Nieuw wetsvoorstel kent boetes van 500 tot 10.000 euro uit als je hond zwanger is in Spanje

Nieuw wetsvoorstel kent boetes van 500 tot 10.000 euro uit als je hond zwanger is in Spanje
Beeld: Canva

Nieuw wetsvoorstel kent boetes van 500 tot 10.000 euro uit als je hond zwanger is in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het rommelt in Spanje als het huisdieren betreft. Een nieuwe wet moet de ongebreidelde reproductie van huisdieren aan banden leggen. Voor wie thuis zonder vergunning fokt wacht in de toekomst mogelijk stevige boetes. Wat is er precies aan de hand?

Voorlopig gaat het nog om een onafgewerkt wetsvoorstel. De zogeheten wet voor de bescherming, rechten en welzijn van dieren wordt aangestuurd door de minister Ione Belarra (Unidas-Podemos) en verbiedt het fokken van gelijk welk huisdier en verplicht de sterilisatie van alle katten. Het was de krant El ESPAÑOL die het voorstel kon inkijken.

Enkel wie zich inschrijft in het register voor het fokken van huisdieren zou nog met honden en katten mogen kweken. Vooral op het platteland is dat altijd heel normaal geweest. Elk jaar in de lente is er wel weer een nestje kittens of puppy’s, met als jammerlijk gevolg dat een deel van hen vaak niet of te weinig verzorgd wordt. Volgens artikel 27 van het wetsvoorstel wil de Spaanse staat die ongeboren dieren nu beschermen door het fokken aan banden te leggen.

Artikel 81 maakt een onderscheid tussen ‘lichte inbreuken’ die vaak door onoplettendheid of argeloosheid plaatsvinden. Binnen die categorie vallen alle dieren die in een huiselijke context geboren worden.

Artikel 84 spitst zich echter toe op gevallen van herhaaldelijk verzuim. Na meer dan twee lichte inbreuken kunnen straffen volgen van 10.000 tot 50.000 Euro. Voor illegale kwekers staan gelijkaardige straffen op het spel. Indien de wet in werking treedt, zullen alle katten bovendien net als honden verplicht worden een microchip te dragen ter identificatie. Ze zullen ook allen moeten gecastreerd of gesteriliseerd worden voor ze zes maanden oud zijn. Ook hier volgt enkel een uitzondering voor katten die zijn ingeschreven in het register voor dierenfokkers.

De wet zou het ook verplicht maken voor alle hondeneigenaars om een verzekering af te sluiten voor alle mogelijke schade die hun hond aanricht.

Ten slotte omvat het wetsvoorstel ook een lijst van legale huisdieren. Elk dier dat niet op die lijst komt zou na goedkeuring niet meer als huisdier mogen worden gehouden. Als de wet in werking treedt zou Spanje het eerste land in Europa worden met een lijst van dieren die niet mogen worden gehouden. Op die lijst zouden bijvoorbeeld slangen, papegaaien of leguanen staan.

hondkat
Nieuwe dierenwelzijnswet weer een stapje dichterbij na aanname ministerraad in Spanje
De eerste dierenwelzijnswet van Spanje is weer een stapje dichterbij na aanname in de Ministerraad maar de wet om het leven van dieren in Spanje te verbeteren heeft nog een lange weg te gaan met deze maatregelen.
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud