skip to Main Content
Spaanse Congres discussieert over euthanasie in Spanje
Freepik

Spaanse Congres discussieert over euthanasie in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Discussie in Spanje over euthanasie

Freepik

MADRID – Deze week heeft het Congres van Afgevaardigden de procedure aangenomen om een nieuwe wet om euthanasie in Spanje te decriminaliseren te accepteren. Dat wordt gedaan op aanraden van diverse Catalaanse partijen. Dankzij deze aanname kan er nu gediscussieerd gaan worden in het Congres over euthanasie in Spanje om zo net zoals in andere landen als Nederland, België en Luxemburg een euthanasie niet meer strafbaar te maken. Het is echter pas de eerste kleine stap in een lang proces.

Recent bleek dat de meeste katholieken achter een regulering wat betreft vrijwillige levensbeëindiging, medisch geassisteerde zelfdoding (suicidio asistido) of euthanasie (eutanasia) staan en dus moet dit bespreekbaar worden gemaakt in het Congres van Afgevaardigden en wie weet later in het Parlement.

De aanname van de procedure om over euthanasie te gaan praten in het Congres komt op een moment dat de socialistische partij PSOE ook al een breder voorstel had gepresenteerd over de euthanasie of een vorm daarvan. Een jaar geleden werd een voorstel van Podemos om over euthanasie te praten in het Congres nog afgewezen.

Wetswijziging

Met het nieuwe voorstel wordt er niet echt over euthanasie in Spanje gesproken maar meer over de weg vrij maken om de strafwet (Código Penal) aan te passen zodat degene die meehelpen met een zelfdoding niet strafbaar meer zijn. De politieke partijen Partido Popular (PP) en Ciudadanos (C’s) willen geen euthanasie in Spanje terwijl de meeste andere partijen in ieder geval erover willen discussiëren.

Strafbaar

Het probleem op dit moment is echter dat er alleen nog aandacht wordt gegeven aan de personen rondom de patiënt die een einde aan zijn/haar leven wil maken. Dat wil zeggen, men wil eerst discussiëren over een wetswijziging waardoor de personen die helpen bij een euthanasie niet strafbaar meer zijn. Volgens velen wordt dat echter gezien als stap één van een lang en moeilijk stappenplan. Aan de discussie rondom euthanasie in Spanje is voorlopig nog geen einde gekomen.

Actuele situatie Spanje

Medisch geassisteerde zelfdoding (suicidio asistido) en euthanasie (eutanasia) worden op dit moment geclassificeerd als misdrijven in het Spaanse strafwetboek (Código Penal). Het debat over de regelgeving en het recht op een waardig overlijden is in Spanje tot nu toe in het Spaanse Parlement steeds uitgesteld.

Bij de Spaanse bevolking is echter een grote steun gemerkt voor de twee huidige ongeoorloofde praktijken tot het gecontroleerd medisch beëindigen van een leven. Voorlopig lijkt het er echter op dat de politiek nog niet verder wil discussiëren over euthanasie en medisch geassisteerde zelfdoding, twee mogelijkheden die niet goed vallen bij de conservatieve Partido Popular (PP) die op dit moment nog aan de macht is in Spanje.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
  1. Het wordt eindelijk tijd, dat er aan euthanasie aandacht wordt geschonken, en dat je zélf op een humane en pijnloze manier jouw eigen leven kan en mag beeïndigen, na dikwijls een lange en pijnlijke strijd en dat in bijzijn van diegenen, die jou geliefd zijn….en dàt, zonder dat de persoon, die jou helpt, gestraft kan worden, natuurlijk wel nàdat alles is voorbereid en op papier is gezet.

  2. Baas in eigen buik en baas over je eigen leven, als je hoort hoeveel mensen die wet door willen laten gaan, dat zijn er heel veel, laat ze maar een referendum geven.

  3. veel succes gewenst , wat goed om te horen dat er zoveel Spanjaarden het zelfde over denken ik sta hier helemaal achter.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken