Alles over de prijzen van het installeren van zonnepanelen in Spanje

Alles over de prijzen van het installeren van zonnepanelen in Spanje
Beeld: Freepik

Alles over de prijzen van het installeren van zonnepanelen in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Als je een zonnepaneelinstallatie wilt kopen en (laten) installeren, is het belangrijk om de prijzen van verschillende aanbieders te vergelijken, maar het is ook belangrijk om te weten wanneer de investering zichzelf zal terugbetalen. Dit hangt af van factoren zoals de initiële kosten, de jaarlijkse energiebesparing en de onderhoudskosten. Het is belangrijk om alle kosten en baten op lange termijn te evalueren voordat je een beslissing neemt over het kopen van een zonnepaneelinstallatie.

Er zijn veel artikelen die gepubliceerd worden over de subsidies die gelden in Spanje als je zonnepanelen wilt installeren, maar feit is dat deze niet altijd even makkelijk te begrijpen zijn en dat deze soms ook niet meer geldig zijn omdat het subsidiepotje leeg is. Daarnaast gelden voor elke autonome regio weer andere subsidieregels waardoor het een lastig en ingewikkeld verhaal wordt. Het is daarom beter om het subsidieverhaal over te laten aan de installateur, die jou kan informeren en ook de aanvraag kan regelen. Je kunt HIER en HIER meer lezen in onze artikelen over subsidies in Spanje.

zonnepanelen spanje
Alles wat je moet weten over de installatie van zonnepanelen in Spanje
Denk jij na over de installatie van zonnepanelen op jouw huis of vakantiewoning en ben je de weg kwijt (en dat is makkelijk)? Het team van experts van Solar …
icoon2022www.spanjevandaag.com

Uitleg over de prijzen (2023)

In dit artikel willen we ons richten op de economische aspecten van het installeren van zonnepanelen op een eengezinswoning. Hoewel zonne-energie ook een positieve impact op het milieu kan hebben, zullen we ons voornamelijk richten op de financiële voordelen en overwegingen. Door de feiten over zonne-energie te analyseren, zullen we in staat zijn om antwoorden te vinden op bepaalde vragen die relevant zijn voor huiseigenaren die overwegen om zonnepanelen te installeren.

Kosten onderverdeling

De kosten van een fotovoltaïsche zonnepanelen installatie kunnen worden onderverdeeld in verschillende categorieën. Het duurste element van de installatie zijn de zonnepanelen zelf, die ongeveer 45% van de totale kosten uitmaken. De omvormer, die de gelijkstroom van de panelen omzet in wisselstroom, vertegenwoordigt ongeveer 20% van de kosten. Andere kostenposten zijn de constructie en uitrusting (15%), de installatie door gekwalificeerde werknemers (10%), en de elektriciteitsaansluiting en documentatie (10%) (en dan hebben we het nog niet over batterijen). 

Het is belangrijk om al deze kosten in overweging te nemen bij het bepalen van het totale kostenplaatje voor een fotovoltaïsche zonnepanelen installatie. Het is ook belangrijk om te onthouden dat hoewel de initiële kosten van de installatie hoog kunnen zijn, de investering zichzelf op de lange termijn zal terugverdienen via besparingen op de energierekening.

Aanschafprijs

De initiële kosten kunnen hoog zijn, maar de investering zal op de langetermijnbesparingen opleveren. Het is daarom belangrijk om te kijken naar de terugverdientijd, in plaats van alleen naar de aanschafprijs. De terugverdientijd is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de installatie, de kwaliteit van de gebruikte materialen, de locatie en de hoeveelheid energie die wordt opgewekt. Het is belangrijk om al deze factoren in overweging te nemen bij het bepalen van de terugverdientijd van een fotovoltaïsche zonnepanelen installatie, zoals:

Prijzen van individuele componenten: zonnepanelen; omvormer; bekabeling en montage structuur; installatiekosten; BTW.

Efficiëntie van de panelen en locatie van installatie: dak hellingshoek en huis oriëntatie; schaduw blokkering op de panelen; vermogen en efficiëntie van de zonnepanelen (€/kWp); kwaliteit van de omvormer en bekabeling.

Externe factoren; elektriciteitsprijzen in een bepaald jaar; gemiddeld energieverbruik; energieverbruik op het moment van hoogste vraag; subsidies en financiële steun; belastingaftrek.

subsidies zonnepanelen
Welke subsidieregelingen zijn er in Spanje voor het plaatsen van zonnepanelen?
Veel inwoners van Spanje willen zonnepanelen plaatsen op hun woning, maar welke subsidieregelingen bestaan er in Spanje? Om daarachter te komen is een lasti …
icoon2022www.spanjevandaag.com

Geschatte prijzen

Prijs van een 3 kW-installatie:
Een fotovoltaïsche zonnepanelen installatie van 3 kW kost ongeveer 4.500 €. Als je wilt investeren in hoogwaardige apparatuur, kan de kostprijs oplopen tot 6.000 €. De prijs per kWp varieert tussen 1.500 € en 2.000 €.

Prijs van een 5 kW-installatie
Een fotovoltaïsche zonnepanelen installatie van 5 kW is ideaal voor een eengezinswoning en kost ongeveer 6.500 €. Als je kiest voor hoogwaardige merken kan de kostprijs oplopen tot 9.000 €. De prijs per kWp varieert tussen 1.300 € en 1.800 €.

Prijs van een 8 kW-installatie
Een fotovoltaïsche zonnepanelen installatie van 8 kW kost ongeveer 9.000 €. Als je wilt investeren in betere apparatuur, kan de kostprijs oplopen tot 13.000 €. De prijs per kWp varieert tussen 1.125 € en 1.625 €.

Prijs van een 10 kW-installatie
Een fotovoltaïsche zonnepanelen installatie van 10 kW kost minimaal 10.000 €. Als je wilt investeren in hoogwaardige apparatuur, kan de kostprijs oplopen tot 15.000 €. De prijs per kWp varieert tussen 1.000 € en 1.500 €.”

Bovenstaand staan de geschatte prijzen van fotovoltaïsche zonnepanelen installaties van verschillende maten. Het is belangrijk om te onthouden dat de prijzen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de gebruikte materialen en de locatie van de installatie. De prijs per kWp kan variëren van 1.000 € tot 2.000 €, afhankelijk van de grootte van de installatie.

Bij het vergelijken van prijzen van fotovoltaïsche zonnepanelen installaties is het belangrijk om te onthouden dat de prijs per kWp vaak lager is bij grotere installaties. Het is mogelijk om lagere of hogere prijzen te vinden dan de geschatte prijzen in de voorbeelden, maar het is belangrijk om op te passen voor te mooie aanbiedingen die mogelijk te mooi zijn om waar te zijn of een poging zijn om oplichting te plegen. Het is raadzaam om op zoek te gaan naar gerenommeerde bedrijven met goede beoordelingen en ervaringen van klanten om ervoor te zorgen dat je een eerlijke prijs betaalt voor een kwalitatief hoogwaardige installatie.

Terugverdientijd

Bij het overwegen van de terugverdientijd van een fotovoltaïsche zonnepanelen installatie in Spanje is het belangrijk om te onthouden dat de gemiddelde tijd meestal tussen 5 en 7 jaar ligt. Dit is echter afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de installatie en de locatie. 

Sommige installateurs kunnen echter oneerlijke praktijken gebruiken om snellere terugverdientijden te beloven, zoals het aanbieden van goedkope apparatuur van lage kwaliteit en het niet in rekening brengen van reparatiekosten. Aanbiedingen die een terugverdientijd van minder dan 4 jaar beloven, moeten kritisch worden bekeken en kunnen alleen realistisch zijn als er een subsidie ​​bij betrokken is. Het is belangrijk om de prijzen en kwaliteit van verschillende aanbieders te vergelijken om ervoor te zorgen dat je een eerlijke prijs betaalt voor een kwalitatief hoogwaardige installatie met een redelijke terugverdientijd.

Moeite waard?

Met de voorspellingen van stijgende elektriciteitsprijzen en de volwassenheid van de markt voor hernieuwbare energie in het achterhoofd, kan worden geconcludeerd dat de jaren 2023-2024 een gunstige periode zijn om te investeren in fotovoltaïsche zonnepaneel installaties. Het is belangrijk om de prijzen en kwaliteit van verschillende aanbieders te vergelijken en de terugverdientijd te overwegen voordat je een beslissing neemt. Over het algemeen kan investeren in zonne-energie een duurzame en financieel verstandige keuze zijn.

Samengevat

Als je overweegt om te investeren in een fotovoltaïsche zonnepanelen installatie, is het belangrijk om rekening te houden met de kwaliteit en garantie van de installatie en niet alleen te focussen op de prijs. Hoewel je misschien geld kunt besparen door te kiezen voor goedkopere installaties, is het vaak de moeite waard om te investeren in een goede kwaliteit installatie die zichzelf op de lange termijn zal terugverdienen. Het jaar 2023 wordt beschouwd als een gunstig moment om te investeren in fotovoltaïsche zonne-energie vanwege de voorspelde stijging van de elektriciteitsprijzen en de volwassenheid van de hernieuwbare energiemarkt. (Bron tekst)

Ga naar de inhoud