Spaanse regering verandert wet vanwege hypotheek belasting

Spaanse regering verandert wet vanwege hypotheek belasting
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De afgelopen week was de week van de hypotheek belasting in Spanje. Op maandag en dinsdag kwamen de 28 (van de 35) rechters van het Hooggerechtshof bij elkaar om te discussiëren over de hypotheek belasting. Eind oktober besloot hetzelfde Hooggerechtshof dat dit betaald dient te worden door de banken en niet door de klanten maar dat werd op dinsdag weer teniet gedaan met 15 stemmen voor en 13 tegen. De Spaanse regering heeft nu zelf actie ondernomen.

De beslissing van de rechters van het Hooggerechtshof (Tribunal Supremo) in Spanje dat niet de banken maar de klanten de hypotheek belasting of “impuestos de la firma de la hipoteca” ofwel “Impuesto de Actos Jurídicos Documentados (AJD)” vrij vertaald belasting op gedocumenteerde juridische handelingen moeten blijven betalen is niet goed gevallen in Spanje.

Het is voor het eerst dat het Hooggerechtshof een eigen eerdere uitspraak terugdraait en bijna iedereen gaat ervan uit dat de banken veel druk hebben uitgeoefend op de rechters om de uitspraak van eind oktober die vergaande financiële gevolgen zou hebben te vernietigen.

Regering

De Spaanse regering heeft echter meteen actie ondernomen. Men respecteert de uitslag van het Hooggerechtshof maar premier Pedro Sánchez meldde zelf dat de regering via een Koninklijk decreet de wet rondom de hypotheek belasting zal veranderen. Dat is inmiddels al gebeurd en vanaf zaterdag (dus niet met terugwerkende kracht) zullen de banken de hypotheek belasting moeten gaan betalen en niet de klanten.

Daarnaast is het de banken ook verboden om de kosten van de hypotheek belasting af te trekken van de vennootschapsbelastingen om er zo voor te zorgen dat de banken 100% van de hypotheek belasting gaan betalen. Over het algemeen gaat bijna iedereen er vanuit dat deze extra kosten voor de banken op de een of andere manier toch doorberekend zullen worden aan de klant.

Percentages

Spanje heeft een van de hoogste Impuesto de Actos Jurídicos Documentados (AJD) van Europa. Diverse landen zoals Nederland, Duitsland en Groot Brittannië kennen deze speciale belastingen niet terwijl andere landen zoals buurlanden Portugal, Frankrijk en ook Italië deze belastingen wel kennen maar deze veel lager zijn.

In Spanje is de hoogte van de AJD afhankelijk van de autonome deelstaat waar men een hypotheek afsluit. Zo wordt er in de deelstaten Andalusië, Aragón, Cantabrië, Castilla y León, Castilla-La Mancha, Catalonië, Extremadura, Galicië, Murcia en de Comunidad Valenciana 1,5% gevraagd.

In Asturië en op de Balearen is dat 1,2% terwijl dit 1% is in La Rioja. De Comunidad de Madrid en de Canarische Eilanden hanteren een percentage van 0,75% wat in Baskenland en Navarra zelfs nog lager is met 0,50%.

Met deze percentages betalen klanten dus een AJD bij een hypotheek van 120.000 euro tussen de 600 en 1.800 euro en in het geval van 150.000 euro tussen de 750 en 2.250 euro.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

4
Reageer op dit artikel

2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Sander

Kun je dit ook met terugwerkende kracht terugvorderen en op welke wijze? We hebben in februari dit jaar een hypotheek gesloten. Ik hoor graag.

Mvrgr. Sander

erasmodeblanca

Het aantal van de mensen die willen regeren en niet produceren wordt steeds groter en dat moet natuurlijk verhaalt worden op Jan met de pet. Derhalve bereid ik me al voor op nieuwe aanvullende belastingen.

Juan74

Banken zijn banken en linksom of rechtsom komt de rekening bij de klant terecht.
Een belasting bij het afsluiten van de hypotheek is eenmalig, stel ze gooien de rente tarieven iets omhoog, dat betaal je dan zeg even een 30 jaar elke maand, dus of je uiteindelijk voordeliger uit bent? We gaan het allemaal wel zien.

Laten we vaststellen dat de bedenker van die belastingen niet de banken zijn geweest maar de politiek. Met deze maatregel zorgt de regering ervoor dat de schatkist in beginsel niets te kort komt en daar is het hen om te doen.

BULL

Banken ? Zeg maar gewoon Maffia dan zit je dichter in de buurt.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.