Olijfolie prijzen in Spaanse supermarkten op recordhoogte

Olijfolie prijzen in Spaanse supermarkten op recordhoogte
Beeld: via canva.com

Olijfolie prijzen in Spaanse supermarkten op recordhoogte

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Olijfolie is altijd al het ‘vloeibare goud’ genoemd, maar nooit als in de afgelopen maanden was deze uitdrukking zo toepasselijk. En dat komt doordat, als gevolg van de droogte in Spanje, de prijs van dit typische product van de mediterrane keuken in de supermarkten de pan uitrijst. Het is nu niet meer betaalbaar voor veel mensen en zelfs duurder dan in andere Europese landen.

De prijs van olijfolie is in de loop van het jaar enorm gestegen. In juni was een liter olie nog 5 euro, nu is dat al 10 euro. Dat is veel meer dan ooit tevoren. De prijs van olijfolie zal waarschijnlijk nog verder stijgen. Dit komt doordat de oogst van dit jaar in Spanje, de grootste producent van olijfolie ter wereld, niet goed zal zijn. De droogte heeft ervoor gezorgd dat veel olijfbomen geen vruchten hebben. En zelfs als het nu gaat regenen, zal de oogst nog steeds laag zijn. Daarnaast zijn de reserves van olijfolie op een laag niveau.

De prijs van olijfolie is de afgelopen maanden enorm gestegen, en dit heeft de inflatie in Spanje aangewakkerd. De prijzen van andere voedingsmiddelen zijn ook gestegen, waardoor de kosten van levensonderhoud voor veel mensen hoger zijn geworden. De verkoop van olijfolie is daarom gedaald. Om de situatie te verlichten, heeft de regering het BTW-tarief voor olijfolie verlaagd van 10 naar 5 procent. Deze maatregel zal in ieder geval tot eind dit jaar in werking blijven.

Duurder dan Italië, Frankrijk en Portugal

Spanje is de grootste producent van olijfolie ter wereld. Dit is een belangrijke positie, maar de afgelopen maanden lijkt de prijs van olijfolie in Spanje niet overeen te komen met deze positie. Volgens een onderzoek van de Spaanse Vereniging voor Consumenten en Gebruikers (OCU) zijn de prijzen van extra virgen olijfolie in de Spaanse supermarkten hoger dan in de buurlanden.

De OCU heeft gekeken hoeveel extra virgen olijfolie van een huismerk kost in supermarkten in Spanje, Italië, Frankrijk en Portugal. Daaruit blijkt dat dit type olijfolie in Spanje duurder is dan in de andere landen. In Spanje kost een liter olijfolie 8,72 euro, in Italië 8,21 euro, in Frankrijk 7,95 euro en in Portugal 6,86 euro. Dat betekent dat olijfolie in Spanje 6% duurder is dan in Italië, 16% duurder dan in Frankrijk en 27% duurder dan in Portugal.

Ga naar de inhoud