Zes op de tien Spanjaarden ziet geen veranderingen bij bankservices

Zes op de tien Spanjaarden ziet geen veranderingen bij bankservices
Beeld: via canva.com

Zes op de tien Spanjaarden ziet geen veranderingen bij bankservices

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Een groot deel van de Spanjaarden is ontevreden over de dienstverlening van de banken. Meer dan 60% van de Spanjaarden vindt dat er in de afgelopen vijf jaar geen verbeteringen zijn geweest in de dienstverlening van de banken. De helft van deze ontevreden bankklanten vindt zelfs dat de dienstverlening in deze periode is verslechterd.

De sluiting van banken is een veelvoorkomend fenomeen in Spanje. Volgens een onderzoek van Nickel heeft 80% van de Spanjaarden het sluiten van banken in hun regio opgemerkt. In landelijke gebieden is de situatie nog erger. Slechts 9,7% van de ondervraagden gelooft dat de toegang tot contant geld in deze gebieden is verbeterd.

Deze cijfers geven aan dat de bankensector niet voldoende inspanningen heeft geleverd om de dienstverlening aan klanten in landelijke gebieden te verbeteren. Dit is een probleem, aangezien deze klanten vaak afhankelijk zijn van contant geld.

De banksector beloofde in 2022 om de zorg voor ouderen te verbeteren. Maar volgens het onderzoek zegt meer dan de helft van de ondervraagden (57%) dat ze geen verbeteringen zien. Ouderen zelf zien de minste verbeteringen: 71% van de ondervraagden van 65 jaar of ouder vindt dat alles hetzelfde is gebleven.

Deze cijfers zijn zorgwekkend, aangezien ouderen vaak afhankelijk zijn van bankdiensten. Het is belangrijk dat de banksector zich inzet om de zorg voor ouderen te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld door het aantal bankfilialen in landelijke gebieden te behouden of te vergroten; klantenservice medewerkers te trainen om met de specifieke behoeften van ouderen om te gaan en digitale bankdiensten te ontwikkelen die toegankelijk zijn voor ouderen.

Hoewel de meeste mensen geen verbeteringen zien in de dienstverlening van de banksector aan ouderen, zijn er toch enkele mensen die wel verbeteringen hebben opgemerkt. Zo heeft 11% van de ondervraagden gemerkt dat banken ouderen met gespecialiseerd personeel bedienen. Ook zijn er gespecialiseerde diensten per telefoon beschikbaar gekomen, en zijn de openingstijden van banken in sommige gevallen uitgebreid.

De aanbieding van digitale trainingscursussen voor ouderen is echter nog beperkt. Slechts 1,6% van de ondervraagden heeft deze cursussen opgemerkt. Deze verbeteringen zijn een stap in de goede richting, maar er is nog veel werk te doen. De banksector moet zich blijven inzetten om de dienstverlening aan ouderen te verbeteren, zodat alle ouderen gemakkelijk toegang hebben tot de diensten die ze nodig hebben.

Ga naar de inhoud