Dit dorp in Asturië kan alleen via een hangbrug bereikt worden

Dit dorp in Asturië kan alleen via een hangbrug bereikt worden
Beeld: Así es mi pueblo / facebook

Dit dorp in Asturië kan alleen via een hangbrug bereikt worden

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

OVIEDO – Een hangbrug scheidt het dorp Riodeporcos van de rest van de wereld. De bijzonderheden van dit kleine Asturische dorp beginnen bij de ingang, want de toegang is alleen mogelijk voor voetgangers via een loopbrug over de rivier Navia. Als je die oversteekt kom je op een doolhof van onverharde paden, robuuste stenen huizen en wijnranken.

Riodeporcos bevindt zich in de gemeente Ibias, ingebed in het natuurpark Fuentes del Narcea, Degaña en Ibias. Naast het dorp stroomt de rivier Navia, die dit Asturische dorp van de buurregio Galicië scheidt. Dit schilderachtige dorp bewaart nog enkele voorbeelden van traditionele architectuur en een kapel gewijd aan San Roque. 

Als je over de straten slentert en tussen de stenen huizen en dichte wijnranken langzaam hoger klimt, kom je bij een landelijk huis met een duiventil waar een wijnkelder is gevestigd: de perfecte plek om te rusten en eersteklas te genieten van een intens landelijke sfeer.

Zoals te verwachten is de natuur op deze plaats spectaculair. Vanaf het hoogste punt van Riodeporcos, een gebied vol kurkeiken, begint een van de mooiste routes van Ibias, die de wandelaar in staat stelt om de bewoonde dorpen Peneda en Busto en de verlaten dorpen Bustelín en Penedela te bezoeken. Deze wandelroute van ongeveer 5 uur lopen gaat deels over de sporen die de Romeinen hebben achtergelaten tijdens hun mijnbouw op zoek naar goud.

Het nabijgelegen dorp Sena is verbonden met Riodeporcos, maar via een moeilijk begaanbare onverharde weg die door dichte vegetatie gaat. Daarom moet jet het dorp bereiken via de hangbrug die verbonden is met de weg LU-P-1910, die niet in Asturië, maar in Galicië ligt. De dichtstbijzijnde stad is Lugo (Galicië), met een reistijd van 1 uur en 30 minuten via de A-6. Als je in het hangbrug-dorp wilt overnachten kan dat in Casa Rurral Chao de Castro, de enige slaapplaats in het dorp.

Riodeporcos. IBIAS
Ga naar de inhoud