Wat zijn de salarissen van het supermarktpersoneel in Spanje?

Wat zijn de salarissen van het supermarktpersoneel in Spanje?
Beeld: 123rf

Wat zijn de salarissen van het supermarktpersoneel in Spanje?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Begin 2022 maakte de grootste Spaanse supermarktketen Mercadona bekend dat de salarissen van 66.000 werknemers met 6% verhoogd zouden worden in 2022. Recent maakte Lidl ook bekend de komende drie jaar de salarissen met 16,5% te verhogen met een stijging van 7% in 2022. Maar wat zijn de salarissen van het personeel in de bekendste supermarktketens in Spanje?

Op deze pagina heeft men gekeken naar de salarissen van het winkelpersoneel in de Mercadona, Lidl, Carrefour en Día supermarkten. Wij hebben op de website van Indeed gekeken en daar nog diverse andere supermarkten opgezocht zoals de Aldi, Spar, Eroski en Alcampo.

De salarissen die hieronder vermeld staan zijn bruto maandsalarissen waarbij veel werknemers vaak een contract hebben van 14 maanden (in plaats van 12). Het is moeilijk uit te rekenen wat iemand netto overhoudt in Spanje want dat is per persoon en autonome regio weer anders. Het minimumsalaris is in 2022 verhoogd naar 1.000 euro bruto en dus hebben sommige supermarkten ook hun salarissen moeten verhogen.

Mercadona

De Mercadona is trots op het salaris van het personeel en dat laat de Spaanse supermarktketen ook graag zien op internet. Bruto verdient iemand bij de Mercadona 1.049 euro per maand. Dat is het basissalaris waarbij personen die langer in de keten werken meer betaald krijgen. Ook ontvangt het personeel van Mercadona een bonus wat een deel is van de winst die het bedrijf heeft gemaakt. Daarnaast is het belangrijk dat het personeel altijd een vast contract krijgt.

Lidl

Het personeel van de Duitse supermarktketen Lidl verdient in Spanje 1.214 euro bruto per maand in 14 betalingen of als men daar liever voor kiest, 1.416 euro per maand in 12 betalingen. Dat is het basissalaris waarbij personen die een andere functie hebben meer betaald krijgen.

Aldi

Volgens de website Indeed verdient het winkelpersoneel in de Aldi supermarkten gemiddeld 1.035 euro per maand (tussen de 956 en 1.122 euro) waarbij dat oploopt naar 1.300 euro voor de winkel managers.

Carrefour

Het basissalaris bij de Carrefour supermarkten is volgens de website Indeed 1.012 euro per maand maar dat kan oplopen tot 1.219 euro afhankelijk van de functie in de supermarktketen. Werknemers die langer werken bij Carrefour krijgen een supplement per vier jaar van 255 tot 193 euro.

Día

Ook voor de salarissen van de Día supermarkt hebben we gekeken naar Indeed. De basis salarissen bij deze voorheen Spaanse supermarktketen liggen tussen de 1.006 euro per maand voor een caissière of algemeen werknemer en 1.118 euro per maand voor een winkelmanager.

Spar

Volgens Indeed verdient een medewerker van de oorspronkelijk Nederlandse Spar supermarkten gemiddeld 1.095 euro per maand.

Alcampo

Het winkelpersoneel van de Alcampo supermarkten verdient volgens Indeed tussen de 983 en 1.072 euro per maand.

Eroski

Bij de supermarktketen Eroski verdient men volgens Indeed gemiddeld 1.107 euro per maand. Dat kan oplopen tot 1.200 euro voor medewerkers van de verse vis afdeling.

We hebben in sommige gevallen de website Indeed erbij gehaald en daar de lonen van bekende supermarkten in Spanje bekeken. Deze gegevens zijn door de werknemers zelf op de website Indeed geplaatst. Het gaat in alle gevallen om een volledige werkweek en bruto salarissen.

Ga naar de inhoud