Search
menu
Search

Vervroegde verkiezingen in Spanje zorgt voor ongewijzigde rijbewijzen voor 65-plussers

Vervroegde verkiezingen in Spanje zorgt voor ongewijzigde rijbewijzen voor 65-plussers
Beeld: via canva.com

Vervroegde verkiezingen in Spanje zorgt voor ongewijzigde rijbewijzen voor 65-plussers

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De Spaanse verkeersdienst DGT spreekt al jaren over wijzigingen voor oudere autobestuurders. Dat wil zeggen, er zouden wijzigingen komen voor 65-plussers wat betreft het verlengen van het rijbewijs en de duur daarvan. Maar de aangekondigde vervroegde verkiezingen op 23 juli 2023 hebben ervoor gezorgd dat deze plannen voorlopig geen doorgang vinden, in afwachting welke nieuwe regering Spanje gaat krijgen vanaf die datum.

De afgelopen jaren heeft de DGT, onder leiding van de directeur-generaal Pere Navarro, onrust gezaaid onder automobilisten van 65 jaar en ouder door veranderingen aan te kondigen in het proces voor het vernieuwen van het rijbewijs. Deze veranderingen houden voornamelijk twee aspecten in: ten eerste een verkorting van de geldigheidsperiode vanaf 65 jaar, en ten tweede een psychotechnisch examen.

Met betrekking tot dit punt werd er geopperd dat de arts die het geschiktheidscertificaat ondertekent, mogelijk toegang zou kunnen krijgen tot het medisch dossier van de aanvrager, vooral in gevallen van personen ouder dan 65 jaar en personen met chronische aandoeningen.

Op dit moment wordt het rijbewijs vanaf 65 jaar vernieuwd voor periodes van vijf jaar, maar de DGT had kenbaar gemaakt dat ze van plan was om deze periode te verkorten tot twee jaar. Dit zou betekenen dat veel meer bestuurders hun rijbewijs niet zouden kunnen verlengen.

Het is goed om te realiseren dat volgens de statistieken de groep van 65-plussers het minste aantal verkeersongevallen heeft. Het is echter waar dat hun ongevallen ernstiger zijn vanwege hun grotere kwetsbaarheid, wat leidt tot een hoger sterftecijfer bij verkeersongevallen.

Hoe dan ook, het is een maatregel met aanzienlijke sociale gevolgen die een grote mate van overeenstemming vereist voor eventuele wijzigingen, waarbij zowel de DGT, verenigingen van autobestuurders als relevante medische instanties betrokken zijn. In feite heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) enkele weken geleden haar steun uitgesproken voor het feit dat ouderen blijven autorijden vanwege de vrijheid die het biedt, wat voorkomt dat ze afhankelijk worden, en vanwege de mentale stimulatie die deze activiteit met zich meebrengt.

autorijden
Moet er een leeftijdslimiet komen voor het autorijden in Spanje?
Na een ernstig auto-ongeluk waarbij een 80-jarige bestuurster betrokken was en 18 gewonden vielen, wordt er in Spanje weer gediscussieerd over een maximumle …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud