Waarom overdrijven de thermometers op straat in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Waarom overdrijven de thermometers op straat in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Is het je al eens opgevallen, de thermometers die op straat in Spanje temperaturen laten zien van 50 of meer graden terwijl de weerdiensten zeggen dat de maximale temperaturen in Spanje niet hoger zijn dan 43 graden? Als een buitenlander (of Spanjaard) dat ziet dan worden er meteen selfies gemaakt met de hoge temperatuur op de achtergrond. Feit is echter dat het bij lange na niet zo warm is als wordt aangegeven.

Elke zomer gebeurt hetzelfde, de thermometers op straat die in Spanje staan laten zien dat het 48, 49 of zelfs 52 graden is. Dat zijn temperaturen die niet normaal zijn voor Spanje en dus ook niet voorkomen. Sterker nog, de hoogste temperatuur ooit gemeten in Spanje was in de zomer van 2021 met 47,6 graden in La Palma in de provincie Córdoba terwijl het oude record werd gevestigd in 1994 in Murcia met 47,2 graden. Toch geven de thermometers op straat deze hoge temperaturen aan maar geeft dit dus zeker niet de realiteit weer.

Sensoren

De reden waarom de thermometers deze hoge temperaturen aangeven is omdat de sensoren niet de warmte van de lucht registreren en deze laten zien maar dat deze beïnvloed worden door de zon en hoe de sensoren de registratie doen. Daarbij tellen ook factoren mee zoals de warmte van het asfalt op straat, bomen, struiken, gebouwen, etc.

De Spaanse weerdienst AEMET, in principe de enige officiële instantie in het land die de registratie mag doen, gaat bij het vaststellen van de temperatuur echter uit van de warmte van de lucht en niet alles daaromheen zoals de eerder genoemde factoren die de AEMET niet gebruikt om een temperatuur te bepalen. De meetstations van de AEMET staan ook anders opgesteld dan die van de vaak reclamezuilen met daarin een thermometer verwerkt.

Officieel de temperatuur meten

Op meteorologische stations in Spanje wordt de temperatuur van de lucht volgens internationale afspraak gemeten. Dit gebeurt in graden Celsius op een hoogte van anderhalve meter boven een open (gras)vlakte. De thermometer of de sensor staat in een wit kastje (in het Spaans garitas meteorológicas) met wanden die de vorm hebben van een open jaloezie. Daardoor heeft de wind vrij spel, maar zon en neerslag kunnen niet tot de instrumenten doordringen.

Een thermometer die men aan de muur hangt geeft niet de juiste luchttemperatuur aan maar de temperatuur van de muur. Als een thermometer ergens anders hangt wordt weer een andere temperatuur gemeten etc. Ook de hoogte waarop de temperatuur wordt gemeten is van invloed.

Slecht?

Dat wil niet zeggen dat deze thermometers op straat slecht functioneren, slechts de locatie is vaak slecht langs de weg en het warme asfalt. Als deze reclamezuilen ergens anders zouden worden neergezet is er niets aan de hand en zouden we de echte temperaturen kunnen zien.

Dus de volgende keer als je een thermometer op straat ziet in Spanje die 50 of meer graden aangeeft, geloof dat dan niet meteen want deze hoge temperaturen komen (nog) niet voor in het land. Een foto ervan maken is natuurlijk altijd leuk maar bekijk de weerberichten van de AEMET of hier op SpanjeVandaag voor het actuele weer of raadpleeg je eigen mobiele telefoon die zeker wel een applicatie heeft met het laatste weer.

Ga naar de inhoud