Nederland door naar de finale Eurovisie Songfestival en waarom Spanje daar al staat

Nederland door naar de finale Eurovisie Songfestival en waarom Spanje daar al staat
Beeld: via canva.com

Nederland door naar de finale Eurovisie Songfestival en waarom Spanje daar al staat

Het is Joost Klein gelukt om met zijn lied “Europapa” een felbegeerde plaats in de finale van het Eurovisie Songfestival te krijgen. Daar zal hij het zaterdag 11 mei 2024 opnemen tegen Spanje dat dit jaar het in eigen land controversiële lied “Zorra” van Nebulossa naar Zweden heeft gestuurd. Maar terwijl Nederland en België elk jaar moeten strijden om een plaats te bemachtigen, staat Spanje altijd standaard in de finale. Maar waarom is dat zo?

Het is België niet, maar Nederland wel gelukt om een finaleplaats te bemachtigen in het Eurovisie Songfestival 2024. Nederland staat zaterdagavond 11 mei als vijfde land op het podium in Malmö. Spanje heeft de achtste plaats gekregen om hun vertegenwoordiging aan het publiek en de jury te laten horen.

Spanje hoeft nooit mee te doen met halve finales omdat ze als ‘groot’ Europees land altijd in de finale staat, en dat is maar goed ook, want anders zouden ze soms niet verder komen dan de voorrondes.

Spanje doet steevast elk jaar mee als deelnemer van een van de grote Europese (betalende?) landen die altijd in de finale staan, net zoals Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Italië. Spanje heeft dan ook altijd de mogelijkheid om het Eurovisiesongfestival te winnen, iets wat overigens nog maar weinig is voorgekomen. 

Spanje doet al sinds 1961 gedurende meer dan 50 jaar elk jaar mee aan het Eurovisiesongfestival. Het land wist in al die jaren tweemaal het festival te winnen, te weten in 1968 met het lied van Massiel “La, la, la” en in 1969 Salomé met het lied “Vivo Cantando”. Deze laatste overwinning moest echter gedeeld worden met Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië.

Ga naar de inhoud