Spaanse Congres discussieert over euthanasie in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Deze week heeft het Congres van Afgevaardigden de procedure aangenomen om een nieuwe wet om euthanasie in Spanje te decriminaliseren te accepteren. Dat wordt gedaan op aanraden van diverse Catalaanse partijen. Dankzij deze aanname kan er nu gediscussieerd gaan worden in het Congres over euthanasie in Spanje om zo net zoals in andere landen als Nederland, België en Luxemburg een euthanasie niet meer strafbaar te maken. Het is echter pas de eerste kleine stap in een lang proces.

Recent bleek dat de meeste katholieken achter een regulering wat betreft vrijwillige levensbeëindiging, medisch geassisteerde zelfdoding (suicidio asistido) of euthanasie (eutanasia) staan en dus moet dit bespreekbaar worden gemaakt in het Congres van Afgevaardigden en wie weet later in het Parlement.

De aanname van de procedure om over euthanasie te gaan praten in het Congres komt op een moment dat de socialistische partij PSOE ook al een breder voorstel had gepresenteerd over de euthanasie of een vorm daarvan. Een jaar geleden werd een voorstel van Podemos om over euthanasie te praten in het Congres nog afgewezen.

Wetswijziging

Met het nieuwe voorstel wordt er niet echt over euthanasie in Spanje gesproken maar meer over de weg vrij maken om de strafwet (Código Penal) aan te passen zodat degene die meehelpen met een zelfdoding niet strafbaar meer zijn. De politieke partijen Partido Popular (PP) en Ciudadanos (C’s) willen geen euthanasie in Spanje terwijl de meeste andere partijen in ieder geval erover willen discussiëren.

Strafbaar

Het probleem op dit moment is echter dat er alleen nog aandacht wordt gegeven aan de personen rondom de patiënt die een einde aan zijn/haar leven wil maken. Dat wil zeggen, men wil eerst discussiëren over een wetswijziging waardoor de personen die helpen bij een euthanasie niet strafbaar meer zijn. Volgens velen wordt dat echter gezien als stap één van een lang en moeilijk stappenplan. Aan de discussie rondom euthanasie in Spanje is voorlopig nog geen einde gekomen.

Actuele situatie Spanje

Medisch geassisteerde zelfdoding (suicidio asistido) en euthanasie (eutanasia) worden op dit moment geclassificeerd als misdrijven in het Spaanse strafwetboek (Código Penal). Het debat over de regelgeving en het recht op een waardig overlijden is in Spanje tot nu toe in het Spaanse Parlement steeds uitgesteld.

Bij de Spaanse bevolking is echter een grote steun gemerkt voor de twee huidige ongeoorloofde praktijken tot het gecontroleerd medisch beëindigen van een leven. Voorlopig lijkt het er echter op dat de politiek nog niet verder wil discussiëren over euthanasie en medisch geassisteerde zelfdoding, twee mogelijkheden die niet goed vallen bij de conservatieve Partido Popular (PP) die op dit moment nog aan de macht is in Spanje.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
5 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.