Spanje een veilig land met hoge levensverwachting

Spanje een veilig land met hoge levensverwachting
Beeld: 123rf

Spanje een veilig land met hoge levensverwachting

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens het ‘How’s Life’ rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OCDE) is Spanje een van de landen waar de minste moorden worden gepleegd waardoor men Spanje als een veilig land kan zien waar de levensverwachting als een van de hoogste geldt. Maar Spanje is ook een land waar een grote ongelijkheid is wat betreft rijkdom met een hoge armoede, aldus de OCDE.

Veel bezoekers van Spanje zullen waarschijnlijk het welvarende Spanje zien in de grote steden en/of langs de populaire costa’s maar Spanje is een groot land met contrasten waarvan bekend is dat er een grote ongelijkheid is van arm en rijk. Dat werd recent ook bevestigd door de VN-rapporteur en mensenrechten expert Philip Alston die Spanje bezocht en ontdekte dat het een land is met veel armoede en sociale ongelijkheid.

Rapport Spanje 

Volgens het ‘How’s Life’ rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling bevindt 16% van de bevolking zich in armoede wat betreft het salaris waarbij dat onder het gemiddelde salaris van 50% van de bevolking ligt.

In 29% van de huishoudens met weinig inkomen wordt meer dan 40% van de salarissen uitgegeven aan huisvestingskosten. 33% van de Spanjaarden loopt het risico in armoede te vervallen als zij hun inkomen drie maanden zouden moeten opgeven. 

Terwijl 6% van de bevolking aangeeft niet tevreden te zijn met hun leven geeft 8% aan dat ze niemand hebben om hulp te vragen indien dat nodig is. 16% van de Spanjaarden is niet tevreden met hoe men de tijd besteedt. Bekijk HIER het volledige rapport (PDF).

Rapport Nederland 

Als men de Spaanse percentages naast die van de Nederlandse legt valt het volgende op: 8% leeft in armoede wat betreft het salaris, in 15% van de huishoudens wordt meer dan 40% uitgegeven aan huisvestingskosten en 28% van de Nederlanders loopt het risico in armoede te vervallen als zij hun inkomen drie maanden zouden moeten opgeven.

3% van de Nederlanders geeft aan niet tevreden te zijn met hun leven, 7% zegt geen vrienden of familie te hebben waar ze terecht kunnen in tijden van nood en 3% is niet tevreden met hoe men de tijd besteedt. Bekijk HIER het volledige rapport (PDF).

Rapport België 

Als men de Spaanse percentages naast die van de Belgische legt valt het volgende op: 10% leeft in armoede wat betreft het salaris, in 19% van de huishoudens wordt meer dan 40% uitgegeven aan huisvestingskosten en 25% van de Belgen loopt het risico in armoede te vervallen als zij hun inkomen drie maanden zouden moeten opgeven. 

3% van de Belgen geeft aan niet tevreden te zijn met hun leven, 7% zegt geen vrienden of familie te hebben waar ze terecht kunnen in tijden van nood en 10% is niet tevreden met hoe men de tijd besteedt. Bekijk HIER het volledige rapport (PDF).

Levensverwachting en moorden Spanje

Wat betreft moorden scoort Spanje goed en is dat aantal slechts 0,6% op de 100.000 bewoners, vier keer minder dan het gemiddelde van de ‘club van ontwikkelde landen’. Het Spaanse percentage is zelfs nog lager in Japan met 0,2& maar veel minder dan dat van Mexico met 21,3% of Colombia met 24,3% op de 100.000 inwoners.

Wat betreft de levensverwachting scoort Spanje goed met 83,4 jaar maar scoren Zweden met 83,6 en Japan met 84,2 beter. Dit is toch noemenswaardig want in een eerder verschenen artikel was te lezen dat Spanje de hoogste levensverwachting heeft van Europa en op een derde plaats staat wereldwijd.

Over het algemeen is het aantal moorden sinds 2010 met een derde verminderd , evenals het aantal doden in het verkeer terwijl mensen in Spanje zich veiliger voelen en zeggen dat ze meer tevreden zijn met hun bestaan.

Ga naar de inhoud