skip to Main Content
Hanen moeten weg vanwege toeristen in Asturië
Voorbeeldfoto / Pixabay

Hanen moeten weg vanwege toeristen in Asturië

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

OVIEDO – Er is op internet en in de Spaanse kranten ophef over hanen, het toerisme en het leven op het platteland. In dit geval gaat het om de autonome regio Asturië waar een geitenherder die een videoblog heeft klaagde over het feit dat een inwoner zijn hanen weg moest halen omdat de toeristen niet konden slapen.

De geitenherder Nel Cañedo plaatste op zijn Facebook profiel een video waar hij klaagde over een eigenaar van een complex waarin appartementen gehuisvest zijn voor toeristen. Het gaat over de gemeente Cangas de Onís in Asturië wat gezien kan worden als het platteland waar toeristen naartoe komen om te genieten van het ‘turismo rural’.

Maar de eigenaar van het complex met appartementen was niet blij met de hanen (gallos) van de buurman die volgens de kranten reeds om 3 uur ‘s nachts begonnen te kraaien. De klagende man is ervan overtuigd dat de buurman dat expres deed om zijn klanten lastig te vallen. Daarom klaagde hij bij de gemeente die besloot het hebben van hanen niet meer toe te staan. Officieel was dat omdat de hanen-houder geen vergunning had.

De videoblogger klaagde hierover omdat hij niet kan begrijpen dat er mensen zijn die tijdens hun vakantie naar het platteland komen om daarna te klagen over geluidsoverlast van hanen, tractoren en de geur van mest om maar iets te noemen. Die video werd in korte tijd verspreid over internet waarna de kranten en tv-journaals ook dit verhaal vertelden.

De eigenaar van het toeristencomplex zegt echter dat na de video hij met de dood bedreigd wordt, er uitwerpselen voor de deur gelegd worden, vrachtwagens de parkeerplaatsen blokkeren en dat hij zwaar beledigd wordt op internet waardoor ook zijn business achteruit is gegaan.

De eigenaar blijft erbij dat de buren om 3 uur ‘s nachts de lichten aandeden of iets dergelijks om de hanen extra vroeg te laten kraaien want dat is geen normale tijd voor een haan om de ochtend aan te kondigen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 16 reacties
 1. Wel grappig dit soort situaties. In Galicië was er ook een kustdorp die van de zeemeeuwen af wilde, ga dan niet aan de kust wonen.

 2. Als ervaringsdeskundige (ik heb al jaren een schat van een lawaaimaker) zeg ik: een haan krijg je om 3 uur ‘s nachts niet aan het kraaien, hoeveel lampen je ook aansteekt, en wat je ook doet om ‘m wakker te krijgen. Het beest wil alleen maar doorslapen. Ook overdag krijg je een haan vrijwel nooit zo gek dat-ie op commando kraait. Dat doet-ie alleen als hij er zelf zin in heeft.

  1. Flauwekul, ik kan je vertellen dat hanen in het midden van de winter midden in de nacht kukelen. Dit was in Nederland in een park waar ik naast woonde. Mensen dumpten hun kippen, hanen in het park. Later zijn ze verwijderd, wegens overlast.

   1. We zijn hier niet op Twitter, dus ik zou het op prijs stellen als we hier omgangsvormen hanteren die we in het dagelijks leven normaal vinden. Mijn bijdrage afdoen als ‘flauwekul’ komt nogal lomp over.

 3. Er zijn genoeg hotels en gastenverblijven in de stad……….. wat komen die “feestende vakantiegangers” doen op het platteland? De hanen en kippen komen niet tot rust…………. (het gaat trouwens om ongeveer 15 dieren voor eigen gebruik en niet over een kippenfokkerij op grote schaal)

 4. En terecht. Je betaald geen hotel en een lekkere vakantie om 3 uur ‘s nachts wakker te worden. Ook niet op het platteland. Vraag me af hoeveel hanen die boer heeft en wat hij ermee moet.
  Sowieso veel meer belang om geld in een regio te pompen met wat toerisme dan die kukelende hanen. Bovendien, geen vergunning voor die beesten dus niet zeuren.
  Platteland is trouwens geen vrijbrief om herrie te maken.

 5. Een echt hanengevecht dus en iedereen is er met de kippen weer bij!!
  Blijft de vraag wat was er als eerste de kip of het ei!!

 6. Ja, wat een flauwekul ga lekker in een grote stad zitten en dan klagen over lawaai van dronken toeristen. Wij wonen ook op of in de Campo met blaffende honden pauwen die er ook wat van kunnen maar liever dat dan……………..

 7. De eigenaar van de hanen en kippen zit daar op dat plek al meer dan 20 jaar!. Hotel rural nog geen 2 jaar. Toeristen niet zuren! En geniet van de natuur!! Jullie zitten niet in Benidorm. Ahahaha. Belachelijk !!

 8. Met Spaanse buren heb je gauw gedoe als buitenstaander zeker in de campo. Weinig flexibel en “ik woonde hier eerder mentaliteit”. Van de andere kant kies je ervoor om buren te hebben. Laat Spanje nou net een land zijn waar je geen buren hoeft te hebben. Ideaal.

 9. Juist als je denkt dit kan niet gekker lees je weer iets dat het voorgaande…………. Maar ik denk dat hier meer aan de hand is dan alleen geluids overlast van hanen.

  1. Nee Leo.. zijn alleen de hanen. Heb de hele rapportage op tve gezien. De eigenaar van het hotel begon de klacht nav klanten die klagen.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als u geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst).

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken