Search
menu
Search

Onderzoek naar kindermisbruik binnen de kerk in Spanje is een feit

Onderzoek naar kindermisbruik binnen de kerk in Spanje is een feit
Beeld: Canva

Onderzoek naar kindermisbruik binnen de kerk in Spanje is een feit

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In het Spaanse congres is met een overgrote meerderheid het eerste officiële onderzoek naar seksueel kindermisbruik binnen de katholieke kerk aangenomen. Alle politieke partijen, met uitzondering van extreemrechts VOX, hebben ingestemd met de oprichting van een onafhankelijke onderzoekscommissie bestaande uit deskundigen.

Opvallend is dat ook de conservatieve partij Partido Popular (PP) voor het onderzoek naar seksueel kindermisbruik binnen de katholieke kerk heeft gestemd aangezien de vorige partijleider Pablo Casado fel tegen een soortgelijk onderzoek was. Dat de extreemrechtse partij VOX tegen zou stemmen is niets nieuws want deze partij heeft nog nooit voor gestemd. In totaal waren er 286 ja- en 52 nee-stemmers tegen aanname van het onderzoek.

De regering heeft eerder al een nieuwe orgaan in het leven geroepen om de kindermisbruikzaken uit te pluizen. Het wordt aangevoerd door Angel Gabilondo en moet een uitgebreid onderzoek voeren, ten einde de daders aan te duiden, de slachtoffers te vergoeden en een preventieplan op poten te zetten. 

Het model dat de regering volgt is gelijkaardig aan dat van Frankrijk, waar een onafhankelijk orgaan onlangs tot de conclusie kwam dat sinds 1950 meer dan 200.000 minderjarigen misbruikt werden door ongeveer 3.000 religieuze figuren. Alleen was het in Frankrijk wel de Kerk zelf die dat onderzoek hielp op gang trekken, terwijl de Spaanse kerk voorlopig nog niets ondernomen heeft.

“De slachtoffers kunnen niet langer in zwijgen gehuld worden”, verklaarde Pedro Sánchez. “Het uur is gekomen om jullie pijn te herstellen en te vermijden dat zoiets opnieuw gebeurd. Met het voornemen dat de begane misbruiken onder het dak van de kerk niet ongestraft blijven.”

Er is in Spanje veel aandacht voor misbruik binnen de katholieke kerk, nadat de Spaanse krant El País eind 2021 berichtte over meer dan 1.200 slachtoffers sinds de jaren 40. El País diende in het Vaticaan een document in dat 251 onbehandelde zaken van kindermisbruik binnen de katholieke kerk bundelt. Na de indiening van dat document werd ook een email adres geopend voor nieuwe klachten, waar in iets meer dan twee jaar tijd nog eens 150 nieuwe zaken binnen kwamen. Het probleem van kindermisbruik blijkt dus binnen de Spaanse kerk erg omvangrijk te zijn. El País trekt momenteel de 150 zaken na om hun getuigenissen te documenteren en na te gaan.

Ga naar de inhoud