Bezoek Spanje tijdens de Vakantiebeurs 2023 van 12 tot en met 15 januari

Bezoek Spanje tijdens de Vakantiebeurs 2023 van 12 tot en met 15 januari
Beeld: Vakantiebeurs / facebook

Bezoek Spanje tijdens de Vakantiebeurs 2023 van 12 tot en met 15 januari

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De Vakantiebeurs is hét jaarlijks terugkerende reisevenement van Nederland. Een begrip in binnen- en buitenland, want nergens vind je zoveel organisaties en locals uit verschillende landen onder één dak. Dit jaar wordt de Vakantiebeurs gehouden van 12 tot en met 15 januari en uiteraard kun je ook tientallen exposanten bezoeken die iets met Spanje te maken hebben.

Natuurlijk is het leuk om naar Utrecht te gaan om de Vakantiebeurs te zoeken en inspiratie op te doen voor een volgend bezoek aan Spanje. De meeste exposanten die met Spanje te maken hebben zullen te vinden zijn in Hal 7 waar de ‘Zonnige en Zuid-Europa bestemmingen’ een stand hebben. Het is voor ons niet te doen om alle deelnemers hier te melden, maar het zijn er veel.

En dat is maar goed ook want volgens de laatste berichten is Spanje de geliefdste lente- en zomerbestemming dit jaar. Dat is ook niet zo vreemd want Spanje heeft gemiddeld 300 dagen zon, heeft een kustlijn van meer dan 5000 kilometer, er is veel cultuur en natuur te vinden en de gastronomie is natuurlijk geweldig. Volgens de laatste Zoover Vakantiemonitor zijn vooral Gran Canaria en Mallorca erg populair dit jaar, maar dat houdt niet in dat er geen aandacht is voor andere gebieden in Spanje.

Voor de liefhebbers van actief toerisme zijn Navarra en Aragón voltreffers: Navarra met de vele gemarkeerde fietspaden van elke categorie, Aragón met haar ware schat aan natuur en moderne skipistes.

Cantabrië is dé regio van de rotskunst, met 10 grotten die door de UNESCO tot Werelderfgoed zijn verklaard. Het groene Asturië en Galicië moeten zeker ook eens bezocht worden. Verborgen schatten vind je zeker in Extremadura, met Romeinse waterbronnen, megalithische bouwwerken, het kleinste klooster ter wereld en zelfs een kleine Sixtijnse kapel. Madrid is natuurlijk de hoofdstad van Spanje en altijd een bezoek waard, al is het maar om de bekende musea zoals El Prado te bezoeken of om te shoppen langs de Gran Vía.

Castilla-La Mancha is de streek waar Don Quichote is geboren en waar steden als Cuenca en Toledo te bezoeken zijn. Castilië en León is de bakermat van het huidige Spanje met te veel culturele hoogtepunten om op te nemen zoals de steden Salamanca, Segovia, Ávila, Zamora, Léon, Burgos … Dit zijn de regio’s in Spanje waar nog rust en ruimte te vinden is.

Andalusië dat is UNESCO Werelderfgoed, beschermde natuurgebieden, golf en andere sportmogelijkheden en de grootste geode van Europa. De Valencia regio en haar bestemmingen aan o.a. de Costa Blanca hebben een schat aan gastronomie, landschappen, mediterrane cultuur, warme stranden, sportmogelijkheden, wellness, winkelen … meer dan je zou denken.

Catalonië kent natuurlijk iedereen en naast de wereldstad en Gaudi’s monumenten in Barcelona, zijn daar de bekende Costa Brava en Costa Dorada te vinden met lange zandstranden en kleine beschutte baaien. Bezoek ook eens de rustige Murcia regio, een gebied dat bij veel Nederlanders nog (onterecht) onbekend is.

Dan heb je een wereld omringd door de zee. De Canarische Eilanden waar elk van de acht eilanden een eigen identiteit heeft. Gran Canaria, het miniatuurcontinent; Lanzarote, eiland van vulkanen; Tenerife, eiland van dolfijnen en walvissen, maar ook van de hoogste berg, de Teide; Fuerteventura waar de oneindige witte stranden te vinden zijn en de kleine ‘onbekende’ eilanden La Palma, La Gomera en El Hierro. 

En dan heb je ook nog de bekende Balearen archipel. Maak eens een wandeling door de straatjes van het historische centrum van Ibiza, 20 jaar geleden tot Werelderfgoed uitgeroepen. Of take it easy en volg de vogels naar Formentera en ontdek de oeroude gastronomische invloeden op de keuken van Menorca. Mallorca heeft geen introductie meer nodig want de stranden, het Tramuntana gebergte en de mooie dorpen zijn wereldberoemd.

Ga naar de inhoud