skip to Main Content
Gevolgen voor Spanje na mogelijke afschaffing zomer-wintertijd

Gevolgen voor Spanje na mogelijke afschaffing zomer-wintertijd

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het Europese Parlement heeft met een grote meerderheid gestemd vóór afschaffing van de zomer- en wintertijd in Europa, dus ook in Spanje. In principe is de wintertijd de echte tijd in Europa maar leven we om allerlei duistere en onbekende redenen zoals energiebesparing en milieu argumenten 6 maanden in een wintertijd en 6 maanden in een zomertijd waarbij we dus tweemaal per jaar de klok moeten aanpassen.

De vraag of men akkoord gaat met afschaffing van de zomer- en wintertijd is door 384 stemmen voor, 153 stemmen tegen en 12 onthoudingen aangenomen door het Europese Parlement waarbij nu gevraagd gaat worden aan de Europese Commissie om het vraagstuk te bekijken en onderzoek te doen naar de voor- en nadelen van het verzetten van de klok. Deze discussie is hoofdzakelijk te danken aan Finland die het vraagstuk op tafel wist te leggen om de zomer- en wintertijd af te schaffen in de eurolanden.

Het initiatief heeft de goedkeuring van landen als Zweden, Duitsland, Frankrijk, Nederland en België. Een afschaffing van de zomertijd zou inhouden dat men het hele jaar in de wintertijd zou leven wat dus inhoudt dat men de klok gedurende het laatste weekend van maart niet hoeft te veranderen.

Zoals natuurlijk wel bekend is vinden er nu twee tijdsveranderingen plaats per jaar, een gedurende het laatste weekend van maart waarbij men overgaat naar de zomertijd en een gedurende oktober waarbij men overgaat naar de wintertijd. Een afschaffing zou inhouden dat men in de Europese Unie gedurende het hele jaar zal leven met de wintertijd.

Spanje

In Spanje is men daar op zich niet zo blij mee want dat zou inhouden dat het gedurende de zomermaanden een uur eerder donker zal worden en de dag dus korter lijkt. In Spanje ziet men liever dat men het hele jaar de zomertijd aanhoudt in plaats van de wintertijd, iets wat al in 2016 aan werd gegeven in de deelstaten Balearen en Comunidad Valenciana. Vanuit de Spaanse regering is nog geen reactie gekomen.

Greenwich-tijd

In Spanje moet men eigenlijk al een uur terug gaan naar de oorspronkelijke Greenwich-tijd omdat na de oorlog de toenmalige leider Franco de klok, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Portugal en andere Europese landen, nooit heeft aangepast. Heel Spanje zou dus eigenlijk de tijd van de Canarische Eilanden en buurland Portugal moeten aanhouden wat dus éñen uur minder is. Er wordt hier al vaak over gediscussieerd in Spanje maar voorlopig lijken ook dit niet te willen veranderen.

De Greenwich tijdlijn loopt in Spanje door de deelstaten Aragón en Comunidad Valenciana. Een deel van deze regio’s, Catalonië en de Balearen eilandengroep vallen in de tijdzone die gelijk is aan Nederland en België terwijl de rest van Spanje, net zoals bijvoorbeeld Portugal en de Canarische Eilanden, behoort aan de Greenwich tijd, dat wil zeggen dezelfde tijd die men ook in Groot Brittannië aanhoudt. Op diverse plaatsen in Aragón en de Comunidad Valenciana staan borden en monumenten om de Greenwich tijdlijn te markeren en aan te geven.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 43 reacties
 1. van mij mogen ze de zomer en winter tijd afschaffen .
  vroeger was die tijd er ook niet, heb het altijd onzin gevonden .

 2. WAT EEN LARIEKOEK!!!!! Hebben ze daar niets beters te doen dan hun tijd en ons geld te verkwisten aan onderwerpen als ons traditionele Sinterklaasfeest en de al jaaaarenlange functionerende zomer- en wintertijd?
  En dan moet dit nota bene door Finland worden aangedragen?! Die zitten het ene halfjaar de hele dag met zonlicht en het andere halfjaar in het bijna donker.
  Wat zal er hen dan aan gelegen moeten zijn?????
  En daar gaan we dan ook nog op in.
  De zomerdag is langer met de zomertijd. Er kan dus makkelijk langer doorgewerkt worden. Dus natuurlijk heeft dit onherroepelijk economische voordelen. Niet dat ik dat nou zo belangrijk vind. Want waarom moet die economie toch altijd maar blijven groeien? Maar dat is een andere discussie. Maar men vindt dat altijd erg belangrijk, dus …… zou dat pleiten vóór de zomertijd.
  Voor het milieu zou het geen verschil maken? Een uur vroeger donker is een uur eerder de lichten aan. In heel Europa!
  Maar dat heeft geen effect op het milieu?! Hoezo niet? Voor privé verbruik, winkels, restaurants, etc scheelt dat zeker wel. Daar kunnen de lichten ‘s avonds een uur langer uit blijven en ‘s morgens is het allang weer licht voordat daar behoefte aan verlichting zou zijn.
  Bovendien genieten de mensen volgens mij over het algemeen van de langere zomerdagen.
  Dus wel of geen economisch voordeel, wel of geen positieve milieu effecten, waar hebben we het nou eigenlijk over? Waarom alles ineens weer omgooien?
  O ja, vanwege de Finnen.
  Wat mij betreft laat die zomer- en wintertijd maar lekker blijven ALSJEBLIEFT!

 3. Gewoon afschaffen die zomer- en wintertijd. Het is niet erg als het in de zomer een uur vroeger donker is. Dit heeft ook zijn charmes. Gezellig op terras bij wat romantisch licht. Economisch is er geen enkel voordeel meer.

  1. Ja, ik kom regelmatig in Galicië waar het van de zomer pas na 22.00 donker en koud wordt. Heerlijk. En ik heb een tijdje in Rome gewerkt (zelfde tijdzone maar eigenlijk 2 uur verder, plus nog een omdat Galicië eigenlijk de Portugese tijd zou moeten hebben) waar het van de zomer na 04.00 licht wordt en na 19.00 koud en donker. Daar heb je NIETS aan.

   Schaf de zomertijd maar af, gaat gelijk het aantal depressies en zelfmoorden omhoog. Echt, geweldig idee.

   Het voorstel komt ook uit het laagbevolkte Finland, in een kwart van het land komt de zon van de winter niet op en gaat het van de zomer niet onder. En zij gaan de norm stellen voor de EU? Ik snap dat voor hen zomer en wintertijd niet uitmaakt, want het is daar bijna altijd nacht in de winter of bijna altijd dag van de zomer, de klok verzetten verandert daar niets aan, maar in de rest van Europa maakt het wél uit. En bovendien, wat zeuren ze toch als het daar niets uitmaakt? Ze zien er nut er niet van (letterlijk), snap ik, maar last levert het hen ook echt niet op. Complete onzin dat een op de vijf mensen “maanden moeten herstellen” na het wijzigen van de klok, daar is geen onderzoek voor nodig.

 4. Wat wonderlijk dat veel mensen een probleem hebben met twee keer per jaar een uur tijdverschil maar geen enkel probleem hebben met jet-leg als ze gaan vliegen.
  Ik snap trouwens toch het probleem niet als ruim 74% van de bevolking een permanente zomertijd wil.

 5. Laten we nu eens praktisch denken.
  Qua tijdlijnen, tenminste als we het verenigd Koninkrijk buiten beschouwing laten, die willen er binnenkort toch niet meer bij horen omdat een stel domkoppen het volk heeft verteld dat er zoveel mis ging door de EU terwijl juist de eigen regering er altijd een zootje van heeft gemaakt in het EU parlement, is het meest voor de hand liggend om een nieuwe tijdzone in te voeren.

  Als we naar de wereldbol kijken dan ligt Frankfort of Milaan in het midden van het grondgebied van de nieuwe EU. Van het oosten tot het westen beslaat het werkelijke tijdsverschil ongeveer 2 uur; niet een onoverkomelijk verschil als je de Midden-Europese tijdlijn in Frankfort hebt en dus maximaal een uur eerder of later leeft.

  En wat het schelden op de EU betreft, ik lees alleen maar onderbuikgevoelens maar zie nooit valide argumenten.
  Ik zou willen adviseren eerst eens te onderzoeken hoe de nationale politici in de EU stemmen. U zult nog versteld staan hoe dezelfde politici vervolgens in eigen land het EU parlement gebruiken om hun eigen straatje schoon te vegen.
  Neem bijvoorbeeld de belastingvrijstelling voor multinationals.
  Al jaren wordt er in het EU parlement naar Nederland en Luxemburg uitgehaald dat het qua belastingen bananen republieken lijken, maar Rutte en consorten ontkennen dit voortdurend en frustreren telkens dat hier iets in veranderd.
  Dat hierdoor de werkgelegenheid in de EU, maar ook in Nederland, ernstig wordt geschaad daar hoor je niemand over. Telkens wordt er geroepen dat die multinationals banen genereren, maar de meeste werkgelegenheid (>60%) zit in het midden- en kleinbedrijf die door de belastingmaatregelen voor de grote jongens uit de markt worden geconcurreerd.
  Maar ook simpele dingen als gelijke opladers en stekkertjes of een uniform telefoontarief als je de grens passeert, zijn alleen maar door een EU tot stand gekomen. Landelijke politici hebben dit jaren in het EU parlement gefrustreerd en vervolgens thuis vertellen dat er niets van de grond komt door de EU.

  Ik zie graag eens steekhoudende argumenten in plaats van onderbuikgevoelens waarom een EU niet goed zou zijn.
  Hiermee wil ik geenszins zeggen dat er niet veel te verbeteren is, maar laten we het daar dan over hebben.

 6. Klopt, gewoon lekker in de zomertijd blijven leven, dat is zo logisch als wat voor Spanje.
  Het zijn momenteel inderdaad 7 maanden zomertijd en 5 wintertijd.
  Laten ze nu eindelijk eens een beslissing nemen, dan kunnen ze hun aandacht weer richten op andere belangrijke zaken. Stemmen en dan toch weer onderzoek gaan plegen….wanneer houdt dit een keer op? Werk zoeken is het.

 7. Uiteindelijk is het lichaam wijs en past het zich aan aan de natuurlijke tijd
  Als in de zomer (zomertijd en 2 uur verschil met greenwich M.T.) de Spanjaarden om 7 uur hun bed uitgaan, is het volgens de natuur pas 5 uur. Veel Spanjaarden eten daarom om 11.00h (09.00h natuurlijke tijd) een hapje om het uit te kunnen houden tot 15.00h (13.00h natuurlijke tijd) wanneer ze gaan eten. ook s’avonds eten ze laat. Om 21.30 (volgens de natuur is het dan pas 19.30), en gaan laat naar bed.Tussen 00.00h en 01.00h (wat volgens de natuurlijke tijd 22.00h en 23.00h is). Het is dan ook niet verbazend dat Spanje het land is waar men het minste slaapt snachts, maar het e.e.a.compenseert met de siesta.
  Het lichaam is wijs en past zich aan aan de natuur, en niet aan een door de mens ingestelde zomertijd.

 8. Uiteindelijk is het lichaam wijs en past het zich aan aan de natuurlijke tijd
  Als in de zomer (zomertijd en 2 uur verschil met greenwich M.T.) de Spanjaarden om 7 uur hun bed uitgaan, is het volgens de natuur pas 5 uur. Veel Spanjaarden eten daarom om 11.00h (09.00h natuurlijke tijd) een hapje om het uit te kunnen houden tot 15.00h (13.00h natuurlijke tijd) wanneer ze gaan eten. ook s’avonds eten ze laat. Om 21.30 (volgens de natuur is het dan pas 19.30), en gaan laat naar bed.Tussen 00.00h en 01.00h (wat volgens de natuurlijke tijd 22.00h en 23.00h is). Het is dan ook niet verbazend dat Sopanje het land is waar men het minste slaapt snachts, maar het e.e.a.compenseert met de siesta.
  Het lichaam is wijs en past zich aan aan de natuur, en niet aan een door de mens ingestelde zomertijd.

 9. De zomertijd is bedacht tijdens de oliecrisis .Om zo minder energie te verspillen .Onderzoek heeft uitgewezen dat dit onzin is .Gewoon de echte tijd aanhouden die we al meer dan 1970 jaar hadden .De wintertijd is dit .Veel mensen lijden onder de omschakeling .De biohuishouding in de war .Ook de mens is onderdeel van de natuur .Afschaffen dus .

  1. Echte tijd is je reinste lariekoek. Met uw voorstel betekent dat er zelfs tussen Amsterdam en Utrecht enige minuten tijdsverschil is. Wilt u dat echt?

 10. De egocentrische zonnekoninkjes in Brussel denken dat daar alleen de zon schijnt. Hoe groter ze de EU maken, hoe meer zonnestelsels er bij komen. Laten ze zich inderdaad maar beperken tot het oplossen van het raadsel waarom een ui geen kern heeft.

 11. “Wintertijd” bestaat niet. Er is alleen de tijd. Dus gewoon afschaffen.
  Een oud opperhoofd had het goed in de gaten, die zei: “Het is iets van de blanke mannen om te denken dat als je aan de bovenkant van een deken 10 cm afknipt en aan de onderkant eraan naait dat je dan een langere deken hebt.”
  En zo is het.

  1. Tijd is altijd een compromis. Welke tijd je ook kiest, er zullen altijd verschillen zijn tussen oost en west binnen een land. In Spanje gaat dit om bijna een uur. Het is dus gewoon idealistisch gepraat hier door velen.

  1. Ben erg benieuwd naar de nadelen, behalve dat geneuzel dat mensen twee keer per jaar last hebben van het verzetten van de klok. Die zijn al ontregelt als er een kip een ei legt.

  2. Ontregeld, sorry. Daar heb je het al, de zomertijd komt er weer aan, nu al ontregeld 😉

 12. Weer een reden om uit de EU te stappen, het is toch te gek voor woorden dat de EU dit gat bepalen.
  Als dit soort onderwerpen het niveau is waar op de EU moet beslissen, dan weg ermee.

  1. Het is juist maar goed dat de EU dit bepaald. Het zou een zooitje worden als alle landen zomaar hun eigen tijd gaan instellen. U bent gewoon tegen de EU. Zeg dat dan, maar neem niet deze gewoon goede maatregel bij de hand om weer eens lekker ouderwets tegen Brussel te trappen.

 13. Wat een gewichtigdoenerij van die kletsmeiers in dat Europarlement toch weer. Kloktijd bestaat helemaal niet, dat is een kwestie van afspraak, waardoor de mens denkt de natuur beter te kunnen beheersen. Je kunt ook afspreken dat een dag 20 of 30 uur duurt. Het blijft heus iedere dag even lang (of kort) licht, op de zon staat geen chronometer. Je moet niet morrelen aan de tijd, dat is levensgevaarlijk, zei Harry Mulisch al.

 14. Liefst niks wijzigen. Op donkere winterdagen is het pas licht
  rond 10 uur dan. Een uurtje vroeger zon maakt de kortere
  dagen wat aangenamer.

 15. Wat voor een onnodig gedoe is dit allemaal, om 12 uur op de middag moet de zon op haar hoogste punt staan, zo simpel is dat.

  1. Jaja, dus als je naar een andere plaats rijdt, 40 km verderop de klok dus moeten verzetten? Meneer , het lijkt me dat u in de verkeerde eeuw leeft. Wat een pech voor u.

  2. Rik, dat had ik mij zonet ook bedacht. En hoe wij de dag invullen, dat is zelf te bepalen. Alleen is het natuurlijk makkelijk dat zowat heel Europa ongeveer hetzelfde doet, want als wij om 8.00 de werkdag zouden aanvatten, en een telefoontje willen maken naar vb Spanje, moeten we misschien tot 10.00 wachten vooraleer er iemand opneemt. Lastig. En toch blijft er diep in mij een verlangen om te kunnen leven volgends de zon : 12 uur = zon in zenit.

 16. Dit klopt niet hoor, men heeft gestemd voor handhaving maar gaat afschaffing onderzoeken (als je ze vraagt naar regels omtrent de omvang van een ui zal de EU dat vast ook wel onderzoeken). Daarbij is ook niet bepaald of men de zomer- of de wintertijd zou afschaffen.

  Niemand zit te wachten op de afschaffing van de zomertijd. Voor Nederland is het veel erger dan voor Spanje, daar zijn al zo weinig zonne-uren.

  Maar dit is zo’n onzinnige discussie die elke 6 maanden weer oplaait en waarmee een of andere onbekende politicus zijn/haar foto in de krant krijgt. Next.

  1. Yep. En dan nog afwachten óf er überhaupt een beslissing valt (te betwijfelen)

 17. Denkt men niet aan de horlogemakers die hierdoor
  extra werk hebben vaak zijn er problemen met de
  kroontjes en drukknoppen..

 18. @redactie: dit klopt niet. 751 mensen hebben gestemd waarvan 436 voor HANDHAVING VAN DE HUIDIGE SITUATIE hebben gestemd!

   1. 2 dagen geleden is er gestemd en er zal voorlopig een commissie aangesteld worden om te onderzoeken.
    Maar de vette tekst in jullie hoofding is niet echt duidelijk want er staat letterlijk dat de meerderheid heeft gestemd vóór afschaffing terwijl volgens de meeste Vlaamse artikels die ik net heb gelezen de meerderheid heeft gestemd voor voorlopige handhaving. Sorry maar voor mij is dit een beetje verwarrend dan

    1. haha het is volgens mij voor iedereen verwarrend. In het parlement heeft men voor afschaffing gestemd maar dat houdt in dat het nu naar de EU commissie gaat en daar zal het waarschijnlijk niet verder komen of zo lang gaan duren dat iedereen de interesse weer kwijt raakt. En er staat toch “mogelijke afschaffing” in de kop 🙂

 19. Afschaffen die hap.
  Heb maanden na het veranderen nog last van een jetlag hahaha.
  Maar volgens mij is al bewezen dat de effecten die men wilde bereiken helemaal niet bereikt worden, sterker nog, er zijn alleen maar allemaal nadelige effecten van de zomertijd. Ook nog eens voor de gezondheid, dus nogmaals, afschaffen die hap.

  Overigens lees en las ik hele verschillende berichten hierover, in de kranten in NL stond onder andere dit:
  https://www.ad.nl/binnenland/parlement-heeft-gestemd-de-zomertijd-blijft-voorlopig-bestaan~a3f0bd87/

  En in aantal andere kranten ook. Dus wat is het nu? Stemde het parlement voor maar is de Europese commissie nog niet om?

  1. Zomertijd wordt niet afgeschaft!
   Er is wel vóór gestemd om onderzoek te doen naar het afschaffen van de zomertijd. Zo houdt je de tegenstanders dus lekker aan het lijntje.

  2. Inderdaad afschaffen die zever. Hadden het al 20j geleden meten doen

   1. …maakt voor mij niets uit of de wintertijd- of zomertijd gehandhaafd wordt

   2. Natuurlijk maakt dat wel uit. Wat kan het mij boeien dat het om 6 uur ‘s ochtends al licht is? Niets dus, heb ik niks aan. Lang licht in de avond wel. Dus mocht er verandering komen dan graag permanent zomertijd. Ook van groot belang voor het strandtoerisme, dat zich toch hoofdzakelijk in oost- Spanje afspeelt.

    1. Haha ja Rob hier heb je een punt. Kennelijk is het voor sommigen of velen toch wel belangrijk maar niet voor mij.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken