Spaanse regering heeft geen tolheffingsplannen voor de snelwegen in 2023

Spaanse regering heeft geen tolheffingsplannen voor de snelwegen in 2023
Beeld: 123rf

Spaanse regering heeft geen tolheffingsplannen voor de snelwegen in 2023

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Afgelopen week werd de staatsbegroting voor 2023 gepresenteerd waarin de kosten en opbrengsten van de Spaanse overheid vermeld staan. Daarin is geen inkomstenpost opgenomen voor de opbrengsten uit een tolheffing op de Spaanse snelwegen. Dat zou volgens de Spaanse pers dus betekenen dat in 2023 er nog geen tol gevraagd zal worden voor de Spaanse snelwegen terwijl Brussel dat eigenlijk wel eist.

Er wordt al maanden over gesproken en gedebatteerd, de nieuwe manier van financiering van de dure snelwegen in Spanje. Er zou een nieuw systeem komen met een vignet en daarna rekeningrijden. Maar uit de staatsbegroting is op te maken dat de regering daar voor 2023 nog geen rekening mee houdt. Wat wel in de staatsbegroting staat zijn de kosten voor onderhoud van het snelwegennetwerk, 1,5 miljard euro.

Deze beslissing houdt in dat er weliswaar in 2023 gesproken zal worden over de manier van tol heffen op de Spaanse snelwegen maar dat dit op zijn vroegst pas in 2024 ingevoerd zal worden. Dat betekent dus dat tolwegen die de afgelopen jaren tolvrij zijn geworden dat in ieder geval nog 12 maanden zullen blijven.

Vijf nieuwe tolwegen

In het Baskenland gaat men echter wel tol heffen en op vijf snelwegen moeten vrachtwagens tol betalen. Voor personenwagens geldt dat dus niet niet. Het gaat om de wegen BI-625 tussen Basauri en Llodio; de N-240 die de Arratia-vallei en de haven van Barazar verbindt en een deel van de N-636 tussen Durango en La Muga met Guipúzcoa. Een bestaande sectie tussen Basurto en Haya van de A-8 zal ook worden een tolweg worden en de Corredor del Txoreirri tussen Tontegi en Erlentexes wordt ook een tolweg voor vrachtwagens. 

tolheffing
Spaanse regering begonnen met studie naar invoering tolheffing vanaf 2024
De Spaanse regering is begonnen naar een nieuwe studie naar de beste manier om een tolheffing op de snelwegen in te voeren vanaf 2024, hetzij met een tolvignet of door middel van een kilometerheffing.
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud