Search
menu
Search

Spanje staat net zoals Nederland in de finale van het Eurovisiesongfestival 2022

Spanje staat net zoals Nederland in de finale van het Eurovisiesongfestival 2022
Beeld: @eurovision_tve / twitter

Spanje staat net zoals Nederland in de finale van het Eurovisiesongfestival 2022

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – S10 heeft met ‘De Diepte’ voor Nederland een van de felbegeerde finaleplaatsen weten te bereiken en op donderdag 12 mei wordt bekend of ook België mee zal doen in de finale op zaterdag 14 mei. In Spanje hoeven de songfestivalfans zich niet zo druk te maken want het land doet als een van de zogenaamde Big Five landen altijd mee.

Tijdens de eerste halve finale op dinsdag wisten Nederland, Zwitserland, Armenië, IJsland, Litouwen, Portugal, Noorwegen, Griekenland, Oekraïne en Moldavië door te gaan naar de finale op 14 mei. Op donderdag vindt de tweede halve finale plaats waar ook België met ‘Miss You’ aan meedoet. Tijdens de halve finales zijn er twee keer 10 landen die in totaal dus met zijn twintigen doorgaan naar de finale en zich bij de ‘Big Five’ landen voegen.

De ‘Big Five’ bestaat uit Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk die ieder jaar het meeste geld uitgeven aan de EBU (European Broadcasting Union) voor de tv- en radiorechten en krijgen daarvoor een plek in de finale van het Eurovisie Songfestival terug. 

Dat ze meer betalen dan andere landen wil niet automatisch zeggen dat ze ook winnen en vaak presenteren deze landen teleurstellende liedjes, zeker in het geval van Spanje. In al die jaren heeft Spanje tweemaal het festival gewonnen. In 1968 gebeurde dat met het lied van Massiel ‘La, la, la’ en in 1969 Salomé met het lied ‘Vivo cantando’. Deze laatste overwinning moest echter gedeeld worden met Nederland, Frankrijk en Groot Brittannië.

Dit jaar heet Spanje de zangeres Chanel met het swingende lied ‘SloMo’ naar Turijn gestuurd. Net zoals andere jaren wordt erover gesproken dat Spanje een van de vijf kanshebbers is om dit jaar te winnen waarbij men kijkt naar hoe populair een land is bij de peilingen en hoeveel er gewed wordt op een bepaald lied/land. 

Spanje koos eind januari voor het swingende lied ‘SloMo’ van de oorspronkelijk Cubaanse zangeres Chanel die in Spanje al een musicalster is, zoals in Mamma Mia!, The Lion King, Flashdance, Nine en The Bodyguard. Het lied ‘SloMo’ is mede gecomponeerd door de Nederlandse muziekproducent en diskjockey Arjen Thonen, beter bekend als SWACQ.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?