Nieuwe tekensoort gevaarlijk voor mens en dier ontdekt in Aragon: Rhipicephalus hibericus

Nieuwe tekensoort gevaarlijk voor mens en dier ontdekt in Aragon: Rhipicephalus hibericus
Beeld: via canva.com

Nieuwe tekensoort gevaarlijk voor mens en dier ontdekt in Aragon: Rhipicephalus hibericus

Een onderzoeksteam van de Universiteit van Zaragoza heeft een nieuwe tekentijdsoort beschreven, genaamd Rhipicephalus hibericus. Deze nieuwe soort werd ontdekt na het bestuderen van exemplaren die verzameld werden in natuurgebieden langs de rivier de Ebro in de hoofdstad van Aragón, Zaragoza. Deze ontdekking zal helpen bij de vooruitgang in de strijd tegen ziekten die deze parasieten kunnen overbrengen. 

Het onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift Ticks and Tick-borne Diseases en werd geleid door drie Spaanse onderzoekers. De beschrijving van deze nieuwe tekensoort kwam nadat werd vastgesteld dat deze in warme omgevingen in Spanje veel voorkomende teek verkeerd werd geclassificeerd onder de naam van een soort uit het andere uiteinde van de Middellandse Zee. De nauwkeurige taxonomische classificatie van deze soorten is essentieel om de ziekten die ze kunnen verspreiden te bestrijden.

De Rhipicephalus hibericus is een kleine teek met een afgeronde lichaamsvorm. De volwassen vrouwtjes hebben een donkerbruine tot grijze kleur, terwijl de mannetjes een meer uniforme bruine tint hebben. Ze hebben een kenmerkend schild op hun rugzijde en hun pootjes zijn voorzien van kleine haakjes om zich vast te hechten aan hun gastheren. (zie foto onderaan dit artikel)

Deze nieuwe tekensoort werd aangetroffen in de natuurgebieden rond de rivier de Ebro, in de buurt van de woonwijk La Cartuja Baja in Zaragoza. Veldonderzoek heeft aangetoond dat deze tekens vooral actief zijn in de lente en een cruciale rol spelen bij de overdracht van ziekten bij zowel dieren als mensen in deze regio, waaronder de gevreesde Krim-Congovirus hemorragische koorts. Andere ziekten die deze teek kan overbrengen, zijn onder meer rickettsiose, babesiose en anaplasmose, die ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken bij zowel dieren als mensen.

teken1 scaled

Verwijdering van een teek

Als je door een teek gebeten wordt, is het belangrijk om deze snel te verwijderen. Gebruik een pincet of tekentang om de teek voorzichtig dicht bij de huid vast te pakken en er langzaam recht uit te trekken zonder te draaien of te wrikken. Knijp niet in de teek om infectie te voorkomen.

Nadat de teek is verwijderd, reinig de wond grondig met water en zeep. Desinfecteer de plek met een anticeptische oplossing en houd de wond in de gaten op eventuele tekenen van infectie, zoals roodheid, zwelling of koorts.

Soms is medische hulp nodig bij een tekenbeet, vooral als de teek lang vastzat of als symptomen zoals hoofdpijn, spierpijn, koorts of uitslag optreden. Vertel uw arts over de beet en locatie voor juiste tests en behandeling.

Ga naar de inhoud