Europese Unie is goed voor 60 procent van de wereldwijde wijnbouw

Europese Unie is goed voor 60 procent van de wereldwijde wijnbouw
Beeld: via canva.com

Europese Unie is goed voor 60 procent van de wereldwijde wijnbouw

De wijnbouw is essentieel in de EU. In 2022 kwam 62% van de wereldwijde wijnproductie uit de EU, met bijna 3 miljoen werknemers en een bijdrage van 130.000 miljoen euro aan het BBP. Wijnbouw bevordert ook sociaal-economische duurzaamheid in landelijke gebieden, waar 75% van de werkgelegenheid is.

De wijnbouw leverde in 2022 direct 2,9 miljoen banen op, verdeeld over de wijnteelt (18%), wijnproductie (7%) en distributie (75%). Wijnbouw is bovendien 15% winstgevender dan andere permanente gewassen, waardoor het een belangrijk tegenwicht vormt tegen de ontvolking van het platteland.

De wijn is de tweede grootste geëxporteerde agrarische product van de EU, met in 2022 een exportwaarde van 17,9 miljard euro en een positief handelsoverschot van 15,9 miljard. De totale fiscale impact van de wijnbouwsector bedroeg in 2022 bijna 52 miljard euro, ofwel 0,7% van de totale overheidsuitgaven in de EU.

Spanje is een belangrijke wijnproducent binnen de Europese Unie. Het land heeft een lange wijnbouwtraditie en is een van de grootste wijnexporteurs ter wereld. Spanje heeft ongeveer 1 miljoen hectare aan wijngaarden, verspreid over verschillende wijnregio’s. Het land produceerde in 2022 ongeveer 45 miljoen hectoliter wijn, goed voor 15% van de wereldwijde productie.

De belangrijkste wijnregio’s in Spanje zijn La Rioja, Ribera del Duero, Castilla-La Mancha, Catalonië en Galicië. Deze regio’s staan bekend om hun hoogwaardige wijnen met een sterke regionale identiteit. Spanje kent een grote diversiteit aan druivenrassen, waarvan de tempranillo, garnacha, monastrell en albariño de bekendste zijn. Deze druiven worden gebruikt voor zowel rode als witte wijnen.

De Spaanse wijnbouw is goed voor een aanzienlijk deel van de economie. In 2022 genereerde de sector een export-waarde van 3,5 miljard euro en een positief handelsoverschot van 2,8 miljard. De wijnbouw biedt direct werk aan ongeveer 400.000 mensen in Spanje, voornamelijk in de landelijke gebieden. Indirect zorgt de sector voor nog eens 1,2 miljoen banen.

Net als in andere Europese landen draagt de Spaanse wijnbouw bij aan de duurzaamheid van het milieu. Wijngaarden helpen de biodiversiteit in stand te houden en verminderen erosie en bodemuitputting. Spaanse wijnboeren investeren ook in innovatieve en duurzame wijnproductiemethoden, zoals precisielandbouw, waterbesparende technieken en hernieuwbare energie.

Ga naar de inhoud