Al wekenlang protesten en aanvaringen met politie in Murcia vanwege aanleg AVE spoorlijn

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MURCIA – Terwijl alle media aandacht gericht is op Catalonië en het beoogde afscheidingsproces gebeuren er meer dingen in Spanje. De stad Murcia is kortweg verdeeld in het noorden waar vrolijk iedereen meedoet met het hangen van de Spaans vlag terwijl in het zuiden van Murcia er al wekenlang gedemonstreerd wordt tegen de aanleg van de AVE hogesnelheidstrein. Hierbij vinden er ook regelmatig opstootjes plaats tussen de demonstranten en de oproerpolitie waarbij er situaties ontstaan die niet onderdoen voor hetgeen wat gebeurde op 1 oktober tijdens het illegale referendum in Barcelona.

De meeste problemen spelen zich af in de wijk El Carmen in Murcia, een wijk waar zo’n 24.000 arbeiders wonen. In deze buurt in het zuiden van de stad Murcia is men bezig met de aanleg van een spoorlijn voor de hogesnelheidstrein AVE waarbij deze dwars door de wijken Santiago El Mayor, Nonduermas, Barriomar, Pío X, El Progreso, Patiño en Ermita del Rosario gelegd gaat worden. Daar waar het spoor gebouwd wordt is men van plan om vijf meter hoge en negen kilometer lange geluidsschermen te plaatsen waardoor deze wijken als het ware in tweeën verdeelt worden.

Uiteraard zijn de inwoners het daar niet mee eens en daarom wordt er al wekenlang actie gevoerd waarbij de oproerpolitie ook vaak moet optreden. Er moet in principe een tunnel komen waardoor de hogesnelheidstrein het traject door de stad Murcia aflegt maar gezien de spoorwegondernemingen Adif en Renfe niet willen wachten daarmee wil men eerst de vijf meter hoge muren bouwen waardoor de hogesnelheidstrein tijdens de aanleg van de tunnel over het normale spoor bovengronds kan rijden. De aanleg van de tunnel zou 36 maanden in beslag moeten gaan nemen en daar zijn de inwoners het uiteraard niet mee eens.

Inwoners van bepaalde wijken zullen gedurende de tijd van de aanleg (in principe 36 maanden maar zoals altijd zal dat veel langer gaan duren) compleet geïsoleerd wonen waarbij er slechts enkele overgangen zullen komen om van de ene kant van het spoor naar de andere kant te gaan. Sinds halverwege september vinden er dagelijks protesten plaats waarbij er soms hardhandig door de oproerpolitie wordt opgetreden omdat er een kleine groep gewelddadige inwoners zijn die brandstichten, barricades oprichten en voor veel oproer zorgen. De inwoners laten het er echter niet bij zitten en zullen doorgaan met acties totdat de aanleg gestopt wordt en er andere plannen zullen zijn.

Volgens Adif en Renfe is de muur die gebouwd wordt slechts tijdelijk van aard en wordt deze weer weggehaald nadat de trein eenmaal kan rijden in de tunnel. Dat tijdelijk is echter wel 36 maanden ofwel 3 jaar waarbij de inwoners om naar de scholen, supermarkten, winkels, ziekenhuizen etc. te gaan helemaal moeten omrijden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.