Welke modellen en waar worden de meeste auto’s gestolen in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Welke modellen en waar worden de meeste auto’s gestolen in Spanje

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens gegevens van de Real Automóvil Club de España (RACE) is Spanje binnen de EU het derde land waar men de meeste personenwagens steelt. Dagelijks worden er gemiddeld 120 auto’s gestolen wat neerkomt op 42.000 gestolen voertuigen op jaarbasis.

Volgens de RACE zijn de SUV (sports utility vehicle) de meest gestolen auto modellen met een aandeel van 60% gevolgd door andere type auto’s die mode zijn. Wat betreft de automerken zijn die afkomstig uit Duitsland het populairste bij de autodieven gevolgd door Japanse, Britse en Zweedse auto modellen.

Uiteraard worden de meeste personenwagens gestolen op die plaatsen waar ook de meeste auto’s te vinden zijn. Dat is meestal in de grote steden zoals Madrid met een aandeel van 33% gevolgd door Barcelona met 13%, Málaga met 12%, Cádiz en Murcia met 7%, Córdoba en Sevilla met 4% en op de Balearen met 3%.

Gedurende de zomermaanden worden ook veel auto’s gestolen in de drukke kustregio’s zoals langs de Middellandse Zee. In het noordwesten (Galicië) en noorden van Spanje, zoals in Asturië, Cantabrië en Baskenland worden blijkbaar de minste auto’s gestolen.

Uit de gegevens blijkt ook dat maart de maand is dat de meeste auto’s worden gestolen (12%) gevolgd door november (11%) en juni (10%). In de zomermaanden juli en augustus staat dat percentage op 8%.

Meest en minst gestolen merken

In december 2017 werd door de Spaanse Patronal de las Aseguradores (vereniging van verzekeraars) een lijst gepubliceerd met daarop de meest en minst gestolen auto merken en modellen. Zoals op de lijst te zien is klopt dat niet helemaal met wat de RACE zegt (wat betreft de SUV modellen).

Meest gestolen:

  1. Citroën Xsara
  2. Seat Ibiza
  3. Volkswagen Golf
  4. Seat León
  5. BMW Serie 3

Minst gestolen:

  1. Hyundai i30
  2. Kia Ceed
  3. Hyundai IX35
  4. Honda CR-V
  5. Hyundai Getz
Ga naar de inhoud