Search
menu
Search

De beste zwarte truffel van Aragón werd geveild voor 16.101 euro per kilo

De beste zwarte truffel van Aragón werd geveild voor 16.101 euro per kilo
Beeld: fitruf / web

De beste zwarte truffel van Aragón werd geveild voor 16.101 euro per kilo

De beste zwarte truffel die te zien was op de Fitruf-beurs in Sarrión (Teruel, Aragón), een exemplaar van 59 gram dat werd geoogst door Elena Doñate, is zaterdag op een veiling gekocht door het bedrijf Manjares de la Tierra voor € 950. Dit komt neer op een prijs van € 16.101 per kilo, de hoogste prijs die op de beurs is behaald.

De truffel die als tweede eindigde, geoogst door Manuel Doñate en met een gewicht van 204 gram, werd op de veiling gekocht door Turbatruf voor € 900, wat gelijkstaat aan € 4411 per kilo. De opbrengsten van de twee beste zwarte truffels of Tuber melanosporum, geselecteerd door een panel van smaakspecialisten, gaan naar het goede doel en worden gedoneerd aan de Spaanse Kankervereniging.

Volgens Silvia Sevil, lid van het organisatiecomité van Fitruf, is 2023 het jaar met de hoogste opbrengst ooit van de liefdadigheidsveiling van de beste truffels op de beurs, met een stijging van meer dan € 600 in vergelijking met 2022. Sevil wees erop dat de prijzen explosief zijn gestegen vanwege de slechte oogst in 2023, die net begonnen is en wordt gekenmerkt door droogte en hoge temperaturen.

Het programma van de beurs omvatte ook een wedstrijd voor de truffels met het grootste formaat, die werd gewonnen door een exemplaar van het bedrijf Turbatruf uit Sarrión met een gewicht van 504 gram, gevolgd door een stuk van Adrián Núñez van 457 gram.

De Fitruf-beurs, die vorige vrijdag begon, duurde tot en met zondag. Er waren 44 standhouders, waaronder truffelproducenten, irrigatieapparatuur, machines, kwekerijen en producten op basis van deze culinaire delicatesse die over de hele wereld zeer gewaardeerd wordt.

Sarrión en Teruel

De gemeente Sarrión in de provincie Teruel in Aragón heeft zich de afgelopen decennia ontwikkeld tot de grootste producent van Tuber melanosporum ter wereld. Deze positie als marktleider zal in het voorjaar verder versterkt worden wanneer een irrigatiegebied voor de truffelteelt met een omvang van 970 hectare in gebruik wordt genomen.

De truffelsector in Aragón heeft de laatste jaren een enorme groei doorgemaakt. Het gebied rond Sarrión en Teruel produceert nu ongeveer 80% van alle zwarte truffels in Spanje. De ideale bodem- en klimaatomstandigheden zorgen voor truffels van uitmuntende kwaliteit.

De truffelsector is van groot economisch belang geworden voor de regio Aragón. Naar schatting zijn er ongeveer 12.000 hectare aan truffelboomgaarden, die jaarlijks ongeveer 4000 ton truffels produceren met een waarde van 50 miljoen euro.

De teelt en verwerking van truffels zorgt voor werkgelegenheid in afgelegen plattelandsgebieden die kampen met ontvolking. Jongere generaties boeren zien perspectief in de truffelteelt en investeren in nieuwe aanplant.

Ga naar de inhoud