Nederlandse en Spaanse koninginnen Máxima en Letizia samen op Spaans filmfestival

Nederlandse en Spaanse koninginnen Máxima en Letizia samen op Spaans filmfestival
Beeld: Casa de S.M. el Rey & RVD - Martijn Beekman & Filmfestival

Nederlandse en Spaanse koninginnen Máxima en Letizia samen op Spaans filmfestival

Koningin Letizia van Spanje en koningin Máxima van Nederland nemen deel aan de tiende jubileumeditie van het Amsterdam Spanish Filmfestival. Ze zullen op donderdag 18 april aanwezig zijn in Pathé Tuschinski tijdens de vertoning van de film Campeonex in aanwezigheid van 500 studenten en regisseur Javier Fesser. Vervolgens is er een feestelijk colloquium ter ere van het 10-jarig jubileum van het ASFF en gaan de koninginnen in gesprek met het ASFF-team, partners, financiers, sponsors, Spaanse filmmakers en experts.

¡LEUK! Neem nu een abonnement op ESPANJE! dat vier keer per jaar een 100 pagina’s tellend glossy magazine uitbrengt. Voor slechts € 26,95 krijg je met € 13 of 30% korting (normaal € 39,75) de huidige editie en de vier komende edities. KLIK HIER en meld je aan om meteen ESPANJE! te lezen (ook leuk als cadeau natuurlijk).

‘We zijn vereerd om Hare Majesteit koningin Máxima en koningin Letizia te mogen verwelkomen op het Amsterdam Spanish Filmfestival’, aldus Virginia Pablos, directeur van het Amsterdam Spanish Filmfestival. De Spaanse koning Felipe en zijn vrouw Letizia zijn op 17 en 18 april op staatsbezoek in Nederland. Het hele programma van het staatsbezoek vind je hier.

Het Amsterdam Spanish Filmfestival bestaat in 2024 tien jaar en dat wordt niet alleen in Amsterdam gevierd. Ook in de Filmkoepel in Haarlem en Cinema Amstelveen worden van 12-21 april Spaanse films vertoond. Alle films zijn Spaans gesproken en Engels ondertiteld. Tijdens het ASFF zullen in totaal 18 films te zien zijn. Ook zijn er Q&A-sessies met acteurs en regisseurs. 

Het hoofdprogramma telt zeven films, waaronder de aan de Costa Brava opgenomen film Calladita. Daarin laat een Colombiaanse huishoudster van een steenrijke kunsthandelaar zich niet behandelen als oud vuil. Ook de komedie Campeonex over de hilarische avonturen van een basketbalteam wordt vertoond in de drie steden. Deze film was met bijna twee miljoen bezoekers in Spanje succesvoller dan Barbie.

Het festival trapt op 12 april af in Pathé Tuschinski met de première van Disco, Ibiza, Locomía. Hoofdrolspeler Jaime Lorente, beter bekend als Denver uit La Casa de Papel en als Nano uit Elite, is er op de openingsavond bij aan het begin van de film. Na afloop is er ook en Q&A-sessie met de acteur. Op vrijdag 21 april wordt het festival afgesloten in Pathé Tuschinksi in aanwezigheid van rapper C. Tangana en de regisseurs Santos Bacana, Cris Trenas en Rogelio González, makers van de documentairefilm Esta ambición desmedida over deze Latin Grammy-winnaar.

Volgens Filmkrant benadrukt het festival met het programma opnieuw de inzet voor de lgbtqi+ gemeenschap, waarover het al vanaf de eerste editie films vertoont. In totaal staan er vijf queerfilms op het programma, waaronder Te estoy amande locamente, maar ook de Pedro Almodóvar-klassieker Todo sobre mi madre (1999) en het recente Disco, Ibiza, Locomía, een speelfilm over de Spaanse band Locomía, die in de jaren tachtig succesvol was met latin popliedjes.

Ook feest in Haarlem en Amstelveen

Ook in Haarlem zijn hapjes en drankjes en Q&A’s met de makers. Een klein overzicht:

  • Zaterdag 13 april: Te estoy amando locamente (openingsavond met welkomstdrankje!). Na afloop Q&A met regisseur Alejandro Marín en acteur La Dani.
  • Dinsdag 16 april: Campionex – na afloop is er een Q&A met regisseur Javier Fesser
  • Donderdag 18 april: Disco, Ibiza, Locomía – met inleiding door Haarlem Town Queers (HTQ)
  • Zaterdag 20 april – Mamántula – met inleiding door Haarlem Town Queers (HTQ)
  • Zondag 21 april – On the Go – na afloop Q&A met regisseur Julia de Castro en acteur Omar Ayuso

In Restaurant Menu Corridor (in het voormalige administratiegebouw van de Koepel) worden tijdens het festival Spaanse gerechten geserveerd. In de foyer van de FilmKoepel vind je kraampjes met Spaanse hapjes, wijnen en sangria. Op de zaterdag van het openingsweekend is er ook live flamencomuziek.

In Amstelveen is op dinsdag 16 april om 15.00 uur Els Encantats te zien en ‘s avonds om 19.15 Cerrar Los Ojos. Op woensdag 17 april staat om 19.15 uur Calladita op het programma. De reeks wordt op zaterdag 20 april om 19.15 uur afgesloten met Te Estoy Amando locamente met een Q&A met de makers.

Tien dagen, zeven filmzalen

Amsterdam Spanish Filmfestival | 12 tot en met 21 april 2024 | Tuschinski, Lab111, Eye Filmmuseum en Documentaire Paviljoen, Amsterdam; Filmkoepel, Haarlem; Cinema Amstelveen. Het volledige programma vind je hier.

ESPANJE! Reis- en cultuurmagazine is dé Nederlandstalige glossy over Spanje en de Spaanstalige wereld dat vier keer per jaar in Nederland en België verschijnt. ESPANJE! is een hoogwaardig journalistiek magazine met inspirerende reisreportages, mooie interviews, boeiende columns, heerlijke recepten en honderden tips voor liefhebbers van Spanje. Meer informatie lees je op de website espanje.nl

Ga naar de inhoud