skip to Main Content
Betalen om gebruik te maken van snel- en autowegen in heel Spanje
El Confidencial

Betalen om gebruik te maken van snel- en autowegen in heel Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Spaanse regering heeft de deuren geopend naar een toekomst waarin iedereen in het land betaald voor het gebruik van snelwegen en autowegen. Op dit moment is het zo dat er snelwegen zijn die tegen betaling van tol te berijden zijn en snelwegen die gratis te berijden zijn. Dat is o.a. afhankelijk van de autonome deelstaten in Spanje waarbij de kosten voor deze wegen ongelijk verdeeld zijn.

Volgens de minister van Ontwikkelingszaken José Luis Ábalos moet er op de een of andere manier een einde komen aan de ongelijkheid wat betreft het zorgdragen voor de onderhoudskosten tussen de verschillende autonome deelstaten.

Zo zijn er regio’s die meer tolwegen hebben en waar de gebruikers van die wegen dus ook betalen voor het onderhoud daarvan. Andere regio’s hebben geen enkele tolweg en moeten zelf zorg dragen voor alle kosten.

Het gaat in dit geval niet zozeer om een tol maar een vorm van belasting die men zou moeten betalen om gebruik te kunnen maken van snelwegen en autowegen. Iets soortgelijks gebeurt in Spanje wel met het verkeer en vrachtverkeer over water, door de lucht en via het spoor dus waarom niet over de weg?

Volgens de minister is er in Spanje een netwerk van 20.000 kilometer aan snelwegen die veel onderhoud nodig hebben die nu door de autonome deelstaten en overheid betaald worden. Maar terwijl de bedragen die men beschikbaar heeft voor de kosten steeds lager worden komen er steeds meer kilometers aan wegen bij.

In Spanje dienen de automobilisten wel een gemeentelijke en lokale belasting, de verplichte Impuesto Municipal de Vehículos de Tracción Mecánica (IVTM), te betalen voor het rijden op de weg maar een algemene wegenbelasting zoals in andere EU-landen heeft men niet in Spanje.

Tolweg vrij

Recent wordt er veel gesproken over diverse tolwegen in Spanje die binnenkort vrij komen, dat wil zeggen dat de beheerders- en onderhoudscontracten aflopen. De eerste van die tolwegen zal de AP-1 tussen Burgos en Armiñón zijn die op 1 december tolvrij wordt. De regering heeft voor de komende drie jaar 19 miljoen euro opzij gezet voor het onderhoud.

Na de AP-1 op 1 december 2018 volgen onder andere de AP-4 tussen Sevilla en Cádiz en de AP-7 tussen Alicante en Tarragona na 31 december 2019 die in principe tolvrij worden of waar in ieder geval het huidige contract met de beheerders afloopt. Minister Ábalos heeft eerder dit jaar al bevestigd dat deze wegen in principe gratis worden maar het is nog niet helemaal zeker dat dit ook daadwerkelijk zal gaan gebeuren.

Er moet echter wel naar een formule gezocht worden om de onderhoudskosten te betalen en wat voor heel Spanje, dus voor alle autonome deelstaten, gelijk is. Wat dat in de toekomst gaat worden is nu nog niet bekend.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 16 reacties
 1. Inderdaad aangelegd met Europees geld. Maar de Spanjaarden hebben met dit geld wel wat goeds gedaan in tegenstelling tot andere Europese landen waar het in de corruptie is verdwenen. Alle buitenlanders mogen in ons land vrij van onze de wegen gebruik maken zonder daar ook maar een cent voor te betalen.
  Tevens is het ook zo dat particulieren in andere landen wegen hebben aangelegd, dat zij daar tot voor willen hebben lijkt mij niet onredelijk. Duidelijk is wel dat er weinig eenheid is over deze zaken in het verenigde Europa. Deze eenheid zal er volgens mij ook nooit komen. Dus in Nederland dan ook maar tol gaan heffen als men in ons land gebruik maakt van het wegennet.

 2. Geachte redactie; Kunt U niet overwegen om diegenen die op dit forum telkens onder pseudoniem posten deze gewoon niet te plaatsen of dwingen dit onder hun eigen naam te doen.
  Het zijn bijna altijd deze figuren die lekker incognito de grootse onzin uitkramen en zich er ook niet voor schamen een ander onheus te bejegenen.
  Als men zo nodig met een grote mond je ongefundeerde standpunten naar voren wilt brengen doe dat dan lekker uit naam van jezelf. Als je voor je standpunten staat hoef je je daar toch niet voor te schamen?
  Of zijn deze figuren ergens bang voor? Ik zie ze alleen maar als de bullebak uit de klas die met een grote bek zijn eigen onzekerheid wil verhullen. Zwak hoor….

 3. Deze stap was te verwachten na de aankondiging van de verlaging van de maximumsnelheid op N-wegen. Het ene hangt samen met het andere. Eerst mensen op de snelweg dwingen en vervolgens geld vragen.

  De PSOE moet kennelijk de tolwegexploitanten smeren.

 4. Eens met de belastingheffer “de gebruiker moet betalen” en de meest eerlijke manier is om een paar centen bovenop de brandstofprijs te heffen ongeacht de soort brandstof.
  Een bijkomend voordel is dat de brandstoffabrikant shell oid de incasso doet en verantwoordelijk is voor de afdracht. win win situatie

 5. Het kan toch niet zo zijn dat je in Nederland tolvrij gebruik kunt maken met je buitenlands kenteken van het ( mijn insziens ) goede snelwegennetwerk, terwijl ik in Italie, Frankrijk, Zwitserland etc. oftewel een vignet moet kopen of tol moet betalen.

 6. Fatsoen.
  Omgaan met veranderingen is soms moeilijk, toch zie ik ze als een voortschrijdend inzicht.
  Maar ik snap ook dat mensen anders denken, de angs voor de toekomst, voor onze cultuur, de bezorgdheid voor het land en je kinderen.
  Daarom moeten we praten en vooral luisteren naar elkaar.
  Laten we het oneens zijn met elkaar, en daarna toch de hand schudden, gooi er eens wat meer humor doorheen.
  Om zo te voor komen dat we uit elkaar gedreven worden.
  Respect voor elkaars mening is de smering voor democratie.

 7. En het mooistje is dat al die prachtige wegen aangelegd zijn met eu geld. Geld wat de Spanjaarden niet hebben maar eu ontvanger zijn. Dubbel genaaid want de noord Europese hebben daar al voor betaald

 8. Betalen betalen en niets anders daar zijn de Europese landen zeer goed in lees of zoek maar op waarvoor de accijnzen van brandstof voor dient en dan nog eens extra betalen ik zeg mijn menig en sorry dat ik op veel tenen trap weg met Europa elk land terug zijn grenzen en eigen wetten

 9. In Zwitserland betaal je eenmalig voor een vignet per jaar.
  Je mag dan onbeperkt gebruik maken van de snelwegen en ook toeristen moeten voor een vignet betalen, wel zo eerlijk.
  Mensen die kiezen voor nationale wegen hoeven dan dus geen vignet te kopen.
  Al met al een redelijk alternatief lijkt mij.

 10. Gelukkig mag iedereen een eigen mening hebben wij leven in een democratisch land .Het geeft geen pas om mensen een mening op te dringen en die gene die dan commentaar hebben een zuurpruim te noemen.

 11. Gewoon een belasting heffen op de brandstof. Dat is het meest redelijke. Een nationale wegenbelasting is voor iedereen gelijk naar gelang de auto. De veel gebruiker is dan goedkoop uit en de weinig gebruiker duur. Terwijl juist de veelgebruiker de grootste aanslag pleegt op de staat van de wegen.
  Door een verhoging van accijns op de brandstof betaald iedereen mee naar zijn gebruik. Het stimuleert ook nog eens zuinige auto’s en zuinig rijden. Drie vliegen in één klap.

  En het probleem van het prijsverschil aan de grens (“grens effect”) zoals kleine landen als Nederland en België wel hebben is hier natuurlijk veel minder. Spanje heeft in verhouding tot het aantal weggebruikers maar weinig grenzen. Die verhouding ligt in de België/Nederland natuurlijk veel ongunstiger.
  Met een brandstof accijns kunnen de kosten van het wegenonderhoud veel eerlijker over de gebruikers van die wegen verdeeld worden.
  En die paar tolwegen die er nog zijn? Tja, contracten moeten wel nageleefd worden maar de staat kan ze ook onteigenen of afkopen. Dat het vaak weer bedrijven geleid door de elite van Spanje die er aan verdienen is een probleem van het verleden en kan alleen maar door afkoop zo snel mogelijk achter ons gelaten worden.

 12. Gratis bestaat niet, dus ik kan mij voorstellen dat links of rechtsom het geld op tafel moet komen voor onderhoud. Ook moet men maar eens stoppen met de autonomia gedachte als het om snelwegen gaat. Die zijn nuttig voor heel het land en moeten dus centraal betaald worden.
  Dus ook logisch dat het centraal geïnd wordt. Maar dan wel onmiddellijk stoppen met de lokale tol. En daar zit hem de crux: dat kan niet, want er lopen nog vele contracten.
  In conclusie zie ik dus dat dit een doodgeboren kindje is.

 13. Vrachtwagens die tol betalen rekenen die kosten door aan de consument.
  Wij betalen de tol van de vrachtwagens wanneer ons brood en water op tafel komen.
  Ook het toerisme zal dalen Spanje heeft duizenden km autowegen.
  Verdoken belastingen, Europa is de geldwolf

  1. @Wave, U bent ook weer zo’n azijn pisser die van zo mogelijk elk onderwerp er één maakt om lekker incognito tegen Europa aan te schoppen of in het algemeen lekker kritiek te leveren. Gaat het leven U verder goed meneer ‘Wave’? Of speelt uw maag inmiddels al lekker op van die zure oprispingen?

   Linksom or rechtsom betalen burgers namelijk altijd voor alles. Als dat niet zo was zou het leven en alles wat we doen en gebruiken gratis moeten zijn.En wat Europa met de kosten van de wegen in deze te maken heeft is al helemaal onduidelijk. Er kan eerder gesteld worden dat Europa als geldschieter juist een hoop van die mooie Spaanse wegen mogelijk heeft gemaakt. Dat is het tegengestelde van ‘geldwolven’ of weet U eigenlijk niet waar dat woord voor staat.

   Nog een vriendelijk dag verder, ik hoop voor Uw dat het zuur U nog niet uit de neus komt….

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken