Search
menu
Search

De herkomst van geïmporteerd fruit en groente in Spanje

De herkomst van geïmporteerd fruit en groente in Spanje
Beeld: via canva.com

De herkomst van geïmporteerd fruit en groente in Spanje

Spanje staat bekend om zijn vruchtbare landbouwgrond en produceert een breed scala aan groenten en fruit. Maar wat veel mensen niet weten, is dat Spanje ook een groot importeur van fruit en groenten is. In 2023 importeerde Spanje meer dan twee miljard kilo fruit en meer dan drie miljard kilo groenten. Waar komt al dit voedsel vandaan en waarom importeren we het?

Volgens cijfers van het Ministerie van Industrie en Handel is Frankrijk de grootste leverancier van fruit en groenten aan Spanje, gevolgd door Marokko, Costa Rica, Portugal, Nederland en Peru. Frankrijk levert vooral grote hoeveelheden aardappelen (668.000 ton in 2023), maar ook ander vers voedsel zoals peren, appels en tomaten. De import uit Frankrijk is logisch gezien de geografische nabijheid en goede transportverbindingen.

Marokko is een belangrijke partner voor Spanje vanwege de korte afstand over zee. Vandaar komen grote hoeveelheden citrusvruchten zoals sinaasappels, mandarijnen en citroenen. Ook worden er aardbeien, tomaten en komkommers geïmporteerd.

Andere populaire herkomstlanden zoals Costa Rica leveren vooral tropisch fruit als bananen, mango’s en ananassen. Peru is een belangrijke exporteur van onder meer avocado’s, uien en asperges. Ook Nederland is een belangrijke exporteur van onder andere aardappelen, uien, prei, tomaten, kolen zoals bloemkool en wortelen, maar ook citrusvruchten zoals appels, peren, zelfs druiven en ander fruit.

Per land komt de grootste hoeveelheid groenten en fruit (in ton) uit Frankrijk (823), gevolgd door Marokko (393), Costa Rica (329) en Portugal (315). Nederland (228) en Peru (228). Deze omvang correleert echter niet direct met de economische waarde van de import, want als we naar de classificatie in euro’s kijken, veranderen de zaken. De import uit Marokko heeft een waarde van bijna achthonderd miljoen euro (793), Peru (440), Frankrijk (397), Portugal (331), Costa Rica (235) en Nederland (229).

Welke producten?

Aardappelen zijn veruit het meest geïmporteerde product, met bijna 1 miljoen ton in 2023. Dit zijn vooral consumptieaardappelen voor verse verkoop en verwerking. Andere veel geïmporteerde producten zijn:

  • Mango’s, avocado’s, ananassen.
  • Bananen.
  • Citrusvruchten (sinaasappels, mandarijnen, citroenen).
  • Tomaten.
  • Uien, knoflook, sjalotten.

Redenen groente- en fruitimport?

  • Seizoensgebonden aanbod want bepaalde producten zijn niet het hele jaar in Spanje verkrijgbaar, terwijl consumenten deze wel willen consumeren het hele jaar door.
  • Specialisatie van productielanden in bepaalde gewassen.
  • Lagere productiekosten in andere landen.
  • Vraag vanuit de voedingsmiddelenindustrie.
  • Gevarieerd aanbod in supermarkten door import.
Ga naar de inhoud