Vrachtwagens worden wellicht verplicht gebruik te maken van tolwegen in Spanje

Vrachtwagens worden wellicht verplicht gebruik te maken van tolwegen in Spanje
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De kans is groot dat in de toekomst de Spaanse regering beslist dat de vrachtwagens niet meer op de nationale conventionele wegen mogen rijden en verplicht over de snelwegen inclusief tolwegen moeten rijden. Daarvoor in de plaats zullen de vrachtwagenchauffeurs een vergoeding krijgen maar kosten zullen ze hoe dan ook maken.

Tot op heden zijn er al gevallen bekend dat vrachtwagens om de verkeersdruk op nationale wegen te ontlasten daar geen gebruik van mogen maken en verplicht over snelwegen moeten rijden. Zo is dat nu al het geval in Catalonië en het noorden van de Comunidad Valenciana.

Catalonië en Valencia

Sinds 2 september moeten grotere vrachtwagens in de provincies Castellón, Tarragona, Barcelona, Gerona en Lerida in plaats van de N-340, A-7 en N-240 wegen gebruikmaken van de AP-7 en AP-2 tolwegen. Daardoor worden er dagelijks zo’n 4.000 vrachtwagens omgeleid. De chauffeurs krijgen bij het gebruik van de tolwegen 50% korting wat inhoudt dat ze nog steeds de andere helft moeten betalen.

Men is tot dit besluit gekomen om de tolwegen meer te gebruiken voor het vracht- en vakantieverkeer terwijl het woon-, werk- én vakantieverkeer gebruik kan maken van zowel de tolwegen AP-7 en AP-2 alsook de nationale wegen A-7, N-340 en N-240.

De vrachtwagenchauffeurs hebben reeds flink geklaagd hierover en hebben recent een langzaam-rijden actie gehouden op de AP-7 en AP-2 in Catalonië.

Rest van Spanje

De regering heeft nu via een wijziging de mogelijkheid om via een wet het rijden met vrachtwagens te verbieden op de nationale wegen in heel het land. Dat mag echter alleen gebeuren als dit nodig is voor de veiligheid of voor het milieu.

Daarnaast staat er in het Koninklijk decreet dat dit via overeenkomsten met de sector moet gebeuren en dat de vrachtwagenchauffeurs een vergoeding moeten krijgen voor het gebruik van de tolwegen.

Reactie sector

De vrachtwagensector is uiteraard fel tegen deze beslissing mocht die ooit genomen worden omdat dit tegen de “vrije circulatie” indruist en hoge kosten voor de sector zal inhouden. Daarnaast zouden er meer kilometers gemaakt moeten worden wat niet goed is voor het milieu en zorgt voor vertragingen in het vervoer over de weg.

Ook zegt de vrachtwagensector dat er te weinig rustplaatsen zijn langs de snelwegen om alle vrachtwagens aan te kunnen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

7
Reageer op dit artikel

4 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Peter Kremers

Dat zal dan veel restaurants en tankstations langs de N wegen de kop gaan kosten ,en honderden ,zo niet duizenden mensen werkloos maken ( kok’s -obers-barpersoneel-schoonmakers-mensen inde spoelkeuken-leveranciers voor deze bedrijven.
En niet te vergeten al die dames die er in de clubs een centje bij verdienen.

hans

belachelijke actie weer discriminatie ten top verzonnen door anti vrachtwagen mensen die geen verstand hebben maar wel macht vergaard hebben

Rob

Zolang deze regels voor iedereen gelden is er geen sprake van concurrentievervalsing en kan het gewoon aan de consument doorgerekend worden. Dat gebeurt ook al decennia door de Alpen met bv de Brennerpas en de Gothardtunnel. Hoor ik niemand over.

wave

Geen reacties ?
Vachtwagens die tol betalen rekenen die kosten door aan de consument
Wij betalen de tol van de vrachtwagens
Verdoken belastingen, Europa is de geldwolf

HJS

Die Wave toch. Is blij dat ie verdoken belasting (??) en geldwolf zomaar kan onthouden!! Prestatie hoor! Nu nog een manier vinden om het zonder belachelijk te worden, te gebruiken.

maclaren0@gmail.com

WAVE je hebt 1000%gelijk Ik sta achter je verdoken belasting die de burger voor zijn brood betaald

Anoniem

Dat gebeurde al voor je geboren werd, dus niets nieuws onder de zon.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.