Spanje heeft 35.000 ziekenhuisbedden nodig om het EU-gemiddelde te evenaren

Spanje heeft 35.000 ziekenhuisbedden nodig om het EU-gemiddelde te evenaren
Beeld: via canva.com

Spanje heeft 35.000 ziekenhuisbedden nodig om het EU-gemiddelde te evenaren

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Met drie ziekenhuisbedden per 1.000 inwoners loopt Spanje achter op landen als Duitsland, Roemenië, Oostenrijk en Bulgarije, die zeven ziekenhuisbedden per 1.000 inwoners hebben. Spanje zou nog 35.000 bedden nodig hebben om het gemiddelde van Europa te bereiken. Het tekort aan bedden leidt tot “aanzienlijke vertragingen”, waardoor de wachtlijsten voor chirurgische procedures langer worden. Uit recente cijfers van het Ministerie van Gezondheid blijkt dat 793.521 patiënten wachten op een operatie, met een gemiddelde wachttijd van 122 dagen. Daarnaast wacht 22% van deze patiënten langer dan zes maanden.

Volgens de vakbond voor Verpleging, SATSE, is er ondanks de dringende behoefte aan 35.000 extra ziekenhuisbedden in de openbare gezondheidszorg, nog steeds een beleid van niet investeren door regionale overheden en politieke partijen. Dit ondanks de nadelige gevolgen voor de gezondheid van de bevolking. Bovendien benadrukt SATSE de jaarlijks terugkerende situatie waarin regionale overheden in de zomer ziekenhuisbedden sluiten (8.600 in 2022), wat de wachtlijstproblematiek voor chirurgische procedures nog verder verergert.

Een ander serieus probleem is dat door het gebrek aan bedden, er vaak wordt aangemoedigd om patiënten vroegtijdig uit het ziekenhuis te ontslaan. Dit leidt tot heropnames en verhoogt aanzienlijk de kosten van de gezondheidszorg. De vakbond roept daarom de nieuwe regionale regeringen, die na de verkiezingen worden samengesteld, op om ziekenhuisbedden tot een prioriteit te maken voor de gezondheidsministers en andere zorgverantwoordelijken, met als doel dit grote volksgezondheidsprobleem aan te pakken.

Hoeveel bedden?

Wat betreft het aantal ziekenhuisbedden in de publieke gezondheidszorg laten de cijfers van het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid  zien dat er in het land 112.225 ziekenhuisbedden zijn, verdeeld over 467 publieke ziekenhuizen. Daar moet je de ziekenhuisbedden in de particuliere gezondheidszorg bij optellen wat volgens de website iSanidad  52.212 bedden zijn. In totaal dus 162.437 ziekenhuisbedden die als je weer kijkt naar het aantal inwoners een cijfer geeft van 1 ziekenhuisbed per 289 inwoners.

bars
Spanje heeft per inwoner meer horecagelegenheden dan ziekenhuisbedden
Een vreemde vergelijking maar niet minder waar: per inwoner zijn er in Spanje meer horecagelegenheden te vinden dan ziekenhuisbedden waarbij Spanje het EU-l …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud