Search
menu
Search

Meer dan 1.800 oproerpolitie naar Catalonië vanwege uitspraak ‘proces’

Oeps ... foto ontbreekt!

Meer dan 1.800 oproerpolitie naar Catalonië vanwege uitspraak ‘proces’

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Vanaf maandag 14 oktober wordt de uitspraak in de rechtszaak tegen de reeds in voorarrest zittende leiders van het Catalaanse afscheidingsproces verwacht en dat zal ongetwijfeld zorgen voor spanningen op straat in Catalonië. Om de orde te handhaven heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken tussen de 1.800 en 1.900 agenten van de oproerpolitie van de Guardia Civil en Policía Nacional naar Catalonië gestuurd.

Deze ‘Spaanse’ oproerpolitie zal in principe alleen de ‘Catalaanse’ Mossos d’Esquadra bijstaan indien nodig en zelf geen actie ondernemen maar de kans is groot dat als men in Catalonië is er meer aanwezigheid zal zijn van Guardia Civil en Policía Nacional agenten en voertuigen.

Verwacht wordt dat de tussen de 1.800 en 1.900 agenten geleidelijk aan vanuit diverse regio’s zoals Madrid, Aragón en Valencia naar Catalonië komen en op zondag 13 oktober alle bijna 2.000 agenten in de Catalaanse autonome regio zullen zijn. Het gaat om veel agenten maar nog steeds een derde deel van de 6.000 agenten die rond het illegale referendum van 1 oktober 2017 naar Catalonië werden gestuurd.

In totaal zullen er 1.200 agenten naar Catalonië komen van de UIP (oproerpolitie van de Policía Nacional) en de UPR (actie en reactie eenheden en de kleine broer van de oproerpolitie van de nationale politie). Deze agenten komen uit Castellón, Sevilla, Valencia en Madrid.

De Guardia Civil stuurt zo’n 600 agenten van de UBAS naar Catalonië, dit is een onderdeel van de GRS oproerpolitie van de Guardia Civil. Er zullen echter ook agenten zijn van de USECIC, een eenheid die extra snel kan optreden.

Deze agenten zullen in tegenstelling tot oktober 2017 niet in boten maar in hotels verblijven zoals in de badplaats Salou en Castelldefels en in het noorden van de provincies Tarragona en Gerona, in Lerida en uiteraard ook in de provincie Barcelona.

Leestip: Catalaanse separatisten bereiden zich voor op burgerlijke ongehoorzaamheid en chaos

Sinds dinsdag zijn er al honderden agenten naar de grensovergang La Jonquera gestuurd, in de provincie Gerona. Er kunnen problemen komen door de CDR groep die reeds aangekondigd had wegen te zullen blokkeren waarbij ook de grensovergang met Frankrijk werd genoemd. 

De Comités voor de Verdediging van de Republiek (Comitès de Defensa de la República, CDR) hebben reeds opgeroepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid en acties om ‘Catalonië plat te leggen’. OOk het ANC en Omnium Cultural hebben acties aangekondigd zoals een mars van 100 km door Catalonië waardoor het verkeer op sommige wegen veel hinder kan ondervinden.

Ga naar de inhoud