Wanneer is de ‘Semana Santa’ paasweek eigenlijk dit jaar in Spanje? (2021)

Wanneer is de ‘Semana Santa’ (Goede Week) eigenlijk dit jaar met Pasen in Spanje?
Beeld: 123rf

Wanneer is de ‘Semana Santa’ paasweek eigenlijk dit jaar in Spanje? (2021)

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Ongetwijfeld heb je er als Spanje-fan wel eens over gehoord: de Semana Santa. Het is een week van traditie, cultuur en emotie die dit jaar vanwege de corona-maatregelen en restricties niet in de normale traditionele vorm door kan gaan. Maar dat wil niet zeggen dat de Semana Santa blijft gestaan maar, wanneer is deze week eigenlijk in 2021?

De Semana Santa betekent letterlijk Heilige Week maar wordt ook wel Goede Week genoemd en bestaat uit diverse dagen voor het paasfeest op zondag en maandag. 

Onder normale omstandigheden zijn er in heel Spanje (met name in Andalusië) processies met veel wierook, melancholische muziek, trommels en bellen en veel emoties waarbij huilende mensen tussen het publiek geen uitzondering zijn.

LEESTIP:
Speciale Semana Santa Paasweek corona-maatregelen in Spanje

Semana Santa en pasen

Het paasfeest (en dus ook de Semana Santa) valt elk jaar op een andere datum. Om te weten wanneer het Pasen is, moet je de maanfasen kennen en weten hoe de zondagen vallen. 

Omdat een jaar 52 weken en een dag duurt – en bij schrikkeljaren twee dagen – veranderen de zondagen elk jaar van datum. Dit patroon herhaalt zich elke 28 jaar.

De Semana Santa is de week voor Pasen en dus is deze ook elk jaar afhankelijk van het paasfeest en verandert de datum elk jaar waarbij er gesproken kan worden over een vroege (begin of half maart) of late (eind maart en begin april) Semana Santa.

Semana Santa in 2021

De Semana Santa begint in 2021 op zondag 28 maart en eindigt op zondag 4 april, precies met Pasen wat op zondag 4 en maandag 5 april wordt gevierd dit jaar. 

De Heilige of Goede Week begint op zondag 28 maart met Domingo de Ramos (de dag dat Jezus Jeruzalem binnen liep) gevolgd door Lunes Santo op maandag 29 maart en Martes Santo op dinsdag 30 maart. 

Daarna volgen de Miércoles Santo op 31 maart, Jueves Santo op 1 april, Viernes Santo (Goede Vrijdag) op 2 april en Sábado Santo op 3 april om de week af te sluiten met de Domingo de Resurrección op zondag 4 april (eerste Paasdag).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.