Welke modellen en waar worden de meeste auto’s gestolen in Spanje

Welke modellen en waar worden de meeste auto’s gestolen in Spanje
Beeld: 123rf

MADRID – Volgens gegevens van de Real Automóvil Club de España (RACE) is Spanje binnen de EU het derde land waar men de meeste personenwagens steelt. Dagelijks worden er gemiddeld 120 auto’s gestolen wat neerkomt op 42.000 gestolen voertuigen op jaarbasis.

Volgens de RACE zijn de SUV (sports utility vehicle) de meest gestolen auto modellen met een aandeel van 60% gevolgd door andere type auto’s die mode zijn. Wat betreft de automerken zijn die afkomstig uit Duitsland het populairste bij de autodieven gevolgd door Japanse, Britse en Zweedse auto modellen.

Uiteraard worden de meeste personenwagens gestolen op die plaatsen waar ook de meeste auto’s te vinden zijn. Dat is meestal in de grote steden zoals Madrid met een aandeel van 33% gevolgd door Barcelona met 13%, Málaga met 12%, Cádiz en Murcia met 7%, Córdoba en Sevilla met 4% en op de Balearen met 3%.

Gedurende de zomermaanden worden ook veel auto’s gestolen in de drukke kustregio’s zoals langs de Middellandse Zee. In het noordwesten (Galicië) en noorden van Spanje, zoals in Asturië, Cantabrië en Baskenland worden blijkbaar de minste auto’s gestolen.

Uit de gegevens blijkt ook dat maart de maand is dat de meeste auto’s worden gestolen (12%) gevolgd door november (11%) en juni (10%). In de zomermaanden juli en augustus staat dat percentage op 8%.

Meest en minst gestolen merken

In december 2017 werd door de Spaanse Patronal de las Aseguradores (vereniging van verzekeraars) een lijst gepubliceerd met daarop de meest en minst gestolen auto merken en modellen. Zoals op de lijst te zien is klopt dat niet helemaal met wat de RACE zegt (wat betreft de SUV modellen).

Meest gestolen:

  1. Citroën Xsara
  2. Seat Ibiza
  3. Volkswagen Golf
  4. Seat León
  5. BMW Serie 3

Minst gestolen:

  1. Hyundai i30
  2. Kia Ceed
  3. Hyundai IX35
  4. Honda CR-V
  5. Hyundai Getz
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

2
Reageer op dit artikel

2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Eddy

Kap gewoon de handen eraf van die dieven want met pamperen zal je nooit winnen.Ken iemand die jaar en dag in landen heeft gewerkt waar ze dit deden en die vertelde dat ge daar in de grote steden kon slapen met je portefeulle naast je deze werd niet gepikt.Naarmate je verder van de grote steden ging begon de kleine criminaliteit.

chris guillaume

Ik zeg altijd, leg als buitenlander altijd zwartwitfotocopies in je auto. (behalve het verzekeringsbewijs) De politie gaat dit aanvaarden, misschien moet je met de originele naar hun bureel komen. ( zeker bij ongeval bv.)

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.