Meer dan 1.800 oproerpolitie naar Catalonië vanwege uitspraak ‘proces’

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

BARCELONA – Vanaf maandag 14 oktober wordt de uitspraak in de rechtszaak tegen de reeds in voorarrest zittende leiders van het Catalaanse afscheidingsproces verwacht en dat zal ongetwijfeld zorgen voor spanningen op straat in Catalonië. Om de orde te handhaven heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken tussen de 1.800 en 1.900 agenten van de oproerpolitie van de Guardia Civil en Policía Nacional naar Catalonië gestuurd.

Deze ‘Spaanse’ oproerpolitie zal in principe alleen de ‘Catalaanse’ Mossos d’Esquadra bijstaan indien nodig en zelf geen actie ondernemen maar de kans is groot dat als men in Catalonië is er meer aanwezigheid zal zijn van Guardia Civil en Policía Nacional agenten en voertuigen.

Verwacht wordt dat de tussen de 1.800 en 1.900 agenten geleidelijk aan vanuit diverse regio’s zoals Madrid, Aragón en Valencia naar Catalonië komen en op zondag 13 oktober alle bijna 2.000 agenten in de Catalaanse autonome regio zullen zijn. Het gaat om veel agenten maar nog steeds een derde deel van de 6.000 agenten die rond het illegale referendum van 1 oktober 2017 naar Catalonië werden gestuurd.

In totaal zullen er 1.200 agenten naar Catalonië komen van de UIP (oproerpolitie van de Policía Nacional) en de UPR (actie en reactie eenheden en de kleine broer van de oproerpolitie van de nationale politie). Deze agenten komen uit Castellón, Sevilla, Valencia en Madrid.

De Guardia Civil stuurt zo’n 600 agenten van de UBAS naar Catalonië, dit is een onderdeel van de GRS oproerpolitie van de Guardia Civil. Er zullen echter ook agenten zijn van de USECIC, een eenheid die extra snel kan optreden.

Deze agenten zullen in tegenstelling tot oktober 2017 niet in boten maar in hotels verblijven zoals in de badplaats Salou en Castelldefels en in het noorden van de provincies Tarragona en Gerona, in Lerida en uiteraard ook in de provincie Barcelona.

Leestip: Catalaanse separatisten bereiden zich voor op burgerlijke ongehoorzaamheid en chaos

Sinds dinsdag zijn er al honderden agenten naar de grensovergang La Jonquera gestuurd, in de provincie Gerona. Er kunnen problemen komen door de CDR groep die reeds aangekondigd had wegen te zullen blokkeren waarbij ook de grensovergang met Frankrijk werd genoemd. 

De Comités voor de Verdediging van de Republiek (Comitès de Defensa de la República, CDR) hebben reeds opgeroepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid en acties om ‘Catalonië plat te leggen’. OOk het ANC en Omnium Cultural hebben acties aangekondigd zoals een mars van 100 km door Catalonië waardoor het verkeer op sommige wegen veel hinder kan ondervinden.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.