Meer dan de helft van de Spanjaarden sport nooit

Meer dan de helft van de Spanjaarden sport nooit
Beeld: via canva.com

Meer dan de helft van de Spanjaarden sport nooit

De Spanjaarden staan bekend om hun levensstijl die draait om genieten van het leven. Echter, recente cijfers van het CIS (Centrum voor Sociologische Studies) tonen aan dat meer dan de helft van de Spanjaarden geen enkele vorm van lichaamsbeweging beoefent. Deze studie werpt licht op de sportieve gewoonten, de gezondheid, de fysieke conditie en het geluk van de Spanjaarden.

Ondanks dat 52% van de Spanjaarden zegt dat ze inactief is, blijkt uit de CIS-⁸enquête dat de overgrote meerderheid van de Spanjaarden (82,5%) aangeeft zich goed of zeer goed te voelen. Slechts 11,5% zegt zich slecht of zeer slecht te voelen. Dit roept de vraag op: wat maakt de Spanjaarden zo tevreden, zelfs met een gebrek aan lichaamsbeweging?

De Spanjaarden beoordelen zichzelf als gelukkige mensen met een gemiddelde score van 7,7 op 10. Dit wijst op een algemene tevredenheid met hun leven, ondanks de mogelijke gezondheidsproblemen die kunnen voortvloeien uit een gebrek aan lichaamsbeweging. Het lijkt erop dat de Spanjaarden andere aspecten van hun levensstijl waarderen die bijdragen aan hun geluk, zoals een sterk sociaal netwerk, een ontspannen levensritme en het genieten van de kleine dingen in het leven.

Een mogelijke verklaring voor de tevredenheid van de Spanjaarden is hun vermogen om een gezonde balans te vinden tussen werk en privéleven. Hoewel bijna 37% aangeeft de meeste tijd van de dag zittend door te brengen, brengt een aanzienlijk deel van de bevolking (27%) de dag wandelend en met frequente verplaatsingen door. Dit kan bijdragen aan een gevoel van activiteit en bewegingsvrijheid, zelfs als het geen intensieve lichaamsbeweging betreft.

De Spaanse cultuur, met haar nadruk op gezelligheid, familie en het genieten van de kleine dingen in het leven, kan ook bijdragen aan de algemene tevredenheid van de Spanjaarden. Tradities zoals de siësta, lange maaltijden met familie en vrienden, en het beleven van feestdagen en evenementen, kunnen leiden tot een gevoel van verbondenheid en geluk, ondanks een eventueel gebrek aan lichaamsbeweging.

Pasear

Hoewel de meerderheid van de Spanjaarden niet actief bezig is met sporten, blijkt uit de enquête dat wandelen (pasear) een populaire activiteit is om in vorm te blijven. Een aanzienlijk percentage van 66% geeft aan regelmatig te wandelen of te wandelen met als doel hun fysieke conditie te verbeteren of te behouden.

Van degenen die wandelen, geeft 41% aan dit elke dag of bijna elke dag te doen. Daarnaast wandelt 14% twee of drie keer per week en 5% wandelt in de weekenden. Deze cijfers tonen aan dat wandelen een geïntegreerd onderdeel is van de levensstijl van veel Spanjaarden, zelfs als ze geen andere vormen van lichaamsbeweging beoefenen.

Wandelen biedt talrijke gezondheidsvoordelen, zoals een betere cardiovasculaire gezondheid, gewichtsbeheersing, verminderde stress en een betere slaapkwaliteit. Door regelmatig te wandelen, kunnen de Spanjaarden profiteren van deze voordelen, zelfs als ze geen intensievere vormen van lichaamsbeweging beoefenen.

Naast de fysieke voordelen kan wandelen ook een sociale dimensie hebben. Spanjaarden kunnen wandelen combineren met het ontmoeten van vrienden of familieleden, waardoor het een sociale activiteit wordt die bijdraagt aan een gevoel van verbondenheid en welzijn.

Een van de redenen waarom wandelen zo populair is onder de Spanjaarden, kan te maken hebben met de toegankelijkheid ervan. In tegenstelling tot andere sporten of activiteiten, is wandelen gratis, kan het overal worden gedaan en is het geschikt voor alle leeftijden en fitnessniveaus. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor degenen die op zoek zijn naar een gemakkelijke manier om in beweging te blijven.

Ga naar de inhoud