Meer dan 1.800 oproerpolitie naar Catalonië vanwege uitspraak ‘proces’

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

Meer dan 1.800 oproerpolitie naar Catalonië vanwege uitspraak ‘proces’

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Vanaf maandag 14 oktober wordt de uitspraak in de rechtszaak tegen de reeds in voorarrest zittende leiders van het Catalaanse afscheidingsproces verwacht en dat zal ongetwijfeld zorgen voor spanningen op straat in Catalonië. Om de orde te handhaven heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken tussen de 1.800 en 1.900 agenten van de oproerpolitie van de Guardia Civil en Policía Nacional naar Catalonië gestuurd.

Deze ‘Spaanse’ oproerpolitie zal in principe alleen de ‘Catalaanse’ Mossos d’Esquadra bijstaan indien nodig en zelf geen actie ondernemen maar de kans is groot dat als men in Catalonië is er meer aanwezigheid zal zijn van Guardia Civil en Policía Nacional agenten en voertuigen.

Verwacht wordt dat de tussen de 1.800 en 1.900 agenten geleidelijk aan vanuit diverse regio’s zoals Madrid, Aragón en Valencia naar Catalonië komen en op zondag 13 oktober alle bijna 2.000 agenten in de Catalaanse autonome regio zullen zijn. Het gaat om veel agenten maar nog steeds een derde deel van de 6.000 agenten die rond het illegale referendum van 1 oktober 2017 naar Catalonië werden gestuurd.

In totaal zullen er 1.200 agenten naar Catalonië komen van de UIP (oproerpolitie van de Policía Nacional) en de UPR (actie en reactie eenheden en de kleine broer van de oproerpolitie van de nationale politie). Deze agenten komen uit Castellón, Sevilla, Valencia en Madrid.

De Guardia Civil stuurt zo’n 600 agenten van de UBAS naar Catalonië, dit is een onderdeel van de GRS oproerpolitie van de Guardia Civil. Er zullen echter ook agenten zijn van de USECIC, een eenheid die extra snel kan optreden.

Deze agenten zullen in tegenstelling tot oktober 2017 niet in boten maar in hotels verblijven zoals in de badplaats Salou en Castelldefels en in het noorden van de provincies Tarragona en Gerona, in Lerida en uiteraard ook in de provincie Barcelona.

Leestip: Catalaanse separatisten bereiden zich voor op burgerlijke ongehoorzaamheid en chaos

Sinds dinsdag zijn er al honderden agenten naar de grensovergang La Jonquera gestuurd, in de provincie Gerona. Er kunnen problemen komen door de CDR groep die reeds aangekondigd had wegen te zullen blokkeren waarbij ook de grensovergang met Frankrijk werd genoemd. 

De Comités voor de Verdediging van de Republiek (Comitès de Defensa de la República, CDR) hebben reeds opgeroepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid en acties om ‘Catalonië plat te leggen’. OOk het ANC en Omnium Cultural hebben acties aangekondigd zoals een mars van 100 km door Catalonië waardoor het verkeer op sommige wegen veel hinder kan ondervinden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.