skip to Main Content
Hoogste temperatuur sinds 1986 verwacht in Valencia regio (UPDATE)
Freepik

Hoogste temperatuur sinds 1986 verwacht in Valencia regio (UPDATE)

VALENCIA – Ben je op bezoek of vakantie in de autonome regio Valencia of ben je daar woonachtig, houdt dan rekening met een enorme hitte op vrijdag en zaterdag. Volgens de Spaanse weerdienst Aemet kan het zomaar zijn dat men in de Valencia regio het oude temperatuurrecord uit 1986 van 43,3 graden gaat verbreken. Er worden temperaturen verwacht die rond de 44 graden liggen.

Het zal waarschijnlijk de gemeente Xàtiva (Valencia) zijn waar de hoogste temperatuur ooit gemeten gaat worden in dit deel van Spanje. Tot nu toe staat dat record op 43,4 graden wat in juli 1986 werd gemeten in Manises. 

Op donderdag was het in Xàtiva al het warmst van heel Spanje met 42,2 graden maar deze temperatuur kan op vrijdag of zaterdag dus nog hoger zijn.

UPDATE: Het regionale temperatuurrecord is deze vrijdag 9 augustus met twee tiende graad verbroken maar het werd niet zo warm als men gedacht had. Het kwik steeg om 17.00 uur in Xàtiva naar 43,5 graden, wat 00,2 graden meer is dan de 43,3 graden van het oude temperatuurrecord uit juli 1986 in de regio Valencia.  Het werd in Molina de Segura (Murcia) warmer dan in Xàtiva met om 17.40 uur een temperatuur van 43,8 graden wat het warmste was van heel Spanje op vrijdag 9 augustus.

Op het moment van schrijven (vrijdag 14 uur) is het al 39,6 graden in Xàtiva terwijl het kwik in Murcia stad oploopt naar 39,7 graden, in Ontinyent (Valencia) naar 39,5 graden en bij het vliegveld van Valencia naar 39,4 graden.

LEESTIP: De Ale-Hop winkels in Spanje

Maar waarom is het zo warm in de Valencia regio? Dat komt door een warme en droge poniente luchtstroming die vanuit het Spaanse binnenland naar de Middellandse Zeekust waait. Omdat het regenachtig is in Galicië zet de warme Afrikaanse lucht koers naar de gebieden langs de Middellandse Zeekust

XÀTIVA WEATHER

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. Ben zéér blij nu niet in Spanje te zijn en we hier in Nederland verlost zijn van die bizar hoge temperaturen!😫👎

 2. Ik weet niet wie hier de meteo stukjes plaats maar van het weer heeft diegene weinig kaas gegeten; “Omdat het regenachtig is in Galicië zet de warme Afrikaanse lucht koers naar de gebieden langs de Middellandse Zeekust ” slaat helemaal nergens op.
  Het is ergens regenachtig door een bepaald weerpatroon. En weer patronen worden veroorzaakt door hoge en lagedruk gebieden, de straalstroom, temperatuur van het land en de zeeën, breedte graad and stand van de zon (Seizoenen en dag-/nacht).

  Omdat het ergens ‘regenachtig’ is gaat een warme luchtstroom echt niet een bepaalde richting op. Het is andersom, door bepaalde luchtstromen veroorzaakt door de hierboven genoemde variabelen (er zijn er meer) kan het hier of daar gaan regenen en kan het hier of daar warm dan wel koud worden.

  De grootste factor in het veroorzaken van het warme weer in dit deel van Spanje deze dagen is de ligging van hoge en lagedruk gebieden waardoor er een luchtstroming komt te staan die toevallig de hete lucht vanuit zuidelijke breedten die hier boven spanje daalt (dalende lucht=droog) in een zuidwestelijke richting (Poniente) vanuit de binnenlanden van het Spaanse continent (kan lekker veel opwarmen boven de kale droge vlakten van het binnenland) waardoor de lucht als deze de levante bereikt goed is doorgewarmd en door de daling van de hoogvlakte (gemiddeld op 1000 meter boven zeeniveau) naar zeeniveau (elke honderd meter daling geeft theoretisch een stijging (en navenante droging) van de lucht van 1 graad celsius. Van 1000 meter naar zeeniveau kan de lucht zo dus nog makkelijk vele graden stijgen…. (het zogenaamde ‘fohn’ effect).

  Al met al heeft het helemaal niets te maken met de regen in Noord Spanje. De regen die daar valt is een gevolg van een depressie die zijn vocht bovenland los laat die vanuit de Oceaan is aangevoerd. Dat die depressie ook een kleine invloed op de luchtstroming boven de landmassa van Spanje en Portugal een invloed heeft is waar maar beperkt. Het is het hoge drukgebied boven deze regio die de grootste invloed heeft.

  1. Gelezen op eltiempo.com:

   ¿Cuál es esta situación meteorológica? Ahora mismo tenemos una borrasca en el Atlántico que hace que el aire cálido subtropical haya ascendido desde el norte del África hasta la región Mediterránea y que además los vientos que lleguen a la Comunidad Valenciana procedan del interior, desde el oeste, y sean vientos secos y cálidos.

   Onze vertaling is een vrije vertaling om het wat simpeler te lezen te maken voor degene die geen weerexperts zijn (zoals wij bijvoorbeeld).

   1. Een erg vrije vertaling inderdaad. “Borrasca” betekent front, over regen (al kan die wel bij een front aanwezig zijn) wordt niet gerept.
    Overigens is een front ook geen reden voor een bepaalde luchtstroming, een luchtstroming geeft uiteindelijk een front.
    Op eltiempo.com wat maar gewoon een website over het weer is (dus geen officiële meteorologische website) geeft men wel vaker een interpretatie die leuk overkomt voor de lezers maar waar de echte meteoroloog wel eens zijn wenkbrauwen bij optrekt. Maar dat zie je in Nederland ook vaak. Het RTL nieuws weerbericht afkomstig van het commerciële meteo consult is vaak net wat smeuïger en beeldender dan de tegenhanger van de NOS het KNMI. Dat heeft een echte meteorologische afkomst met (‘droge’-)weer geleerden….

    Maar ja, het zal de meesten waarschijnlijk ook wel een beetje worst wezen…. 😉

    1. Wel Rudy R. voor mij zal dit niet een beetje worst wezen. In ieder geval hartelijk bedankt voor deze uitleg. Dan toch nog iemand die snapt hoe het werkelijk allemaal verloopt.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken