Met de tupper of glazen bakjes naar de supermarkt is nu toegestaan in Spanje

Met de tupper of glazen bakjes naar de supermarkt is nu toegestaan in Spanje
Beeld: Canva

Met de tupper of glazen bakjes naar de supermarkt is nu toegestaan in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Sinds 1 januari geldt een speciale belasting op wegwerpplastic in Spanje, iets wat uniek is binnen de Europese Unie. Dit is onderdeel van een nieuw Koninklijk decreet over verpakkingsmateriaal en om het gebruik daarvan drastisch te verminderen in het land. Om het plasticverbruik nog verder te reduceren is het vanaf nu ook toegestaan om in winkels en supermarkten sommige aankopen te doen en deze te vervoeren in je eigen tupper.

Herinner je nog dat je vroeger bij de Spaanse supermarkt ellendig veel plastic zakjes mee kreeg voor de boodschappen? Die tijden zijn natuurlijk ook in Spanje voorbij en sinds 2018 is het verboden wegwerpzakjes te geven. Deze moeten gekocht worden waarbij deze ook composteerbaar en herbruikbaar moeten zijn. 

Dat geldt echter ook voor de plastic zakjes en tasjes bij de groente- en fruitafdeling in de supermarkt of bij de lokale groenteman of op de markt. Het is steeds meer te zien dat kopers hun eigen raffia of stoffen tassen gebruiken om groente en fruit mee naar huis te nemen.

Maar vanaf nu is het ook per wet toegestaan om met de eigen glazen tupper (táper) naar de supermarkt te gaan. Dit was al mogelijk bij de Carrefour en Alcampo supermarkten, evenals bij veel Catalaanse supermarkten. Deze manier van kopen moet echter nog genormaliseerd worden want zowel de klanten als de verkopers zijn er nog lang niet aan gewend.

In het Koninklijk decreet staat letterlijk: “Todos los establecimientos de alimentación que vendan a granel alimentos y bebidas, deberán aceptar el uso de recipientes reutilizables” ofwel “Alle zaken die eten en drinken in bulk verkopen, moeten het gebruik van herbruikbare verpakkingen accepteren”. 

De medewerker van een supermarkt of winkel mag een glazen bakje weigeren als deze vies is. Bij de supermarkten zoals de Carrefour en Alcampo die al langer het gebruik van eigen bakjes toestaan, is het gebruik daarvan mogelijk bij de groente- en fruitafdeling (frutería), visafdeling (pescadería), slager (carnicería) en de vleeswarenafdeling (charcutería).

plasticbelasting
Nieuwe belasting voor wegwerpplastic in Spanje uniek binnen de EU
Sinds 1 januari 2023 heeft Spanje als het eerste EU-land een nieuwe indirecte plasticbelasting die geldt op al het wegwerpplastic of niet recyclebaar plasti …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud