Betalen om gebruik te maken van snel- en autowegen in heel Spanje

Betalen om gebruik te maken van snel- en autowegen in heel Spanje
Beeld: El Confidencial

Betalen om gebruik te maken van snel- en autowegen in heel Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse regering heeft de deuren geopend naar een toekomst waarin iedereen in het land betaald voor het gebruik van snelwegen en autowegen. Op dit moment is het zo dat er snelwegen zijn die tegen betaling van tol te berijden zijn en snelwegen die gratis te berijden zijn. Dat is o.a. afhankelijk van de autonome deelstaten in Spanje waarbij de kosten voor deze wegen ongelijk verdeeld zijn.

Volgens de minister van Ontwikkelingszaken José Luis Ábalos moet er op de een of andere manier een einde komen aan de ongelijkheid wat betreft het zorgdragen voor de onderhoudskosten tussen de verschillende autonome deelstaten.

Zo zijn er regio’s die meer tolwegen hebben en waar de gebruikers van die wegen dus ook betalen voor het onderhoud daarvan. Andere regio’s hebben geen enkele tolweg en moeten zelf zorg dragen voor alle kosten.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Tolwegen in Spanje[/su_note]

Het gaat in dit geval niet zozeer om een tol maar een vorm van belasting die men zou moeten betalen om gebruik te kunnen maken van snelwegen en autowegen. Iets soortgelijks gebeurt in Spanje wel met het verkeer en vrachtverkeer over water, door de lucht en via het spoor dus waarom niet over de weg?

Volgens de minister is er in Spanje een netwerk van 20.000 kilometer aan snelwegen die veel onderhoud nodig hebben die nu door de autonome deelstaten en overheid betaald worden. Maar terwijl de bedragen die men beschikbaar heeft voor de kosten steeds lager worden komen er steeds meer kilometers aan wegen bij.

In Spanje dienen de automobilisten wel een gemeentelijke en lokale belasting, de verplichte Impuesto Municipal de Vehículos de Tracción Mecánica (IVTM), te betalen voor het rijden op de weg maar een algemene wegenbelasting zoals in andere EU-landen heeft men niet in Spanje.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Motorrijtuigenbelasting in Spanje[/su_note]

Tolweg vrij

Recent wordt er veel gesproken over diverse tolwegen in Spanje die binnenkort vrij komen, dat wil zeggen dat de beheerders- en onderhoudscontracten aflopen. De eerste van die tolwegen zal de AP-1 tussen Burgos en Armiñón zijn die op 1 december tolvrij wordt. De regering heeft voor de komende drie jaar 19 miljoen euro opzij gezet voor het onderhoud.

Na de AP-1 op 1 december 2018 volgen onder andere de AP-4 tussen Sevilla en Cádiz en de AP-7 tussen Alicante en Tarragona na 31 december 2019 die in principe tolvrij worden of waar in ieder geval het huidige contract met de beheerders afloopt. Minister Ábalos heeft eerder dit jaar al bevestigd dat deze wegen in principe gratis worden maar het is nog niet helemaal zeker dat dit ook daadwerkelijk zal gaan gebeuren.

Er moet echter wel naar een formule gezocht worden om de onderhoudskosten te betalen en wat voor heel Spanje, dus voor alle autonome deelstaten, gelijk is. Wat dat in de toekomst gaat worden is nu nog niet bekend.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.