Search
menu
Search

Nutri-Score voor olijfolie en ontbijtgranen eindelijk aangepast in Spanje

Nutri-Score voor olijfolie en ontbijtgranen eindelijk aangepast in Spanje
Beeld: via canva.com

Nutri-Score voor olijfolie en ontbijtgranen eindelijk aangepast in Spanje

Nutri-Score is een voedingslabel dat in 2014 werd geïntroduceerd in Frankrijk en sindsdien ook in andere Europese landen is ingevoerd. Het label geeft producten een score van A (groen) tot E (rood) op basis van de hoeveelheid calorieën, suikers, verzadigd vet en zout. Nutri-Score wordt gezien als een hulpmiddel voor consumenten om gezondere keuzes te maken, maar is ook omstreden vanwege de beoordeling van bepaalde producten. In dit artikel kijken we naar Nutri-Score voor olijfolie en ontbijtgranen in Spanje in 2024.

De Nutri-Score standaarden zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen voedingsstoffen en gezondheidsrisico’s. De score wordt berekend op basis van de hoeveelheid:

  • Energie (calorieën)
  • Suikers
  • Verzadigd vet
  • Natrium (zout)
  • Eiwitten
  • Vezels
  • Percentage groenten/fruit/noten/olie in het product

Olijfolie

Olijfolie scoort normaal gesproken een C op de Nutri-Score schaal vanwege het hoge gehalte aan verzadigd vet. Maar vanaf 2024 zal olijfolie een B scoren na herziening van de formule. De B weerspiegelt beter dat olijfolie onderdeel is van het mediterrane dieet en gepaard gaat met gezondheidsvoordelen.

Over het algemeen lijkt de nieuwe B score voor olijfolie een redelijke afspiegeling van de wetenschappelijke consensus over de gezondheidsvoordelen van olijfolieconsumptie binnen een evenwichtig dieet. Maar olijfolie blijft een product met zowel voor- als nadelen.

In Spanje, de grootste producent en grote consument van olijfolie, is de nieuwe B score niet onomstreden. Critici geven aan dat olijfolie nu gezien wordt als even gezond als groenten, terwijl er nog steeds zorgen zijn over verzadigd vet. De nieuwe score zal leiden tot overmatige consumptie van olijfolie

Voorstanders stellen echter dat de nieuwe score de plaats van olijfolie in het mediterrane dieet weerspiegelt. De matige consumptie van olijfolie gaat volgens hen gepaard met gezondheidsvoordelen en olijfolie heeft altijd al onterecht een lage score gekregen.

Hoewel er genuanceerde argumenten zijn aan beide kanten, lijkt de nieuwe B score een redelijk compromis tussen de verschillende standpunten. Maar consumenten moeten zich bewust blijven van zowel de voor- als nadelen van olijfolie.

Olijfolie kan het beste gebruikt worden ter vervanging van andere vetten zoals boter. Overmatig gebruik van olijfolie maakt een dieet ongezond en leidt tot gewichtstoename.

Ontbijtgranen

Ontbijtgranen zoals Chocapic en Frosties staan al langer in de kritiek vanwege het hoge gehalte aan toegevoegde suikers. Suiker maakt deze granen erg calorierijk en is een belangrijke oorzaak van overgewicht en diabetes.

In 2024 wordt de Nutri-Score voor deze ontbijtgranen dan ook verlaagd van B naar C vanwege het suikergehalte. Dit geeft beter de ongezonde aard van deze producten weer.

Er zijn gelukkig gezondere ontbijtopties dan suikerrijke granen zoals havermout met vers fruit en noten, Griekse yoghurt met granola, eieren met groenten, vezelrijk brood met hummus en smoothies met groenten, fruit en yoghurt. Deze alternatieven bevatten meer voedingsstoffen en vezels, en minder suikers. Ze zorgen voor een verzadigend en energieker ontbijt.

Ga naar de inhoud