skip to Main Content
Spanje moet een uur terug om zich aan de oorspronkelijke Greenwich-tijd te houden

Spanje moet een uur terug om zich aan de oorspronkelijke Greenwich-tijd te houden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

greenwichMADRID – Nu weer bijna de wintertijd ingaat en de klok een uurtje terug gaat laten de experts weer van zich horen en menen zij dat Spanje terug moet naar de oorspronkelijke tijdsindeling, diezelfde die nu nog steeds geldt in Portugal en op de Canarische Eilanden, een uur minder dus. Het Spaanse schiereiland en de Balearen eilanden zitten in een tijdszone waarbij het land eigenlijk de Greenwich-tijd moet aanhouden maar dat wordt al jaren niet gedaan. Er zijn regio’s in Spanje zoals Catalonië, Balearen en Comunidad Valenciana die aan hebben gegeven terug te willen gaan naar de oude tijdsindeling.

De klok 60 minuten terug zetten zou ten gunste komen van de productiviteit en werkschema’s in Spanje. Mochten de klokken op het Iberische schiereiland en de Balearen één uur worden teruggezet, dan zal heel Spanje hetzelfde tijdstip krijgen als op de Canarische eilanden.

Greenwich-tijd

Het aanhouden van de Greenwich-tijd is niet nieuw op het Iberische schiereiland en de Balearen aangezien men reeds voor de jaren 40 van de vorige eeuw deze tijd hanteerde. Op 16 maart 1942 veranderde Spanje dit samen met landen als Groot Brittannië en Portugal echter in verband met de tweede wereldoorlog die net was begonnen. In die tijd besloten verschillende landen de tijd van Berlijn te handhaven maar na de oorlog veranderden landen als Portugal en Groot Brittannië dit weer naar hun oude staat. Spanje bleef echter het tijdstip van Berlijn tot op heden handhaven omdat de toenmalige dictator Franco dat zo wilde en dat daarna al meer dan 60 jaar niet is aangepast.

Vrije tijd

Dit maakt dat de Spaanse tijden niet toereikend zijn en dat de Spanjaarden alles wat later doen, zoals de maaltijden, het stoppen met werken, vrije tijd, etc. Daarbij opgeteld komt het probleem van de lange Spaanse uren aangezien men de dag hetzelfde begint als andere Europese landen maar de dag later eindigt in het geval van de werkende bevolking.

Maaltijden

Vanwege de Spaanse uren zijn de schema’s van werk en privéleven moeilijk te combineren. Spanje is het EU-land waar de meeste uren worden besteed aan werken, ruim 200 uren boven het jaarlijkse Europese gemiddelde. In Spanje is het de gewoonte om te stoppen met werken voor het ontbijt of de lunch, iets wat in geen enkel ander Europees land gebeurt. In de andere landen gaat men later van huis met een goed ontbijt in de maag en tussen de middag wordt gemiddeld 45 tot 60 minuten gestopt om te lunchen, meer dan genoeg tijd om een goede maaltijd naar binnen te werken.

Waar in Spanje

greenwich-lijnDe Greenwich tijdlijn loopt in Spanje door de deelstaten Aragón en Comunidad Valenciana. Een deel van deze regio’s, Catalonië en de Balearen eilandengroep vallen in de tijdzone die gelijk is aan Nederland en België terwijl de rest van Spanje, net zoals bijvoorbeeld Portugal en de Canarische Eilanden, behoort aan de Greenwich tijd, dat wil zeggen dezelfde tijd die men ook in Groot Brittannië aanhoudt. Op diverse plaatsen in Aragón en de Comunidad Valenciana staan borden en monumenten om de Greenwich tijdlijn te markeren en aan te geven.

En nu…

Een onafhankelijke commissie heeft nogmaals een voorstel aan de Spaanse overheid voorgelegd die de eerdere voorstellen ook al in ontvangst nam maar tot nu toe nog geen actie heeft ondernomen. De commissie wil dat Spanje ophoudt met het zijn van een buitenbeentje in de Europese gemeenschap en zich aan de natuurlijk geldende tijden gaat houden, iets wat uiteindelijk ten goede zou moeten komen aan de kwaliteit van het leven in Spanje.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
 1. Als de zomertijd in Spanje ingaat, loopt men 2 uur vooruit op de GMT.
  Dit heeft vergaande gevolgen. Practisch gezien houdt dit in dat asl een spanjaard om 6 uur opstaat om naar z’n werk te gaan, het volgens de natuur pas 04.00h is. Het bioritme van het lichaam is daar niet op ingesteld, vandaar dat de meeste Spanjaarden het huis uit gaan zonder (goed) te ontbijten. Daarom is het zo gewoon om rond een uur of 11 (09.00h natuurlijke tijd) even iets te nuttigen. Want de volgende gelegenheid om te eten doet zich pas voor zo tussen 14.00 en 15.00h (12.00h en 13.00h natuurlijke tijd).
  Daarna om 18.00h een kleine merienda (een stuk fruit oid)en het avondeten tussen 21.00 en 22.00h (19.00 en 20.00h natuurlijke tijd)
  Het lichaam is wijs en heeft zich in feite niet aangepast aan de spaanse tijden. Want uiteindelijk eet men op de natuurlijke tijden… (09.00h … 13.00h en 19.00h als de klok niet 2 uur vooruit zou staan). Men gaat tussen 00.00h en 01.00h naar bed (22.00h en 23.00h volgens de natuurlijke tijd) om er vervolgens er tussen 06.00 en 07.00h er weer uit te gaan.
  Spanje is het land waar de minste uren worden geslapen… en wellicht om die reden is de siesta ingevoerd. Om het toch de hele dag uit te kunnen houden.

 2. Spanje ‘ moet’ helemaal niks! Wat mij betreft kan wel de wintertijd afgeschaft worden. Hier in oost Spanje is permanent zomertijd super!
  Dan is het zelfs rond Kerst tot 1800 licht.

  1. Helemaal mee eens. Er is niets op tegen om in het donker of als het schemert naar je werk te gaan en na je werk van het zonlicht te genieten. Ik heb enkele weken in Italië gewerkt, daar is het om 5.00u. ‘s ochtends licht en om 18.00u. donker, daar heb je niets aan. Galicië zou eigenlijk de Engelse tijd moeten hebben, hebben ze niet en dat betekent dat in de zomer de zon pas na 22.00 onder gaat. Heerlijk toch? Stoort niemand want boeren bijvoorbeeld trekken zich niets aan van de tijd die de klok aangeeft, en de rest van de bevolking vindt het niet erg dat het pas na 8.00 uur licht wordt. Volgens mij bespaar je op energie ook nog.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken