Een van de grootste beveiligingsfirma’s van Spanje, Securitas Direct, heeft de jaarlijkse barometer over de veiligheid in Spanje gepubliceerd. Daaruit kunnen we opmaken wat de veiligste autonome regio’s, provincies en steden van Spanje zijn. Dat is dan bepaald aan de hand van de gegevens van Securitas Direct en inbraken die geregistreerd werden.
Securitas Direct heeft voor deze barometer gekeken naar de inbraken in woningen en bedrijven van de meer dan 1,7 miljoen locaties waar deze maatschappij voor de veiligheid zorgt. Volgens deze gegevens zijn de veiligste autonome regio’s, dus de regio’s waar de minste inbraken zijn gemeld: Galicië, Asturië, Cantabrië, de Madrid regio en de Canarische Eilanden. In deze regio’s is de inbraakratio minder dan 1,2%.
In de beveiligingsbarometer kunnen we ook de vijf veiligste provincies zien, te weten: Lugo, Ávila, A Coruña, Burgos en Ciudad Real met in alle gevallen een inbraakratio onder de 1,2%.
De steden met meer dan 30.000 inwoners die als veiligste gezien worden zijn volgens Securitas Direct: Huesca, Lugo, Huelva, Pozuelo de Alarcón, Talavera de la Reina, Granada, San Cristóbal de la Laguna, Burgos, Oviedo en San Vicente de Raspeig.
Catalonië, Baskenland en Murcia zijn de regio’s met het hoogste aantal inbraken in woningen en bedrijven. Wat de provincies betreft, behoren Sevilla, Girona, Guipúzcoa en Álava tot de onveiligste regio’s.
Donderdag, feestdagen, ’s nachts en vrijstaande huizen
Het rapport geeft aan dat de nacht, of het nu vroeg in de ochtend is of laat op de dag, het moment is waarop het risico op een inbraakpoging toeneemt. De meeste inbraken vinden plaats tussen 01.00 en 05.00 uur, elke dag van de week, en de hoogste incidentie wordt geregistreerd tussen 01.00 en 03.00 uur op donderdag. Daarentegen komen er tussen 05.00 en 08.00 uur minder inbraken voor. Het rapport wijst er ook op dat de kans op diefstal met 25% toeneemt op feestdagen, wat voornamelijk van invloed is op reguliere woningen, omdat deze op die momenten langer dan normaal leeg blijven.
Wat betreft het type pand, worden vrijstaande huizen (chalets) het meest getroffen door inbraken, in tegenstelling tot appartementen, die een lager risico lopen. Het rapport legt de meest gebruikte inbraaktechnieken uit voor verschillende soorten panden. Bij appartementen is de hoofdtoegang via de voordeur met technieken zoals ‘bumping’, lockpicking of het gebruik van een schuiftool. Wat betreft vrijstaande en geschakelde huizen, bestaat de modus operandi erin om langs de gevels omhoog te klimmen om toegang te krijgen via kwetsbare punten zoals ramen, balkons en daken, of om direct secundaire deuren te forceren.
Volgens studies uitgevoerd door Securitas Direct zijn de belangrijkste redenen voor het nemen van beschermingsmaatregelen in huis het voorkomen van inbraak, overvallen met geweld binnenshuis en ondersteuning in een noodsituatie. In feite vinden de meeste van deze inbraken meestal plaats op momenten dat de woningen leeg zijn.
Noot van de redactie: dit artikel is niet gesponsord en is alleen informatief geschreven.