Voedsel van boer tot bord is gemiddeld 300 procent duurder in Spanje

Voedsel van boer tot bord is gemiddeld 300 procent duurder in Spanje
Beeld: ai-beeld / redactiue

Voedsel van boer tot bord is gemiddeld 300 procent duurder in Spanje

In dit artikel kijken we naar de kwestie van voeding, vanaf de boerderij tot het moment dat het op ons bord belandt. We onderzoeken de enorme prijsstijgingen die een grote impact hebben op zowel producenten als consumenten in Spanje. In geval van landbouwproducten was er in mei sprake van een gemiddelde prijsstijging van 328%, terwijl dat bij dierlijke producten 197% was.

De voedselproductie is een cruciaal onderdeel van onze samenleving en raakt elk aspect van ons dagelijks leven. Het is een ingewikkeld systeem dat begint bij de boeren en eindigt op ons bord. Elke stap in dit proces is van essentieel belang voor een duurzame en betaalbare voedselvoorziening.

De eerste stap in de voedselketen is de landbouwproductie, een arbeidsintensief proces dat veel inspanning, kennis en middelen vereist met de volgende stappen: Grondbewerking en zaaien, bemesting en irrigatie, gewasbescherming en uiteindelijk het oogsten. Naast de plantaardige productie, speelt de veehouderij ook een cruciale rol in onze voedselvoorziening. Veehouders fokken en verzorgen dieren voor de productie van vlees, melk en eieren.

Na de oogst of slacht, worden de producten verwerkt en verpakt voor distributie. Dit omvat onder andere wassen en sorteren, snijden en verpakken, conservering (inblikken, invriezen, etc.) en etikettering. Het traject van de boerderij naar ons bord is vaak lang en complex met vele tussenstappen, zoals transport, opslag en detailhandel.

Volgens een rapport van de Prijsindex van Oorsprong tot Bestemming van de Landbouworganisatie COAG, stegen de voedselprijzen in mei 2024 met maar liefst 300% van boerderij tot consument. De prijzen voor landbouwproducten stegen met 328%, terwijl die voor veeteeltproducten met 197% toenamen.

Enkele opvallende stijgingen zijn: citroen +759%, trostomaten +659%, uien +648%, sinaasappelen +61%, snijbiet +410% en sla +400%. Producten met de laagste prijsstijging: extra vierge olijfolie +31%, eieren (maat M) +55% en koemelk +90%.

Aan de andere kant van de distributieketen worden consumenten geconfronteerd met een dalende koopkracht. Hogere voedselprijzen dwingen hen om meer uit te geven aan basisbehoeften, wat ten koste gaat van andere uitgaven.

Ga naar de inhoud