 cm lang.

Jean

Wanneer ze de beetmarkering op het een van die mevrouw vergelijken met de gemiddelde tandafdruk van zo’n vis zouden ze toch; met een aan zekerheid grenzend percentage, kunnen zeggen of deze theorie klopt …

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.