Dorp bij Madrid met 580 inwoners heeft 29.000 geregistreerde voertuigen

Dorp bij Madrid met 580 inwoners heeft 29.000 geregistreerde voertuigen
Beeld: via canva.com

Dorp bij Madrid met 580 inwoners heeft 29.000 geregistreerde voertuigen

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In Rozas de Puerto Real, in de autonome regio Madrid, staan meer auto’s dan mensen geregistreerd. Er wonen slechts 588 mensen, maar er zijn bijna 29.000 auto’s geregistreerd. Dit komt neer op meer dan 31 auto’s per inwoner. De meeste van deze auto’s die bij de gemeente geregistreerd staan, rijden echter niet op de straten van het dorp. Dat komt doordat ze eigendom zijn van verhuurbedrijven.

De reden voor deze vreemde situatie is te vinden in de jaarlijkse wegenbelasting die moet worden betaald aan de gemeente. In het geval van dit dorp in de Madrid regio is dit minder dan 10 euro per jaar, wat een veel lager bedrag is dan bijvoorbeeld in Madrid-stad, waar het gemiddeld 59 euro is.

Om deze reden hebben grote verhuurbedrijven in Spanje hun vloot geregistreerd in dit dorp dat in het zuidoosten van de regio Madrid ligt. De vloot per verhuurbedrijf kan oplopen tot wel 3.000 voertuigen. Daarom wordt de plaats ook wel ‘het belastingparadijs van de wegenbelasting’ genoemd.

De juridische status van de praktijk van deze gemeente is niet helemaal duidelijk. De Spaanse wetgeving staat gemeenten toe om een ​​korting van maximaal 75% op belastingen te geven. Dit betekent dat Rozas de Puerto Real legaal is om een ​​korting van 90% op de wegenbelasting te geven. Er zijn echter mensen die beweren dat deze praktijk oneerlijke concurrentie veroorzaakt met andere gemeenten. Ze beweren dat Rozas de Puerto Real een belastingparadijs is geworden voor verhuurbedrijven, en dat dit andere gemeenten benadeelt.

Het is mogelijk dat deze praktijk in de toekomst wordt aangepakt door de Spaanse regering. De regering heeft aangekondigd dat ze kijkt naar manieren om de concurrentie tussen gemeenten te bevorderen. Als ze besluit om de wegenbelasting te regelen, kan dit leiden tot een beperking van de korting die Rozas de Puerto Real mag geven. In de tussentijd is het waarschijnlijk dat Rozas de Puerto Real deze praktijk zal blijven voortzetten. De gemeente heeft er baat bij om een ​​laag belastingtarief te hebben, omdat dit bedrijven aantrekt en de economie stimuleert.

Aan de andere kant is het voor verhuurbedrijven heel gemakkelijk om van deze situatie te profiteren. Ze hoeven alleen maar een filiaal van de onderneming in de gemeente te openen. Bovendien hoeft dit filiaal niet fysiek te zijn, dus het is heel gemakkelijk om gebruik te maken van deze kortingen op de belastingen.

Wat is de wegenbelasting in Spanje

De Spaanse verkeersdienst (DGT) definieert het als de belasting op motorvoertuigen (Vehículos de Tracción Mecánica). Deze belasting is verplicht en wordt geheven over alle motorvoertuigen. Dankzij deze belasting is het mogelijk om op de openbare wegen in heel Spanje te rijden.

Volgens de DGT wordt de belasting betaald in de gemeente waar het voertuig zijn fiscale adres heeft op 1 januari van het lopende jaar. Bovendien moet dit overeenkomen met de gemeente waar de eigenaar is ingeschreven. Ten slotte kan de belasting variëren per gemeente, zoals in het geval van Rozas de Puerto Real.

Ga naar de inhoud