Onderzoek naar kindermisbruik binnen de kerk in Spanje is een feit

Onderzoek naar kindermisbruik binnen de kerk in Spanje is een feit
Beeld: Canva

Onderzoek naar kindermisbruik binnen de kerk in Spanje is een feit

MADRID – In het Spaanse congres is met een overgrote meerderheid het eerste officiële onderzoek naar seksueel kindermisbruik binnen de katholieke kerk aangenomen. Alle politieke partijen, met uitzondering van extreemrechts VOX, hebben ingestemd met de oprichting van een onafhankelijke onderzoekscommissie bestaande uit deskundigen.

Opvallend is dat ook de conservatieve partij Partido Popular (PP) voor het onderzoek naar seksueel kindermisbruik binnen de katholieke kerk heeft gestemd aangezien de vorige partijleider Pablo Casado fel tegen een soortgelijk onderzoek was. Dat de extreemrechtse partij VOX tegen zou stemmen is niets nieuws want deze partij heeft nog nooit voor gestemd. In totaal waren er 286 ja- en 52 nee-stemmers tegen aanname van het onderzoek.

De regering heeft eerder al een nieuwe orgaan in het leven geroepen om de kindermisbruikzaken uit te pluizen. Het wordt aangevoerd door Angel Gabilondo en moet een uitgebreid onderzoek voeren, ten einde de daders aan te duiden, de slachtoffers te vergoeden en een preventieplan op poten te zetten. 

Het model dat de regering volgt is gelijkaardig aan dat van Frankrijk, waar een onafhankelijk orgaan onlangs tot de conclusie kwam dat sinds 1950 meer dan 200.000 minderjarigen misbruikt werden door ongeveer 3.000 religieuze figuren. Alleen was het in Frankrijk wel de Kerk zelf die dat onderzoek hielp op gang trekken, terwijl de Spaanse kerk voorlopig nog niets ondernomen heeft.

“De slachtoffers kunnen niet langer in zwijgen gehuld worden”, verklaarde Pedro Sánchez. “Het uur is gekomen om jullie pijn te herstellen en te vermijden dat zoiets opnieuw gebeurd. Met het voornemen dat de begane misbruiken onder het dak van de kerk niet ongestraft blijven.”

Er is in Spanje veel aandacht voor misbruik binnen de katholieke kerk, nadat de Spaanse krant El País eind 2021 berichtte over meer dan 1.200 slachtoffers sinds de jaren 40. El País diende in het Vaticaan een document in dat 251 onbehandelde zaken van kindermisbruik binnen de katholieke kerk bundelt. Na de indiening van dat document werd ook een email adres geopend voor nieuwe klachten, waar in iets meer dan twee jaar tijd nog eens 150 nieuwe zaken binnen kwamen. Het probleem van kindermisbruik blijkt dus binnen de Spaanse kerk erg omvangrijk te zijn. El País trekt momenteel de 150 zaken na om hun getuigenissen te documenteren en na te gaan.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.