skip to Main Content
Al wekenlang protesten en aanvaringen met politie in Murcia vanwege aanleg AVE spoorlijn

Al wekenlang protesten en aanvaringen met politie in Murcia vanwege aanleg AVE spoorlijn

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MURCIA – Terwijl alle media aandacht gericht is op Catalonië en het beoogde afscheidingsproces gebeuren er meer dingen in Spanje. De stad Murcia is kortweg verdeeld in het noorden waar vrolijk iedereen meedoet met het hangen van de Spaans vlag terwijl in het zuiden van Murcia er al wekenlang gedemonstreerd wordt tegen de aanleg van de AVE hogesnelheidstrein. Hierbij vinden er ook regelmatig opstootjes plaats tussen de demonstranten en de oproerpolitie waarbij er situaties ontstaan die niet onderdoen voor hetgeen wat gebeurde op 1 oktober tijdens het illegale referendum in Barcelona.

De meeste problemen spelen zich af in de wijk El Carmen in Murcia, een wijk waar zo’n 24.000 arbeiders wonen. In deze buurt in het zuiden van de stad Murcia is men bezig met de aanleg van een spoorlijn voor de hogesnelheidstrein AVE waarbij deze dwars door de wijken Santiago El Mayor, Nonduermas, Barriomar, Pío X, El Progreso, Patiño en Ermita del Rosario gelegd gaat worden. Daar waar het spoor gebouwd wordt is men van plan om vijf meter hoge en negen kilometer lange geluidsschermen te plaatsen waardoor deze wijken als het ware in tweeën verdeelt worden.

Uiteraard zijn de inwoners het daar niet mee eens en daarom wordt er al wekenlang actie gevoerd waarbij de oproerpolitie ook vaak moet optreden. Er moet in principe een tunnel komen waardoor de hogesnelheidstrein het traject door de stad Murcia aflegt maar gezien de spoorwegondernemingen Adif en Renfe niet willen wachten daarmee wil men eerst de vijf meter hoge muren bouwen waardoor de hogesnelheidstrein tijdens de aanleg van de tunnel over het normale spoor bovengronds kan rijden. De aanleg van de tunnel zou 36 maanden in beslag moeten gaan nemen en daar zijn de inwoners het uiteraard niet mee eens.

Inwoners van bepaalde wijken zullen gedurende de tijd van de aanleg (in principe 36 maanden maar zoals altijd zal dat veel langer gaan duren) compleet geïsoleerd wonen waarbij er slechts enkele overgangen zullen komen om van de ene kant van het spoor naar de andere kant te gaan. Sinds halverwege september vinden er dagelijks protesten plaats waarbij er soms hardhandig door de oproerpolitie wordt opgetreden omdat er een kleine groep gewelddadige inwoners zijn die brandstichten, barricades oprichten en voor veel oproer zorgen. De inwoners laten het er echter niet bij zitten en zullen doorgaan met acties totdat de aanleg gestopt wordt en er andere plannen zullen zijn.

Volgens Adif en Renfe is de muur die gebouwd wordt slechts tijdelijk van aard en wordt deze weer weggehaald nadat de trein eenmaal kan rijden in de tunnel. Dat tijdelijk is echter wel 36 maanden ofwel 3 jaar waarbij de inwoners om naar de scholen, supermarkten, winkels, ziekenhuizen etc. te gaan helemaal moeten omrijden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
    1. Er zijn maar een paar relschoppers tussen alle manifestanten dus dat valt reuze mee. Spanjaarden zijn een temperamentvol en trots volk en zullen het laten weten als ze het ergens niet mee eens zijn.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken