Search
menu
Search

Het dorp Libros (boeken) eert haar naam met een bibliotheek en hotel

Het dorp Libros (boeken) eert haar naam met een bibliotheek en hotel
Beeld: via canva.com

Het dorp Libros (boeken) eert haar naam met een bibliotheek en hotel

Het stond misschien wel in de sterren geschreven (die overigens heel goed te zien zijn in deze streek). Het piepkleine Libros (letterlijk ‘boeken’) in Teruel verwacht binnenkort een nieuwe bibliotheek. De gemeente wil er een hotel openen met een heuse bibliotheek en ontving daarvoor een lading van al bijna 20.000 boeken.

Sandra wilde terug naar het platteland. Ze is op dit moment verantwoordelijk voor een bar in Libros, vlak naast de Turia rivier. Haar kinderen zijn de enige twee kinderen van het piepkleine Libros (101 inwoners). En toch heeft het schooltje meer boeken dan ooit. Een paar maanden geleden deed het dorp namelijk een oproep om een bibliotheek te openen. En zo stroomden bijna 20.000 boeken binnen. Zowel nieuw als tweedehands.

Achter de actie schuilt de Spaanse schrijfster Maribel Medina van de vereniging ‘mi pueblo lee’ (mijn dorp leest). Toen ze over het dorp Libros hoorde, waar de straatnamen de namen van schrijvers dragen, twijfelde ze geen moment.

Uit het grote succes van de inzamelactie groeide het idee een hotel te openen bij de nieuwe bibliotheek. De burgemeester van Libros is helemaal overtuigd. Maar eerst is er iemand nodig die de boeken ordent en classificeert. Arena is ook op zoek naar voldoende geld om zijn plan tot uitvoer te brengen.

De burgemeester hoopt dat het Libros weer op de kaart zal zetten. En in dit lege deel van Spanje kunnen ze het toerisme goed gebruiken. Naast het dorp liggen de indrukwekkende resten van La Azufrera, een zwavelmijn waar op haar hoogtepunt 2.000 mijnwerkers woonden. Het landschap is desolaat, maar ook betoverend. De mijn is op dit moment in handen van een bedrijf in Madrid. Dat zou open staan om de mijn weer open te stellen voor bezoekers.

Waar de naam Libros eigenlijk vandaan komt, is trouwens niet zeker. Volgens sommigen komt het van Libres (‘vrij’), omdat het dorp van weleer een toevluchtsoord was voor schurken en voortvluchtigen. Een andere versie zegt dat een paar plooien van de bergen rondom het dorp net een opengeslagen boek lijken. Wat ook de werkelijke versie is, de naam van het dorp lijkt over haar nabije toekomst te beslissen.

librosboeken
Het dorp ‘Libros’ in Teruel vraagt om boeken voor een bibliotheek
In de provincie Teruel in het zuiden van de regio Aragón is een dorp te vinden met de naam ‘Libros’ wat boeken betekent in het Spaans, en precies dat zieken de 101 bewoners: boeken om een bibliotheek te openen.
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud