Search
menu
Search

Al wekenlang protesten en aanvaringen met politie in Murcia vanwege aanleg AVE spoorlijn

Oeps ... foto ontbreekt!

Al wekenlang protesten en aanvaringen met politie in Murcia vanwege aanleg AVE spoorlijn

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MURCIA – Terwijl alle media aandacht gericht is op Catalonië en het beoogde afscheidingsproces gebeuren er meer dingen in Spanje. De stad Murcia is kortweg verdeeld in het noorden waar vrolijk iedereen meedoet met het hangen van de Spaans vlag terwijl in het zuiden van Murcia er al wekenlang gedemonstreerd wordt tegen de aanleg van de AVE hogesnelheidstrein. Hierbij vinden er ook regelmatig opstootjes plaats tussen de demonstranten en de oproerpolitie waarbij er situaties ontstaan die niet onderdoen voor hetgeen wat gebeurde op 1 oktober tijdens het illegale referendum in Barcelona.

De meeste problemen spelen zich af in de wijk El Carmen in Murcia, een wijk waar zo’n 24.000 arbeiders wonen. In deze buurt in het zuiden van de stad Murcia is men bezig met de aanleg van een spoorlijn voor de hogesnelheidstrein AVE waarbij deze dwars door de wijken Santiago El Mayor, Nonduermas, Barriomar, Pío X, El Progreso, Patiño en Ermita del Rosario gelegd gaat worden. Daar waar het spoor gebouwd wordt is men van plan om vijf meter hoge en negen kilometer lange geluidsschermen te plaatsen waardoor deze wijken als het ware in tweeën verdeelt worden.

Uiteraard zijn de inwoners het daar niet mee eens en daarom wordt er al wekenlang actie gevoerd waarbij de oproerpolitie ook vaak moet optreden. Er moet in principe een tunnel komen waardoor de hogesnelheidstrein het traject door de stad Murcia aflegt maar gezien de spoorwegondernemingen Adif en Renfe niet willen wachten daarmee wil men eerst de vijf meter hoge muren bouwen waardoor de hogesnelheidstrein tijdens de aanleg van de tunnel over het normale spoor bovengronds kan rijden. De aanleg van de tunnel zou 36 maanden in beslag moeten gaan nemen en daar zijn de inwoners het uiteraard niet mee eens.

Inwoners van bepaalde wijken zullen gedurende de tijd van de aanleg (in principe 36 maanden maar zoals altijd zal dat veel langer gaan duren) compleet geïsoleerd wonen waarbij er slechts enkele overgangen zullen komen om van de ene kant van het spoor naar de andere kant te gaan. Sinds halverwege september vinden er dagelijks protesten plaats waarbij er soms hardhandig door de oproerpolitie wordt opgetreden omdat er een kleine groep gewelddadige inwoners zijn die brandstichten, barricades oprichten en voor veel oproer zorgen. De inwoners laten het er echter niet bij zitten en zullen doorgaan met acties totdat de aanleg gestopt wordt en er andere plannen zullen zijn.

Volgens Adif en Renfe is de muur die gebouwd wordt slechts tijdelijk van aard en wordt deze weer weggehaald nadat de trein eenmaal kan rijden in de tunnel. Dat tijdelijk is echter wel 36 maanden ofwel 3 jaar waarbij de inwoners om naar de scholen, supermarkten, winkels, ziekenhuizen etc. te gaan helemaal moeten omrijden.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?