Waarom hebben steeds meer Spanjaarden een allergie?

Waarom hebben steeds meer Spanjaarden een allergie?
Beeld: via canva.com

Waarom hebben steeds meer Spanjaarden een allergie?

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het aantal mensen met een allergie neemt toe in Spanje. Op dit moment heeft één op de vier mensen een reactie van het immuunsysteem op bepaalde stoffen, zoals pollen of voedsel. Een allergoloog in het Hospital Clínic de Barcelona verwacht dat in 2050 de helft van de bevolking een allergie zal hebben. Maar wat zijn de 10 meest voorkomende allergieën in Spanje?

Het aantal mensen met een allergie neemt snel toe en er lijkt geen einde aan te komen. Wetenschappers zijn nog niet zeker waarom dit gebeurt, maar sommige experts geloven dat het komt door de toenemende toxiciteit van onze omgeving. Het lichaam reageert op deze toxische stoffen door alles af te wijzen wat het als vreemd of gevaarlijk ziet, inclusief niet-schadelijke stoffen zoals voedsel, pollen en huisstofmijt.

Als je familieleden allergieën hebben, is de kans ook groter dat jij ook een allergie krijgt. Je hoeft echter niet op dezelfde stoffen allergisch te zijn als je familieleden. Je kunt ook allergisch zijn voor iets wat je ouders niet zijn.

Een studie heeft aangetoond dat er een verband is tussen het aantal allergieën en de hoeveelheid vitamine D die mensen produceren. Mensen brengen steeds minder tijd in de zon door, bijvoorbeeld door het thuiswerken, waardoor ze minder vitamine D aanmaken. Vitamine D heeft een rol bij de afweer, en een tekort aan vitamine D kan het immuunsysteem overactief maken, waardoor mensen meer allergisch kunnen worden. Dit kan een verklaring zijn voor de toename van astma en andere allergische aandoeningen in de afgelopen 50 jaar.

De meest voorkomende allergenen zijn soja, sesamzaad, pinda’s, kikkererwten, noten, glutenbevattende granen, selderij, eieren, melk, vis, mosterd, schaaldieren, weekdieren en zwaveldioxide.

10 meest voorkomende allergieën

1. Huisstofmijtallergie: Dit is een allergische reactie op de uitwerpselen van huisstofmijt. Huisstofmijt zijn microscopisch kleine dieren die leven in stof, vooral in matrassen, kussens, beddengoed en tapijten. De uitwerpselen van huisstofmijt kunnen een allergische reactie veroorzaken, die zich kan manifesteren in de vorm van niezen, hoesten, een verstopte neus, loopneus, jeukende ogen en huiduitslag.

2. Dierenallergie: Dit is een allergische reactie op eiwitten in het haar, de huidschilfers of het speeksel van dieren. De meest voorkomende dierenallergieën zijn die voor honden, katten, paarden en konijnen. De symptomen van een dierenallergie zijn vergelijkbaar met die van een huisstofmijtallergie.

3. Schimmelallergie: Dit is een allergische reactie op schimmelsporen. Schimmelsporen zijn microscopisch kleine deeltjes die worden geproduceerd door schimmels. Schimmels komen in veel omgevingen voor, zoals in huizen, tuinen en buiten. De symptomen van een schimmelallergie zijn vergelijkbaar met die van een huisstofmijtallergie.

4. Stuifmeelallergie: Dit is een allergische reactie op stuifmeel van planten. Stuifmeel komt in de lucht voor, vooral in de lente en de zomer. De symptomen van een stuifmeelallergie zijn niezen, hoesten, een verstopte neus, loopneus, jeukende ogen en huiduitslag.

5. Voedselallergie: Dit is een allergische reactie op bepaalde voedingsmiddelen. De meest voorkomende voedselallergieën zijn allergieën voor melk, eieren, noten, pinda’s, vis en schaaldieren. De symptomen van een voedselallergie kunnen variëren van milde symptomen, zoals jeuk en huiduitslag tot ernstige symptomen, zoals anafylaxie.

6. Geneesmiddelenallergie: Dit is een allergische reactie op bepaalde geneesmiddelen. De symptomen van een geneesmiddelenallergie kunnen variëren van milde symptomen, zoals jeuk en huiduitslag tot ernstige symptomen.

7. Latexallergie: Dit is een allergische reactie op latex, een natuurlijk rubber product dat wordt gebruikt in veel producten, zoals handschoenen, condooms en medische apparatuur. De symptomen van een latexallergie zijn vergelijkbaar met die van een voedselallergie.

8. Contactallergie: Dit is een allergische reactie op contact met een bepaalde stof. Contactallergie kan worden veroorzaakt door een breed scala aan stoffen, zoals metalen, parfums, cosmetica en schoonmaakmiddelen. De symptomen van een contactallergie zijn jeuk, huiduitslag en in sommige gevallen zweren.

9. Insectenallergie: Dit is een allergische reactie op het gif van insecten, zoals bijen, wespen en mieren. De symptomen van een insectenallergie zijn jeuk, huiduitslag, zwelling en in sommige gevallen anafylaxie.

10. Inhalatieallergie: Dit is een allergische reactie op bepaalde stoffen die worden ingeademd. Inhalatieallergieën kunnen worden veroorzaakt door een breed scala aan stoffen, zoals pollen, schimmelsporen en huisstofmijt. De symptomen van een inhalatieallergie zijn niezen, hoesten, een verstopte neus, loopneus, jeukende ogen en huiduitslag.

De oorzaak van allergieën is niet helemaal bekend, maar er wordt aangenomen dat het een combinatie is van genetische en omgevingsfactoren. Allergieën kunnen worden behandeld met medicijnen, zoals antihistaminica, corticosteroïden en desensibilisatietherapie.

Ga naar de inhoud